Aantal Belgen dat consumentkrediet niet kan terugbetalen stijgt

© iStock

Almaar meer Belgen slagen er niet in om hun consumentenkrediet terug te betalen. Het aantal achterstallige woonleningen daarentegen is wel gedaald.

Exact 358.513 Belgen hadden eind oktober minstens één uitstaand achterstallig hypothecair of consumentenkrediet. Het gaat om een stijging met 0,6 procent ten opzichte van september en 2,9 procent tegenover een jaar eerder. Bij de woonleningen is er een daling, zodat de stijging op het conto komt van de consumentenkredieten.

Woonleningen

Bij de woonleningen zette de daling zich voort in oktober: -0,9 procent op jaarbasis tot 44.625 kredietnemers met achterstand op de lening. Het betreft 33.624 contracten, goed voor een uitstaand achterstallig bedrag van ongeveer 1,32 miljard euro. Dat bedrag ligt 3 procent hoger dan een jaar geleden maar 2,1 procent lager dan in september. Sinds juli noteert het aantal wanbetalers weer onder het peil van 45.000.

De stijging zit hem dus bij de consumentenkredieten: de leningen voor bijvoorbeeld een nieuwe wagen of televisie en de kredietopeningen. Er was een stijging op een jaar tijd met 3,4 procent tot 336.571 kredietnemers met minstens één uitstaand achterstallig contract. Deze stijging komt volledig op rekening van de kredietopeningen. Het totale uitstaande achterstallige bedrag kwam eind vorige maand uit op 1,78 miljard euro, of status quo met september en een daling met 1,1 procent op een jaar tijd.

Hypothecair en consumentenkrediet samen noteerden eind vorige maand zo in totaal 3,1 miljard euro betaalachterstand. Dat is een stijging met 0,6 procent op jaarbasis. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content