Ook onze overheid schakelt een tandje hoger. Vorig jaar 2021 besliste de Vlaamse regering dat vanaf 2025 de warmtepomp verplicht wordt bij nieuwbouw. Ook voor bestaande woningen stimuleert de overheid de warmtepomp door middel van premies. Deze premies zijn niet alleen van toepassing op warmtepompen, maar ook op hybride systemen.

Meer hierover vind je hier en hier.

Een veelvoud aan rendement genereren

Een hybride warmtepomp haalt net als zijn all-electric broertje gratis energie uit de bodem of de buitenlucht. De opgenomen energie wordt door middel van een compressor opgedreven en afgegeven aan de verwarmingsinstallatie. Door de combinatie van een koudemiddel en een viertal natuurkundige processen genereert de warmtepomp extra energie. Door slechts 1 kW energie te verbruiken kan hij zonder verbranding 4kW energie opwekken. Dat betekent dat een warmtepomp een rendement haalt van 400%, terwijl de allerbeste hoogrendementsketel op gas of stookolie een rendement neerzet van amper 95%.

Warmtepomp én cv-ketel

Dateert de woning van voor de jaren '90, dan kun je in de meeste gevallen niet helemaal van het gas of stookolie af. Misschien is de woning onvoldoende geïsoleerd, of heb je enkele jaren geleden geïnvesteerd in een hogerendementsketel. In dat geval kies je voor een hybrideopstelling. Buderus heeft een breed gamma aan hoogkwalitatieve hybride verwarmingssystemen die condensatieketels op gas of stookolie laten samenwerken met de warmtepomp.

Slimme regeling

De warmtepomp neemt 80% van de jaarlijke verwarming en de warmwaterproductie voor zijn rekening. Als het buiten kouder wordt dan 2°C, of bij een piekvraag aan sanitair warm water (bv. simultaan douchen), dan neemt de cv-ketel over. De slimme regeling kiest de meest interessante bron om het toch comfortabel warm te hebben. Bovendien kun je later rustig verder isoleren, zodat de verwarming mettertijd steeds meer op de warmtepomp terugvalt.

Ook onze overheid schakelt een tandje hoger. Vorig jaar 2021 besliste de Vlaamse regering dat vanaf 2025 de warmtepomp verplicht wordt bij nieuwbouw. Ook voor bestaande woningen stimuleert de overheid de warmtepomp door middel van premies. Deze premies zijn niet alleen van toepassing op warmtepompen, maar ook op hybride systemen.Meer hierover vind je hier en hier.Een hybride warmtepomp haalt net als zijn all-electric broertje gratis energie uit de bodem of de buitenlucht. De opgenomen energie wordt door middel van een compressor opgedreven en afgegeven aan de verwarmingsinstallatie. Door de combinatie van een koudemiddel en een viertal natuurkundige processen genereert de warmtepomp extra energie. Door slechts 1 kW energie te verbruiken kan hij zonder verbranding 4kW energie opwekken. Dat betekent dat een warmtepomp een rendement haalt van 400%, terwijl de allerbeste hoogrendementsketel op gas of stookolie een rendement neerzet van amper 95%.Dateert de woning van voor de jaren '90, dan kun je in de meeste gevallen niet helemaal van het gas of stookolie af. Misschien is de woning onvoldoende geïsoleerd, of heb je enkele jaren geleden geïnvesteerd in een hogerendementsketel. In dat geval kies je voor een hybrideopstelling. Buderus heeft een breed gamma aan hoogkwalitatieve hybride verwarmingssystemen die condensatieketels op gas of stookolie laten samenwerken met de warmtepomp. De warmtepomp neemt 80% van de jaarlijke verwarming en de warmwaterproductie voor zijn rekening. Als het buiten kouder wordt dan 2°C, of bij een piekvraag aan sanitair warm water (bv. simultaan douchen), dan neemt de cv-ketel over. De slimme regeling kiest de meest interessante bron om het toch comfortabel warm te hebben. Bovendien kun je later rustig verder isoleren, zodat de verwarming mettertijd steeds meer op de warmtepomp terugvalt.