Mario Draghi staat sinds enkele maanden aan het hoofd van de Europese Centrale Bank (ECB). Onder zijn bewind nam de ECB een forse bocht. Er worden nu nog massaler nieuwe liquiditeiten (vers geld) gecreëerd die tevens voor langere termijn (tot 3 jaar) kunnen vastgelegd worden. Bovendien komt de ECB meer dan ooit dagelijks tussenbeide op de obligatiemarkten met het oog op het drukken van de rentevoeten op onder meer Portugees, Spaans en Italiaans overheidspapier. De balans van de ECB explodeert als gevolg van deze ingrepen. Bijkomende injecties en interventies worden in het verschiet gesteld.

Bij de meeste politici en nagenoeg alle private bankiers oogst Draghi grote lof voor zijn ingrepen. De bankiers zien grote winstmogelijkheden in die supergoedkope ECB-kredieten. Voor de politici is het dan weer van groot belang dat Draghi de druk van hun schouders neemt om de nodige wijzigingen aan de monetaire unie door te voeren.

Binnen ECB neemt verzet toe
In de ECB zelf stuit de aanpak van Mario Draghi echter op toenemend verzet. Jens Weidmann, de president van de Duitse Bundesbank, waarschuwde gisteren expliciet voor de nadelige gevolgen van al te forse liquiditeitscreatie.

Maar het verzet tegen Draghi, zo melden bronnen in de ECB, gaat ook over de manier waarop de Italiaan de zaken aanpakt. Enige eigengereidheid, neigend naar het hautaine, is Draghi blijkbaar niet vreemd. Het doet diverse direct betrokkenen denken aan de manier waarop topmensen van Draghi's vroegere werkgever Goldman Sachs vaak de zaken aanpakken.

De hyperintelligente Draghi speelt al te veel cavalier seul. Meer bepaald zou zijn beleid te veel zijn ingegeven door de noden van de Italiaanse regering die nu onder de leiding staat van zijn vriend Mario Monti.

Voorlopig blijft het gemor binnen de 23-koppige raad van bestuur van de ECB. Gaat Draghi verder op het ingeslagen pad, dan mag meer openlijke dissidentie verwacht worden.

Johan Van Overtveldt

Mario Draghi staat sinds enkele maanden aan het hoofd van de Europese Centrale Bank (ECB). Onder zijn bewind nam de ECB een forse bocht. Er worden nu nog massaler nieuwe liquiditeiten (vers geld) gecreëerd die tevens voor langere termijn (tot 3 jaar) kunnen vastgelegd worden. Bovendien komt de ECB meer dan ooit dagelijks tussenbeide op de obligatiemarkten met het oog op het drukken van de rentevoeten op onder meer Portugees, Spaans en Italiaans overheidspapier. De balans van de ECB explodeert als gevolg van deze ingrepen. Bijkomende injecties en interventies worden in het verschiet gesteld. Bij de meeste politici en nagenoeg alle private bankiers oogst Draghi grote lof voor zijn ingrepen. De bankiers zien grote winstmogelijkheden in die supergoedkope ECB-kredieten. Voor de politici is het dan weer van groot belang dat Draghi de druk van hun schouders neemt om de nodige wijzigingen aan de monetaire unie door te voeren. Binnen ECB neemt verzet toe In de ECB zelf stuit de aanpak van Mario Draghi echter op toenemend verzet. Jens Weidmann, de president van de Duitse Bundesbank, waarschuwde gisteren expliciet voor de nadelige gevolgen van al te forse liquiditeitscreatie. Maar het verzet tegen Draghi, zo melden bronnen in de ECB, gaat ook over de manier waarop de Italiaan de zaken aanpakt. Enige eigengereidheid, neigend naar het hautaine, is Draghi blijkbaar niet vreemd. Het doet diverse direct betrokkenen denken aan de manier waarop topmensen van Draghi's vroegere werkgever Goldman Sachs vaak de zaken aanpakken. De hyperintelligente Draghi speelt al te veel cavalier seul. Meer bepaald zou zijn beleid te veel zijn ingegeven door de noden van de Italiaanse regering die nu onder de leiding staat van zijn vriend Mario Monti. Voorlopig blijft het gemor binnen de 23-koppige raad van bestuur van de ECB. Gaat Draghi verder op het ingeslagen pad, dan mag meer openlijke dissidentie verwacht worden. Johan Van Overtveldt