Brouwer AB InBev kreeg dinsdag in Leuven zijn Braziliaanse CEO Michel Doukeris en premier Alexander De Croo over de vloer in zijn wereldwijde onderzoekscentrum (GITEC). Daar werken zowat 120 mensen aan allerhande ontwikkelingen van nieuwe bieren en brouwtechnieken. Een van de installaties is Biobrew, een manier om via 'precisiefermentatie' van gist niet-dierlijke eiwitten te maken. Kanaal Z was erbij.

Het Brusselse Autosalon is niet kapot te krijgen. Het viert z'n 100ste editie in de oer-traditionele setting van de Brusselse Heizelpaleizen, na twee jaar afwezigheid door corona. Meer dan 50 grote en kleine automerken keren terug, zo kondigt organisator Febiac aan. Samen goed voor 95% van onze automarkt. Brussel heeft dit jaar ook geen concurrentie van Genève en haalt daarmee de verkiezing van de 'Europese Auto van het Jaar' binnen.

De Belg is best tevreden op het werk, blijkt uit een enquête van Trends over welzijn op het werk. Deconnecteren is wel moeilijk en een vijfde van de werknemers had al een burn-out. Mensen de kans geven om bij te leren is met voorsprong de beste hefboom in de strijd om talent.

Het openhouden van de kerncentrales is geen oplossing op lange termijn, stelt Chris Peeters, de CEO van de hoogspanningsnetbeheerder Elia Group, terugblikkend op een bewogen energiejaar. "De oplossing is steeds dezelfde: geef de uitbouw van hernieuwbare energie een extreme boost. Ga all-out. Leg je daken vol zonnepanelen. Ontwikkel zo snel mogelijk windparken op zee. Daar zal je nooit spijt van krijgen."

Belgen blijken niet alleen een baksteen in de maag te hebben, ze zien ook graag een salariswagen op de oprit staan. Trends peilde naar het mobiliteitsgedrag van de Belgen met een uitgebreide enquête bij zo'n duizend mensen. Uit hun antwoorden hebben we de sleutelkenmerken van het Belgische mobiliteitsgedrag afgeleid.

Als jongste Vlaamse soloartiest ooit vult de 21-jarige popzangeres Camille vijf keer de Lotto Arena. In een sector die uit zijn as herrijst, is haar populariteit een onwaarschijnlijk verhaal van uitzonderlijk talent, beredeneerde risico's, heel veel discipline en een dosis toeval. "Het is geen exacte wetenschap, maar deze keer ontstond er magie."

Piet Huysentruyt wordt volgende maand 60. Dat viert hij met de comeback van SOS Piet op tv, maar ook met een kookboek met gerechten die hem gemaakt en gekraakt hebben en een lijvige autobiografie. "De mensen kennen meestal maar één versie van mij, terwijl er drie Pieten zijn. Ik wil dat ze me leren kennen zoals ik écht ben."

Nadat de lambiekproducenten drie decennia met uitsterven waren bedreigd, opent de ene na de andere de deuren. En met succes: van Helsinki tot Manila bestaan gemeenschappen van jonge fans van de champagne onder de bieren, die proeverijen organiseren met de lambieks die zo typisch zijn voor de Zennevallei en het Pajottenland.

Dat de coronapandemie is weggeëbd en de wereld andere grote zorgen heeft, betekent niet noodzakelijk dat het ergste achter de rug is. Integendeel, stelt de wereldvermaarde viroloog Peter Piot. "Als de griep erbij komt, krijgen we zware problemen. Als het nog niet dit jaar is, dan zal het volgend jaar zijn."