Intern is niet iedereen even gelukkig met de actiedag. Vooral bij het ACV is de stakingsbereidheid niet groot. Er was tenslotte nog overleg bezig met de regering om een aantal scherpe kanten van de sociaaleconomische hervormingsmaatregelen af te vijlen.

Bovendien bereikten de sociale partners vorige week op Vlaams niveau een loopbaanakkoord voor 2012-2013 waarbij de VDAB de begeleiding van de werklozen zal uitbreiden tot 58 jaar (in plaats van 55 jaar vandaag). Daarna werd overeengekomen dat de VDAB jongeren zonder diploma secundair onderwijs intensief zal begeleiden in de zoektocht naar een job. Hetzelfde geldt voor de zogenaamde 'draaideurjongeren', jonge werklozen die herhaaldelijk in en uit de werkloosheid stromen. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan een oude vakbondseis. Dat akkoord is voor veel ACV'ers het bewijs dat sociaal overleg niet dood is.

Voldongen feiten
Maar vorige week werd iedereen eigenlijk door het ABVV voor voldongen feiten gesteld. Onder druk van de Waalse vleugel en de machtige centrales (bediendebond BBTK en Algemene Centrale) werden al pamfletten gedrukt en verdeeld die oproepen om deel te nemen aan de algemene staking van 30 januari. Al hadden toen nog niet alle vakbonden het licht op groen gezet. De definitieve beslissing over een staking ging pas op 24 januari vallen.

Onder andere het ACV zat hierdoor in een moeilijk parket, klinkt het in syndicale kringen. Marc Leemans, nieuwbakken voorzitter van het ACV, kon geen kant meer uit en koos voor de vlucht vooruit: ook al wordt er nog overleg gepleegd met de regering, de staking komt er. "Leemans is nog paar een paar weken ACV-voorzitter. Hij kan het niet maken om bij de eerste algemene staking in meer dan zes jaar aan de kant te blijven staan. In de aanloop naar de sociale verkiezingen zou vooral het ABVV daar handig gebruik van maken," zegt een vakbondstopman. "Het ACV en zijn voorzitter zouden worden afgeschilderd als zachtgekookte eitjes."

Ergernis om Waalse metaalbond
De acties op 30 januari zullen vooral gevoeld worden in de klassieke sectoren zoals openbaar vervoer, metaal, chemie, transport en op strategische plaatsen in de haven van Antwerpen. Eventuele blokkades van bedrijventerreinen zijn niet uitgesloten maar op bedrijventerreinen waar vooral dienstenbedrijven actief zijn worden veel minder problemen verwacht.

Ondertussen heeft de Waalse metaalbond van het FGTB laten weten dat het niet bij deze ene stakingsdag blijft. Zij willen de komende maanden nog verschillende 24-urenstakingen organiseren. Die plannen veroorzaken ergernis bij de andere vakbonden.

Alain Mouton

Intern is niet iedereen even gelukkig met de actiedag. Vooral bij het ACV is de stakingsbereidheid niet groot. Er was tenslotte nog overleg bezig met de regering om een aantal scherpe kanten van de sociaaleconomische hervormingsmaatregelen af te vijlen.Bovendien bereikten de sociale partners vorige week op Vlaams niveau een loopbaanakkoord voor 2012-2013 waarbij de VDAB de begeleiding van de werklozen zal uitbreiden tot 58 jaar (in plaats van 55 jaar vandaag). Daarna werd overeengekomen dat de VDAB jongeren zonder diploma secundair onderwijs intensief zal begeleiden in de zoektocht naar een job. Hetzelfde geldt voor de zogenaamde 'draaideurjongeren', jonge werklozen die herhaaldelijk in en uit de werkloosheid stromen. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan een oude vakbondseis. Dat akkoord is voor veel ACV'ers het bewijs dat sociaal overleg niet dood is. Voldongen feiten Maar vorige week werd iedereen eigenlijk door het ABVV voor voldongen feiten gesteld. Onder druk van de Waalse vleugel en de machtige centrales (bediendebond BBTK en Algemene Centrale) werden al pamfletten gedrukt en verdeeld die oproepen om deel te nemen aan de algemene staking van 30 januari. Al hadden toen nog niet alle vakbonden het licht op groen gezet. De definitieve beslissing over een staking ging pas op 24 januari vallen. Onder andere het ACV zat hierdoor in een moeilijk parket, klinkt het in syndicale kringen. Marc Leemans, nieuwbakken voorzitter van het ACV, kon geen kant meer uit en koos voor de vlucht vooruit: ook al wordt er nog overleg gepleegd met de regering, de staking komt er. "Leemans is nog paar een paar weken ACV-voorzitter. Hij kan het niet maken om bij de eerste algemene staking in meer dan zes jaar aan de kant te blijven staan. In de aanloop naar de sociale verkiezingen zou vooral het ABVV daar handig gebruik van maken," zegt een vakbondstopman. "Het ACV en zijn voorzitter zouden worden afgeschilderd als zachtgekookte eitjes." Ergernis om Waalse metaalbond De acties op 30 januari zullen vooral gevoeld worden in de klassieke sectoren zoals openbaar vervoer, metaal, chemie, transport en op strategische plaatsen in de haven van Antwerpen. Eventuele blokkades van bedrijventerreinen zijn niet uitgesloten maar op bedrijventerreinen waar vooral dienstenbedrijven actief zijn worden veel minder problemen verwacht. Ondertussen heeft de Waalse metaalbond van het FGTB laten weten dat het niet bij deze ene stakingsdag blijft. Zij willen de komende maanden nog verschillende 24-urenstakingen organiseren. Die plannen veroorzaken ergernis bij de andere vakbonden. Alain Mouton