700.000 Belgen op de “bel-me-niet-meer”-lijst

© Thinkstock

Bijna 700.000 Belgen hebben zich op de “bel-me-niet-meer”-lijst laten zetten. Bedrijven mogen mensen die op de lijst staan niet langer contacteren om producten of diensten aan de man te brengen. Maar niet iedereen houdt zich aan die regels.

De “bel-me-niet-meer”-lijst bestaat al tien jaar, maar is pas de afgelopen jaren bekendgeraakt bij het grote publiek. De site is sinds juni ook in een nieuw kleedje gestoken. Zo worden de gegevens nu bijgehouden op één centrale website. Voor de transformatie was die vrijwillig en gebruikten slechts 11 van de 50 telefoonoperatoren de toen niet-verplichte lijst. De telefoonoperatoren die hier geen beroep op deden, moesten zelf een lijst bijhouden. En wie van operator veranderde, moest zich opnieuw laten registreren.

Hoge boetes

Wie zich inschrijft op de site ontvangt niet langer ongewenste reclame via de telefoon. Het duurt ongeveer vijf dagen voor je gegevens online staan.

Telemarketeers zijn bij wet verplicht om via de website te checken of iemand opgebeld wil worden of niet. Negeren ze de lijst, dan riskeren ze een boete tot 250.000 euro. Zo is een Luiks meubelwinkel die de regels overtrad, veroordeeld tot een dwangsom van 2000 euro per overtreding.

Johan Steenackers, redacteur bij MoneyTalk geeft je enkele extra tips. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content