De Dow-Jonesindex eindigde 5 procent hoger op 22.878,45 punten. De brede S&P 500 klom 5 procent tot 2.467,70 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq steeg 5,8 procent tot 6.554,35 punten.

Beleggers kauwden nog altijd op de gedeeltelijke shutdown van de Amerikaanse overheid. Die is veroorzaakt door onenigheid over een nieuw budget. President Donald Trump houdt vol dat daarin geld voor de bouw van een muur aan de Amerikaans-Mexicaanse grens moet worden opgenomen. Democratische politici zijn het daar niet mee eens.

Verder bleef ook de aanhoudende kritiek van Trump op de Federal Reserve en Fed-voorzitter Jerome Powell boven de markt hangen. Trump heeft inmiddels ook zijn vertrouwen uitgesproken in de centrale bank en Powell, maar blijft kritisch op het beleid van renteverhogingen. Trump zou vorige week nog met het idee hebben gespeeld om Powell te ontslaan, al werd dat bericht door het Witte Huis ontkend.

Winkelbedrijven profiteerden van sterke verkoopcijfers tijdens de feestdagen. Zo noteerden Walmart, Macy's, Nordstrom en Kohl's tot 10,3 procent in de plus. Amazon klom 9,5 procent. De webwinkel claimde nog nooit zo veel artikelen te hebben verkocht.

De olieprijzen lieten uitzonderlijke bewegingen zien. Brentolie bereikte eerder op de dag nog voor het eerst in bijna anderhalf jaar minder dan 50 dollar, maar later veerde de prijs zeer sterk op. Brent werd ruim 9 procent duurder op 55,17 dollar per vat. Amerikaanse olie ging meer dan 10 procent omhoog tot 46,86 dollar.

De euro was 1,1350 dollar waard, tegen 1,1409 dollar bij het Europese slot maandag.

De Dow-Jonesindex eindigde 5 procent hoger op 22.878,45 punten. De brede S&P 500 klom 5 procent tot 2.467,70 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq steeg 5,8 procent tot 6.554,35 punten. Beleggers kauwden nog altijd op de gedeeltelijke shutdown van de Amerikaanse overheid. Die is veroorzaakt door onenigheid over een nieuw budget. President Donald Trump houdt vol dat daarin geld voor de bouw van een muur aan de Amerikaans-Mexicaanse grens moet worden opgenomen. Democratische politici zijn het daar niet mee eens. Verder bleef ook de aanhoudende kritiek van Trump op de Federal Reserve en Fed-voorzitter Jerome Powell boven de markt hangen. Trump heeft inmiddels ook zijn vertrouwen uitgesproken in de centrale bank en Powell, maar blijft kritisch op het beleid van renteverhogingen. Trump zou vorige week nog met het idee hebben gespeeld om Powell te ontslaan, al werd dat bericht door het Witte Huis ontkend. Winkelbedrijven profiteerden van sterke verkoopcijfers tijdens de feestdagen. Zo noteerden Walmart, Macy's, Nordstrom en Kohl's tot 10,3 procent in de plus. Amazon klom 9,5 procent. De webwinkel claimde nog nooit zo veel artikelen te hebben verkocht. De olieprijzen lieten uitzonderlijke bewegingen zien. Brentolie bereikte eerder op de dag nog voor het eerst in bijna anderhalf jaar minder dan 50 dollar, maar later veerde de prijs zeer sterk op. Brent werd ruim 9 procent duurder op 55,17 dollar per vat. Amerikaanse olie ging meer dan 10 procent omhoog tot 46,86 dollar. De euro was 1,1350 dollar waard, tegen 1,1409 dollar bij het Europese slot maandag.