Steden en gemeenten maken werk van slimme projecten

BNP Paribas Fortis
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

16 juli 2018, 11:00 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:01

Heel wat steden en gemeenten in ons land hebben de ambitie om een ‘smart city’ te worden. Ze ontwikkelen er een strategie voor of maken er een apart beleidsdomein van. Wij gingen praten met de burgemeesters van Sint-Truiden en Ottignies-Louvain-la-Neuve én met de Brusselse staatssecretaris die verantwoordelijk is voor smart city-projecten.

Sint-Truiden

Sint-Truiden won begin 2018 de Agoria Smart City Award. Het stadbestuur reageert opgetogen. Burgemeester Veerle Heeren: “Deze erkenning bevestigt dat we de juiste keuzes hebben gemaakt en er verder moeten aan werken. We ontwikkelden bijvoorbeeld een eigen app die de identiteitskaart digitaliseert. Je kan er alle officiële stadsdocumenten mee raadplegen en aanvragen, maar ook vragen stellen aan het stadsbestuur en problemen melden.”

Veerle Heeren
Veerle Heeren© CD&V

Lees ook: Smart Cities: de enige strategie voor duurzame, leefbare steden

Om iedereen in het digitale verhaal mee te krijgen, deed de stad een beroep op de plaatselijke handelaars: “Ons project zal pas volledig geslaagd zijn wanneer elke inwoner de voordelen van die vernieuwingen ervaart. Daarom kan je met de app ook een bestelling plaatsen in je favoriete zaak. Zo wordt die tevens een middel om de lokale economie te ondersteunen.”

Ottignies-Louvain-la-Neuve

In Franstalig België is Ottignies-Louvain-la-Neuve één van de goede leerlingen van de klas. Eind jaren 60 vond de Franstalige katholieke universiteit UCLouvain hier een nieuwe thuis. Daardoor is Louvain-la-Neuve een van de weinig steden in ons land die volgens een vooraf gedefinieerd plan werd gebouwd. De sterk groeiende stad plukt daar tot vandaag de vruchten van.

Jean-Luc Roland
Jean-Luc Roland© Ecolo

Burgemeester Jean-Luc Roland: “We willen met nieuwe technologieën onze stad duurzaam verder ontwikkelen. Zo is er een onlinesysteem voor het beheer van al onze gebouwen, waardoor we ons energieverbruik kunnen beperken. Er werd ook een volledig digitale kaart van de stad ontwikkeld, die zowel voor inwoners als voor onszelf een bijzonder nuttige tool is.”

Lees ook: Vijf ideeën voor slimme steden

Ottignies-Louvain-la-Neuve heeft ook een Smart City Live Lab opgericht samen met Proximus en het Agence du Numérique van het Waals Gewest. In deze proeftuin zullen de mogelijkheden worden onderzocht van het Internet of Things en data analytics, onder meer voor mobiliteit en toerisme.

Brussels-Hoofdstedelijk Gewest

Brussel heeft de ambitie om de digitale hoofdstad van Europa te worden en wil gespecialiseerde technologiebedrijven aantrekken. Dat creëert werkgelegenheid, weet staatssecretaris voor informatica en digitalisering Bianca Debaets: “Brussel telt nu al de meeste start-ups in de technologiesector. En Agoria heeft becijferd dat er door het openstellen van onze data voor derden 1500 jobs zullen bij komen.”

Lees ook: “We willen de transformatie tot smart cities versnellen”

Om die ambitie waar te maken, moeten alle neuzen wel in dezelfde richting staan. Ook die van de 19 gemeenten. Dat is niet altijd evident, maar toch wordt de evolutie naar een smart city steeds concreter in het leven van de Brusselaars.

Bianca Debaets
Bianca Debaets© CD&V

“Er is bijvoorbeeld het gratis netwerk wifi.brussels op drukbezochte plekken. We hebben de lage emissiezone ingevoegd, gekoppeld aan een netwerk van intelligente camera’s. Die zullen op termijn ook in probleemwijken worden ingezet om sneller te reageren op moeilijke situaties”, aldus de staatssecretaris.

Lees alle artikels over Sustainable Growth