Vlaamse vergunde wapenexport bereikt recordhoogte van bijna 125,57 miljoen euro in 2021

De Verenigde Staten waren het voorbije jaar de grootste afnemer. Dat heeft te maken met een groot order van oefenmateriaal en simulatoren ontworpen voor militaire opleidingen. © Getty Images

De Vlaamse wapenexport naar landen buiten de Europese Unie heeft in 2021 een nieuwe recordhoogte bereikt. In 2021 zijn 58 vergunningen goedgekeurd voor wapenexporten naar landen buiten de Europese Unie, goed voor bijna 125,57 miljoen euro. Dat blijkt uit de maandverslagen van de Vlaamse dienst Controle Strategische Goederen (dCSG). In 2020 voerde Vlaanderen nog voor bijna 27,52 miljoen euro aan wapens uit.

Het verschil van meer dan 98 miljoen euro ten opzichte van het voorgaande jaar is te wijten aan de brexit en een groot order uit de Verenigde Staten. De definitief goedgekeurde vergunningen voor wapenexport naar het Verenigd Koninkrijk waren in 2021 goed voor bijna 44,86 miljoen euro. De Verenigde Staten waren het voorbije jaar met bijna 73,51 miljoen euro echter de grootste afnemer. Dat heeft te maken met een groot order van oefenmateriaal en simulatoren ontworpen voor militaire opleidingen, ter waarde van 50 miljoen euro.

‘Je ziet de cijfers elk jaar schommelen’, licht Diederik Cops toe, onderzoeker aan het Vlaams Vredesinstituut, een onafhankelijk onderzoeksinstituut verbonden aan het Vlaams parlement. ‘In 2020 jaar lagen ze artificieel laag. Dat was niet echt te wijten aan de coronacrisis, omdat de defensie-industrie weinig ondervindt van zulke kortetermijninvloeden.’

In totaal werden het voorbije jaar 58 vergunningen definitief goedgekeurd voor wapenexport naar landen buiten de Europese Unie. Voor wapenexport naar de Verenigde Staten werden 28 vergunningen definitief goedgekeurd. Voor wapenexport naar het Verenigd Koninkrijk waren dat twaalf vergunningen. Voorts voerde Vlaanderen nog wapens uit naar India (goed voor meer dan 3,3 miljoen euro), Australië (goed voor meer dan 1,12 miljoen euro), Zwitserland (goed voor meer dan 1,1 miljoen euro), Kosovo, Qatar, Turkije, Brazilië, Israël en Koeweit.

Partner Content