“We zien dat analytics en AI de snelst groeiende workload zijn in de datacenters”

© Getty Images/iStockphoto
SAP
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

18 september 2017, 10:25 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 07:14

Digitale transformatie is in elke sector aan de orde. Data analytics, artificiële intelligentie en machine learning zijn technologieën die steeds ruimer ingeburgerd geraken in het bedrijfsleven. Ze vormen de katalysator voor nieuwe diensten en services, efficiëntere processen en een optimale communicatie. “Maar zulke tools vergen geheugenruimte, rekencapaciteit en snelheid. Met onze nieuwe producten en diensten spelen we daar volop op in”, klinkt het bij Roger Benson van Intel.

Intel, bekend als producent van chips en processoren en leverancier van datacenter management oplossingen, zit mee aan het stuur van de technologische evolutie. “Bij het ontwikkelen en ontwerpen van onze producten, kijken we steeds vooruit: wat zijn de nieuwe workloads die op de IT-infrastructuur van een bedrijf moeten kunnen draaien? Welke vereisten stellen nieuwe toepassingen? We luisteren hiervoor naar de eindgebruikers en werken ook nauw samen met softwarebedrijven als SAP”, legt Roger Benson uit.

“Maar de focus ligt niet louter op nieuwe en toekomstige ontwikkelingen als artificiële intelligentie, virtual reality en zelfrijdende auto’s. We moeten ook steeds rekening blijven houden met het verleden, zodat er continuïteit is voor de programma’s en tools die bedrijven nu al hebben. Daar zijn ook onze nieuwste Xeon-processoren op gebaseerd.”

Innovatie voor performantere bedrijven

Roger Benson van Intel.
Roger Benson van Intel.© Jan Locus

Zelf maakt Intel eveneens gebruik van de mogelijkheden die de nieuwe technologieën aanreiken. Benson: “Wij zetten artificiële intelligentie in en maken gebruik van een aantal vormen van machine learning. Daarmee kunnen we onze eigen activiteiten continu verbeteren. Ik denk dan aan de analyse van marktgegevens om sneller in te spelen op wat er bij onze klanten gebeurt. Of aan het optimaliseren van onze productie, zodat we sneller kunnen leveren.”

De innovaties die Intel doorvoert, helpen er mee voor zorgen dat bedrijven performanter worden op verschillende domeinen. “Ik denk aan de SAP-oplossing die de Duitse chemiegroep BASF heeft geïmplementeerd voor haar R&D-departement. Daar moeten enorme volumes wetenschappelijke informatie worden behandeld. Het project I2K, wat staat voor ‘Information to Knowledge Insight’, heeft ervoor gezorgd dat alle medewerkers van het departement vlot toegang krijgen tot alle historisch opgebouwde intellectuele eigendom”, vertelt Roger Benson. “Dat is een complex proces, dat op servers met onze technologie draait. Het feit dat mensen nu ook beter kunnen samenwerken, heeft de efficiëntie van BASF’s onderzoek en ontwikkeling sterk verhoogd.”

Met AI en machine learning verbeteren we onze eigen activiteiten.

Intussen blijft de technologie aan een razendsnel tempo verder evolueren. “We zien dat analytics en AI de snelst groeiende workload zijn in de datacenters. We verwachten dat de rekenkracht die nodig is voor processen gerelateerd aan AI tegen 2020 met een factor 12 zal toenemen. Daarom werkt Intel ook aan nieuwe producten die op maat van artificiële intelligentie worden ontwikkeld. Ik denk onder meer aan totaaloplossingen die de performatie zullen leveren voor deep learning.”

Persistent memory

Een nieuwe ontwikkeling die in 2018 op de markt komt, zijn persistent memory producten. “Het gaat om toepassingen die zorgen voor een hogere geheugencapaciteit dan de klassieke servers vandaag. Persistent memory houdt bovendien zijn data bij wanneer de stroom wegvalt, wat betekent dat er veel minder tijd verloren zal gaan als een server heropgestart moet worden. We spreken over minuten in plaats van uren”, legt Benson uit. “We zien dat de industrie dit een veelbelovende technologie vindt en SAP wil ze alvast integreren in zijn HANA-cloudplatform.”

Lees hier de andere artikels uit dit dossier.