AG wil lagere minimumrente voor aanvullende pensioenen

Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Tot 2020 neemt AG Insurance de wettelijk gegarandeerde minimumrente van 1,75 procent op groepsverzekeringen nog voor zijn rekening. Daarna kan de verzekeraar niets beloven. Een deel van de financiële verplichting dreigt op de schouders van de ondernemingen te belanden.

De wet op de aanvullende pensioenen (WAP) via de werkgever (de zogenoemde tweede pijler) werd enkele jaren geleden aangepast. Ze voorziet in een rentevergoeding die schommelt in functie van de langetermijnrente, met een minimum van 1,75 procent en een maximum van 3,75 procent.

“Het mechanisme van de variabele rentevergoeding is goed”, zegt Hans De Cuyper, de CEO van AG Insurance. “Maar de ondergrens van 1,75 procent is te hoog in verhouding tot de huidige marktrente. Veel staatsobligaties op tien jaar noteren met een negatieve rente. Als dat niet verandert, is een rendement van 1,75 procent niet langer haalbaar.”

De Cuyper roept de politici en bewindvoerders op de rendementsgaranties voor het aanvullend pensioen te herbekijken. Doen ze dat niet, dan dreigt een deel van de factuur ten laste van de werkgevers te vallen. De WAP-garantie is immers op hen van toepassing.

AG Insurance heeft zijn bedrijfsklanten toegezegd dat ze zich tot 2020 geen zorgen moeten maken. Tot dan neemt de verzekeraar de verplichte minimumrente van 1,75 procent voor zijn rekening. Daarvoor zijn de nodige provisies aangelegd. De Cuyper: “We konden dat engagement nemen omdat onze nieuwe vastrentende beleggingen vorig jaar nog bijna 2 procent rendement haalden, en omdat we de beleggingsmix aangepast hebben. We investeren meer in bedrijfsobligaties, leningen en vastgoed. We hebben wat aan liquiditeit ingeruild ten voordele van een hogere return.”

De verzekeraar laat zijn klanten daarvan meeprofiteren door het rendement via winstdeelnames op te trekken tot het wettelijke minimum. Maar de rente is dit jaar blijven dalen, en daar komt wellicht niet snel verandering in. “Als de rente laag blijft, zal het rendement van onze beleggingsportefeuille onvermijdelijk dalen. Dat was de voorbije maanden duidelijk al het geval. Als de huidige rente-omgeving aanhoudt, zal het moeilijker worden om een nieuw engagement voor minimaal 1,75 procent rendement aan te gaan.”

Dus dreigt een deel van de factuur voor de financiering van de aanvullende pensioenen in de bus van de bedrijven te vallen. Die moeten daarvoor onmiddellijk provisies aanleggen. Daarom dringt het Verbond van Belgische Ondernemingen er bij de politici op aan de minimumgarantie te verlagen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content