De evolutie van de wereldhandel is minder voorspelbaar dan ooit. "We zien een duidelijke toename van de geopolitieke spanningen. Kijk maar naar het Midden-Oosten of de gespannen relaties met Rusland", vertelt Dirk Terweduwe, Group CEO van Credendo. "Ook de relatie VS-China staat onder druk. Peking is de grootste exporteur ter wereld. De Verenigde Staten reageren met protectionistische maatregelen en stellen ook de Wereldhandelsorganisatie in vraag."

"Bovendien komen een aantal groeilanden opnieuw in de problemen door een oplopende overheidsschuld, amper 10 tot 15 jaar na de vele schuldkwijtscheldingen. Denk maar aan Argentinië of meerdere landen in Afrika. Er worden trouwens elders nog meer problemen verwacht als de rentes verder oplopen..."

Nieuwe uitdagingen voor de export

Ook andere factoren zorgen voor uitdagingen, met niet in het minst de technologische evoluties. Dirk Terweduwe: "Kijk naar wat de impact al is geweest van e-commerce, digitalisering en 3D-printing. Zeker in Europa moeten we bijbenen en oppassen dat we niet enkel een regulator worden in een wereld waar de VS en China de digitale revolutie leiden."

"Maar de uitdaging kan ook van een heel andere orde zijn. De klimaatverandering wordt een steeds belangrijker onderwerp, met zeer diverse gevolgen voor ondernemingen."

Dirk Terweduwe, Group CEO van Credendo

Snellere info via mobiele app

In die continu veranderende omgeving staan dus ook Belgische bedrijven voor de opdracht om internationaal verder te groeien. Credendo wil hen daarin bijstaan. "Wij zijn het officiële Belgische agentschap voor exportkredieten en tegelijk zijn we ook Europees actief als kredietverzekeringsgroep die de risico's van handel wereldwijd dekt. Zo faciliteren we exporttransacties en beschermen we bedrijven, banken en verzekeraars tegen politieke en kredietrisico's. We zijn er zowel voor grote ondernemingen als voor kmo's."

Om haar informatie sneller aan te bieden aan geïnteresseerden heeft Credendo een mobiele app gelanceerd die in realtime de landenrisico's weergeeft. "De app geeft in een oogopslag de het risiconiveau van elk land weer. Wie verder doorklikt, krijgt de zeven ratings te zien die we voor elk land bepalen. Men kan ook een korte samenvatting van de analyserapporten lezen. Zo stellen we alle exporteurs in één oogopslag de meest actuele info ter beschikking", besluit Dirk Terweduwe.

De evolutie van de wereldhandel is minder voorspelbaar dan ooit. "We zien een duidelijke toename van de geopolitieke spanningen. Kijk maar naar het Midden-Oosten of de gespannen relaties met Rusland", vertelt Dirk Terweduwe, Group CEO van Credendo. "Ook de relatie VS-China staat onder druk. Peking is de grootste exporteur ter wereld. De Verenigde Staten reageren met protectionistische maatregelen en stellen ook de Wereldhandelsorganisatie in vraag.""Bovendien komen een aantal groeilanden opnieuw in de problemen door een oplopende overheidsschuld, amper 10 tot 15 jaar na de vele schuldkwijtscheldingen. Denk maar aan Argentinië of meerdere landen in Afrika. Er worden trouwens elders nog meer problemen verwacht als de rentes verder oplopen..."Nieuwe uitdagingen voor de exportOok andere factoren zorgen voor uitdagingen, met niet in het minst de technologische evoluties. Dirk Terweduwe: "Kijk naar wat de impact al is geweest van e-commerce, digitalisering en 3D-printing. Zeker in Europa moeten we bijbenen en oppassen dat we niet enkel een regulator worden in een wereld waar de VS en China de digitale revolutie leiden.""Maar de uitdaging kan ook van een heel andere orde zijn. De klimaatverandering wordt een steeds belangrijker onderwerp, met zeer diverse gevolgen voor ondernemingen."Snellere info via mobiele appIn die continu veranderende omgeving staan dus ook Belgische bedrijven voor de opdracht om internationaal verder te groeien. Credendo wil hen daarin bijstaan. "Wij zijn het officiële Belgische agentschap voor exportkredieten en tegelijk zijn we ook Europees actief als kredietverzekeringsgroep die de risico's van handel wereldwijd dekt. Zo faciliteren we exporttransacties en beschermen we bedrijven, banken en verzekeraars tegen politieke en kredietrisico's. We zijn er zowel voor grote ondernemingen als voor kmo's."Om haar informatie sneller aan te bieden aan geïnteresseerden heeft Credendo een mobiele app gelanceerd die in realtime de landenrisico's weergeeft. "De app geeft in een oogopslag de het risiconiveau van elk land weer. Wie verder doorklikt, krijgt de zeven ratings te zien die we voor elk land bepalen. Men kan ook een korte samenvatting van de analyserapporten lezen. Zo stellen we alle exporteurs in één oogopslag de meest actuele info ter beschikking", besluit Dirk Terweduwe.