Kanker en werk

Elk jaar krijgen meer dan 26.000 mensen (73 mensen per dag) op beroepsactieve leeftijd te horen dat ze kanker hebben. Kanker is de op twee na meest voorkomende oorzaak van langdurige afwezigheid op het werk, na geestelijke gezondheidsproblemen (zoals burn-out) en lichamelijke aandoeningen.

Maar gelukkig nemen de overlevingskansen toe: dankzij een betere diagnose en behandeling herstellen steeds meer mensen van kanker en kunnen zij hun beroepsleven weer oppakken... Dat betekent dat elke werkgever in België vroeg of laat geconfronteerd zal worden met een werknemer die terugkeert tijdens of na een zware en moeilijke kankerbehandeling.

Werkhervatting speelt een essentiële rol in het gevoel van eigenwaarde van mensen met kanker en draagt bij tot het genezingsproces. Blijven werken of opnieuw gaan werken, betekent een terugkeer naar de normale situatie: werk biedt sociale contacten, financiële zekerheid, structuur en de mogelijkheid om weer een sociaal en professioneel leven op te bouwen. Werk draagt dus bij tot meer levenskwaliteit tijdens en na kanker.

RECONNECT is er om leidinggevenden of HR managers te ondersteunen tijdens het reïntegratieproces van hun werknemers. Omdat elke persoon die met de ziekte wordt geconfronteerd een specifiek traject doorloopt en soms te maken krijgt met vooroordelen, taboes en/of onuitgesproken vragen...

Voor wie is RECONNECT?

Via RECONNECT wil Stichting tegen Kanker haar expertise ter beschikking stellen van alle werkgevers die vroeg of laat geconfronteerd worden bij de terugkeer van een werknemer bij wie kanker vastgesteld werd: HR verantwoordelijken, leidinggevenden, preventieadviseurs, directe managers en collega's.

"We zijn heel opgetogen dat we vandaag dit online platform gratis kunnen aanbieden", zegt Brecht Gunst, Manager Expertise & Services bij Stichting tegen Kanker. "Hoe langer de arbeidsongeschiktheid, hoe moeilijker het is voor iemand met kanker om weer aan het werk te gaan. Via Reconnect kunnen alle werkgevers hun medewerkers beter en succesvoller begeleiden bij de re-integratie."

Wat is er op dit platform te vinden?

Het online platform is een praktisch en dynamisch werkinstrument dat aantoont hoe concrete situaties het best kunnen worden aangepakt. Het omvat:

* De verschillende stadia van reïntegratie tijdens of na kanker aan de hand van video's, testimonials, oefeningen en getuigenissen.

* Een lijst aan coaches die gespecialiseerd zijn in kanker. Het stelt de werkgever in staat om een beroep te doen op het netwerk.

* Documenten om te downloaden voor het opzetten van een doeltreffend re-integratiebeleid.

Dit project werd mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van: AG Insurance, Bristol Myers Squibb, Janssen, MSD en Pfizer.

Maak uw account aan en krijg gratis toegang tot ons online platform RECONNECT.Klik hier.

Meer info over RECONNECT vindt u op de website.

Elk jaar krijgen meer dan 26.000 mensen (73 mensen per dag) op beroepsactieve leeftijd te horen dat ze kanker hebben. Kanker is de op twee na meest voorkomende oorzaak van langdurige afwezigheid op het werk, na geestelijke gezondheidsproblemen (zoals burn-out) en lichamelijke aandoeningen.Maar gelukkig nemen de overlevingskansen toe: dankzij een betere diagnose en behandeling herstellen steeds meer mensen van kanker en kunnen zij hun beroepsleven weer oppakken... Dat betekent dat elke werkgever in België vroeg of laat geconfronteerd zal worden met een werknemer die terugkeert tijdens of na een zware en moeilijke kankerbehandeling.Werkhervatting speelt een essentiële rol in het gevoel van eigenwaarde van mensen met kanker en draagt bij tot het genezingsproces. Blijven werken of opnieuw gaan werken, betekent een terugkeer naar de normale situatie: werk biedt sociale contacten, financiële zekerheid, structuur en de mogelijkheid om weer een sociaal en professioneel leven op te bouwen. Werk draagt dus bij tot meer levenskwaliteit tijdens en na kanker.RECONNECT is er om leidinggevenden of HR managers te ondersteunen tijdens het reïntegratieproces van hun werknemers. Omdat elke persoon die met de ziekte wordt geconfronteerd een specifiek traject doorloopt en soms te maken krijgt met vooroordelen, taboes en/of onuitgesproken vragen...Via RECONNECT wil Stichting tegen Kanker haar expertise ter beschikking stellen van alle werkgevers die vroeg of laat geconfronteerd worden bij de terugkeer van een werknemer bij wie kanker vastgesteld werd: HR verantwoordelijken, leidinggevenden, preventieadviseurs, directe managers en collega's."We zijn heel opgetogen dat we vandaag dit online platform gratis kunnen aanbieden", zegt Brecht Gunst, Manager Expertise & Services bij Stichting tegen Kanker. "Hoe langer de arbeidsongeschiktheid, hoe moeilijker het is voor iemand met kanker om weer aan het werk te gaan. Via Reconnect kunnen alle werkgevers hun medewerkers beter en succesvoller begeleiden bij de re-integratie."Het online platform is een praktisch en dynamisch werkinstrument dat aantoont hoe concrete situaties het best kunnen worden aangepakt. Het omvat:* De verschillende stadia van reïntegratie tijdens of na kanker aan de hand van video's, testimonials, oefeningen en getuigenissen.* Een lijst aan coaches die gespecialiseerd zijn in kanker. Het stelt de werkgever in staat om een beroep te doen op het netwerk.* Documenten om te downloaden voor het opzetten van een doeltreffend re-integratiebeleid.Dit project werd mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van: AG Insurance, Bristol Myers Squibb, Janssen, MSD en Pfizer.Meer info over RECONNECT vindt u op de website.