Volgens de Griekse premier Alexis Tsipras kan zijn land met het akkoord van de Europese ministers van Financiën vrijdag "het besparingsprogramma achter zich laten". Tegelijk waarschuwde hij voor de "reële moeilijkheden" die er nog aan zitten te komen.

Het was de eerste reactie van Tsipras na de vergadering van de Eurogroep. Zijn toespraak werd live uitgezonden op televisie. Ondertussen verschenen de belangrijkste quotes van de toespraak ook op de Twitter-account van de Griekse premier.

De financiënministers kwamen vrijdag overeen dat het steunprogramma voor Griekenland met vier maanden wordt verlengd. In ruil moet Athene tegen maandag wel een gedetailleerde lijst van hervormingen voorstellen, die dan het fiat moet krijgen van de rest van de eurozone.

'We laten de besparingen achter ons'

Het blijft dus afwachten welke maatregelen de regering-Tsipras zal voorstellen. De verklaringen naar het grote publiek laten alvast weinig aan de verbeelding over. "We laten de besparingen, het memoradum, de trojka achter ons. Griekenland heeft zijn belangrijkste doelstelling gehaald", klonk het als een overwinning.

Maar tegelijk waarschuwde de premier de Grieken dat de weg nog lang is. "We hebben een gevecht gewonnen, maar niet de oorlog. Er ligt nog een lange en moeilijke weg voor ons". Zaterdag zit hij met zijn kabinet bijeen om de hervormingen te bespreken.

Opmerkelijk: terwijl na afloop van de top leek dat Griekenland heel wat water in de wijn had moeten doen na de forse uitspraken van de afgelopen weken, wordt het akkoord in Griekenland wel vrij positief onthaald.

De deal betekent dat Tsipras niet al zijn verkiezingsbeloften zal kunnen nakomen, maar ook dat de nieuwe besparingen wel een nieuwe richting kunnen uitgaan.

Tsipras had op voorhand al laten weten dat hij voor nieuwe besparingen in de richting van de rijke Grieken kijkt.

Bekijk hier een fragment van de toespraak:

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Van Overtveldt: 'Opletten voor te veel optimisme'

Minister van Financiën Johan Van Overfeldt (N-VA) waarschuwt voor overdreven optimisme over het akkoord. Hij zegt dat de hervormingen van de Grieken eerst nog grondig bestudeerd zullen worden.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

(Belga/JH)

Volgens de Griekse premier Alexis Tsipras kan zijn land met het akkoord van de Europese ministers van Financiën vrijdag "het besparingsprogramma achter zich laten". Tegelijk waarschuwde hij voor de "reële moeilijkheden" die er nog aan zitten te komen. Het was de eerste reactie van Tsipras na de vergadering van de Eurogroep. Zijn toespraak werd live uitgezonden op televisie. Ondertussen verschenen de belangrijkste quotes van de toespraak ook op de Twitter-account van de Griekse premier.De financiënministers kwamen vrijdag overeen dat het steunprogramma voor Griekenland met vier maanden wordt verlengd. In ruil moet Athene tegen maandag wel een gedetailleerde lijst van hervormingen voorstellen, die dan het fiat moet krijgen van de rest van de eurozone. Het blijft dus afwachten welke maatregelen de regering-Tsipras zal voorstellen. De verklaringen naar het grote publiek laten alvast weinig aan de verbeelding over. "We laten de besparingen, het memoradum, de trojka achter ons. Griekenland heeft zijn belangrijkste doelstelling gehaald", klonk het als een overwinning. Maar tegelijk waarschuwde de premier de Grieken dat de weg nog lang is. "We hebben een gevecht gewonnen, maar niet de oorlog. Er ligt nog een lange en moeilijke weg voor ons". Zaterdag zit hij met zijn kabinet bijeen om de hervormingen te bespreken.Opmerkelijk: terwijl na afloop van de top leek dat Griekenland heel wat water in de wijn had moeten doen na de forse uitspraken van de afgelopen weken, wordt het akkoord in Griekenland wel vrij positief onthaald.De deal betekent dat Tsipras niet al zijn verkiezingsbeloften zal kunnen nakomen, maar ook dat de nieuwe besparingen wel een nieuwe richting kunnen uitgaan. Tsipras had op voorhand al laten weten dat hij voor nieuwe besparingen in de richting van de rijke Grieken kijkt.Bekijk hier een fragment van de toespraak:Minister van Financiën Johan Van Overfeldt (N-VA) waarschuwt voor overdreven optimisme over het akkoord. Hij zegt dat de hervormingen van de Grieken eerst nog grondig bestudeerd zullen worden. (Belga/JH)