In tegenstelling tot de inwoners van veel Angelsaksische landen hebben Belgen niet echt een specifiek spaar- of beleggingsdoel. 57 procent geeft wel aan dat ze sparen om onverwachte uitgaven op te vangen. Iets minder dan de helft van de Belgen zegt te sparen of te beleggen voor zijn pensioen. Dat cijfer lijkt laag, maar kan verklaard worden door de leeftijd want het is pas op latere leeftijd - van zodra de kinderen het huis uit zijn en de hypotheek is afbetaald - dat mensen meer aandacht hebben voor de oude dag. Opvallend is ook dat slechts 22 procent spaart of belegt voor de toekomst van de kinderen. Dat cijfer is een pak lager dan enkele decennia geleden en weerspiegelt een mentaliteitswijziging. Veel meer dan vroeger kiezen senioren nu voor een actieve levensstijl en om die te kunnen betalen, houden ze hun geld langer zelf bij.

Verschillen in risicoperceptie

Slechts 15 procent van de Belgische bevolking bezit beleggingsproducten. Een ruime meerderheid daarvan (70 procent) heeft minstens één beleggingsfonds in portefeuille, de rest investeert vooral in aandelen, verzekeringsproducten of obligaties. Van één kwart van de fondsbeleggers bestaat de portefeuille voor meer dan 50 procent uit fondsen en deze mensen kopen ook regelmatig bij. Zo heeft drie kwart van de fondsbeleggers het voorbije jaar minstens één fonds aangekocht.

Slechts 22 procent spaart of belegt voor de toekomst van de kinderen.

De onderzoekers peilden ook naar de voor- en nadelen die fondsbeleggers ervaren bij beleggingsfondsen. De fondsbeleggers waarderen vooral de risicospreiding, het beheer door experten en het rendement van beleggingsfondsen. Als belangrijkste nadelen zien ze de kosten, de belastingen, de moeilijkheid om risico's juist in te schatten en om het juiste aankoop- en verkoopmoment te bepalen en ten slotte ook het enorm grote aanbod van fondsen. Het valt op dat de risicoperceptie bij beleggers een pak lager ligt dan bij de niet-beleggers. Dit bewijst dat ervaring en een grotere kennis een positieve invloed hebben op de risicoperceptie.

Illustratie: welke spaar- en beleggingsdoelen heeft de Belg?

Bron: NN Investment Partners

Ontdek hier de educatieve video's van NN Investment Partners over fondsbeleggen.

Klik hier voor de andere artikels uit ons dossier 'Het DNA van de Belgische belegger'.

In tegenstelling tot de inwoners van veel Angelsaksische landen hebben Belgen niet echt een specifiek spaar- of beleggingsdoel. 57 procent geeft wel aan dat ze sparen om onverwachte uitgaven op te vangen. Iets minder dan de helft van de Belgen zegt te sparen of te beleggen voor zijn pensioen. Dat cijfer lijkt laag, maar kan verklaard worden door de leeftijd want het is pas op latere leeftijd - van zodra de kinderen het huis uit zijn en de hypotheek is afbetaald - dat mensen meer aandacht hebben voor de oude dag. Opvallend is ook dat slechts 22 procent spaart of belegt voor de toekomst van de kinderen. Dat cijfer is een pak lager dan enkele decennia geleden en weerspiegelt een mentaliteitswijziging. Veel meer dan vroeger kiezen senioren nu voor een actieve levensstijl en om die te kunnen betalen, houden ze hun geld langer zelf bij.Verschillen in risicoperceptieSlechts 15 procent van de Belgische bevolking bezit beleggingsproducten. Een ruime meerderheid daarvan (70 procent) heeft minstens één beleggingsfonds in portefeuille, de rest investeert vooral in aandelen, verzekeringsproducten of obligaties. Van één kwart van de fondsbeleggers bestaat de portefeuille voor meer dan 50 procent uit fondsen en deze mensen kopen ook regelmatig bij. Zo heeft drie kwart van de fondsbeleggers het voorbije jaar minstens één fonds aangekocht.De onderzoekers peilden ook naar de voor- en nadelen die fondsbeleggers ervaren bij beleggingsfondsen. De fondsbeleggers waarderen vooral de risicospreiding, het beheer door experten en het rendement van beleggingsfondsen. Als belangrijkste nadelen zien ze de kosten, de belastingen, de moeilijkheid om risico's juist in te schatten en om het juiste aankoop- en verkoopmoment te bepalen en ten slotte ook het enorm grote aanbod van fondsen. Het valt op dat de risicoperceptie bij beleggers een pak lager ligt dan bij de niet-beleggers. Dit bewijst dat ervaring en een grotere kennis een positieve invloed hebben op de risicoperceptie.Illustratie: welke spaar- en beleggingsdoelen heeft de Belg?Bron: NN Investment PartnersOntdek hier de educatieve video's van NN Investment Partners over fondsbeleggen.Klik hier voor de andere artikels uit ons dossier 'Het DNA van de Belgische belegger'.