2,7 procent groei voor Amerikaanse economie

© reuters

De VS noteren een derdekwartaalgroei die boven de eerste raming ligt. Tegelijk neemt het aantal werkloosheidsaanvragen in de grootste economie ter wereld af.

De VS noteren een derdekwartaalgroei die boven de eerste raming ligt. Tegelijk neemt het aantal werkloosheidsaanvragen in de grootste economie ter wereld af.

De economische groei in de VS werd voor het derde kwartaal – in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar – met 0,7 procentpunten opwaarts herzien tot 2,7 procent. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse ministerie van Handel. Bij een eerdere raming in oktober werd gemikt op een toename van het bbp met 2 procent. Goed nieuws, maar de analisten hadden gerekend op 2,8 procent.

In vergelijking met een groei van 1,3 procent in het tweede kwartaal boeken de Verenigde Staten in iedere geval een forse vooruitgang. Maar het groeipercentage in het derde kwartaal is volgens bepaalde analisten misleidend, aangezien de consumentenbestedingen met 1,4 procent op het laagste peil kwamen te liggen. Per slot van rekening zijn het de consumentenuitgaven – goed voor 70 procent van het bbp – die de groeimotor van de economie draaiende houden.

“We zijn maar wat aan het aanmodderen”, aldus Brian Jones, econoom bij Société Générale in New York. Jones verwijst naar het onevenwicht tussen de omvang van de bedrijfsvoorraden en de vraag ernaar. “De cijfers van de consumentenbestedingen weerspiegelen het feit dat de banengroei in de VS nogal wat te wensen overlaat,’ luidt het.

Ondanks de scepsis van de analisten valt er over de arbeidsmarkt toch iets positiefs te melden. Het aantal werkloosheidsaanvragen is namelijk voor de tweede week op rij gedaald met 23.000 tot 393.000 aanvragen.

De economie krijgt in het laatste kwartaal van dit jaar en het eerste van volgend jaar allicht met meer hindernissen af te rekenen. Zo zal de schade die de orkaan Sandy heeft aangericht ook in de bbp-cijfers te merken zijn.

Volgens Jan Hatzius, hoofdeconoom bij Goldman Sachs Group Inc in New York, gaat er door Sandy in het vierde kwartaal 0,5 procentpunten van het bbp verloren. Door de heropbouw als gevolg van de orkaanschade zou het bbp in het eerste kwartaal dan weer met 0,7 procentpunten toenemen, aldus de econoom.(BO/Bloomberg)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content