Aandeel België in wereldhandel daalt

© belga

De groei van de Belgische export blijft achter bij een referentiegroep van twaalf Europese landen. Dat staat in het Economisch Tijdschrift van de Nationale Bank.

Zo melden De Standaard en Het Nieuwsblad vrijdag.

De Belgische export groeide tussen 1995 en 2008 met gemiddeld 5,4 procent per jaar. In de twaalf andere landen was dat gemiddeld 6,4 procent per jaar. Alleen Frankrijk en Groot-Brittannië deden het minder goed dan België. Maar de Nederlandse export groeide in deze periode met 9,1 procent, en de Duitse met 7,2 procent. Het Belgische aandeel in de wereldhandel daalde met 2,5 procent, dat van Nederland steeg met 1,3 procent.

De achteruitgang van de Belgische positie in de wereldhandel heeft volgens de Nationale Bank deels te maken met een te sterke concentratie op de buurlanden, “waar de vraag relatief minder dynamisch is”. Daarnaast exporteren de Belgische bedrijven vooral kapitaals- en arbeidsintensieve producten. “Dat zijn producten waar tijdens de beschouwde periode wereldwijd relatief minder vraag naar was.”

België zou beter meer kennisintensieve producten exporteren, “maar ons land is daarin onvoldoende gespecialiseerd”, stelt de Nationale Bank.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content