De derde editie van de internationale hackathon werd begin juni georganiseerd in Co.Station. 17 startende bedrijven gingen er in gesprek met experts van BNP Paribas Fortis om samen nieuwe en nog betere financiële diensten te ontwikkelen. In de categorie B2B-oplossingen werd Smartbeam uitgeroepen tot laureaat.

Smartbeam is pas enkele weken oud. De start-up werd opgericht door Caroline Basecqz, een ondernemende jongedame die thuis is in de bouwsector: "Ik ben mijn loopbaan begonnen in de bouwsector. Vervolgens was ik betrokken bij een construction tech start-up in Silicon Valley. Maar ik wou toch liever een eigen bedrijf runnen en daarom ben ik teruggekeerd naar België."

De intentie van Smartbeam is om een platform te bouwen voor projectontwikkelaars, zodat ze hun bouwprojecten gemakkelijk kunnen opvolgen en beheren. "Dat zijn vaak erg complexe projecten met veel betrokken partijen. Het beheer en de opvolging van een bouwproject is daarom een tijdrovende klus. Onze bedoeling is om met een onlineplatform de opvolging tussen projectontwikkelaars, aannemers en andere leveranciers te faciliteren."

Begin december mag Smartbeam naar Parijs om hun idee te pitchen bij de top van de groep BNP Paribas., Vivian Hertz
Begin december mag Smartbeam naar Parijs om hun idee te pitchen bij de top van de groep BNP Paribas. © Vivian Hertz

Een bijkomende dimensie

Tijdens de hackathon kreeg het idee nog een extra dimensie. Caroline Basecqz: "Na gesprekken met experts van de bank bleek dat ook hun opvolging van investeringskredieten sterk aansluit bij wat wij willen bouwen. Dus hebben we ons project verder uitgewerkt en ook de link gelegd met de rapportage naar de kredietverleners of investeerders. De brainstorms en contacten met de experts waren zeer leerrijk."

Het intussen vierkoppige team van Smartbeam is dan ook erg opgetogen over zijn deelname aan de hackathon: "Dit was een fantastische ervaring, omdat je uitgedaagd wordt om te brainstormen en in korte tijd je project nog concreter te maken. We hebben daar veel uit geleerd. Als jong team is het ook fijn om te zien dat we dit kunnen. En ook de contacten met de andere start-ups waren heel interessant", aldus Caroline.

Jury onder de indruk

Wim De Waele van fintech accelerator B-Hive., Vivian Hertz
Wim De Waele van fintech accelerator B-Hive. © Vivian Hertz

De start-ups en scale-ups die deelnamen aan de hackathon mochten hun idee pitchen bij een jury die bestond uit managers van BNP Paribas Fortis en een aantal externe experts. Wim De Waele van fintech accelerator B-Hive: "Ik heb hier toch wel puike dingen gezien. De meeste pitches waren vlot en to the point. Algemeen viel het me op dat hier veel deelnemers waren die al een valabele propositie of technologie voor financiële diensten hadden uitgewerkt. We hebben met de jury een intensieve discussie gehad over de winnaars, maar vrij snel was er toch een consensus over de meest waardevolle projecten. Smartbeam was daar één van."

Smartbeam krijgt de komende maanden de kans om zijn project verder uit te werken in nauwe samenwerking met experts van BNP Paribas Fortis. Begin december mag het team ook naar Parijs om zijn idee te pitchen bij de top van de groep BNP Paribas. Die brengt dan alle winnaars van de internationale hackathon bijeen, die simultaan plaatsvond in tien landen.

Lees hier de andere artikels uit dit dossier.

De derde editie van de internationale hackathon werd begin juni georganiseerd in Co.Station. 17 startende bedrijven gingen er in gesprek met experts van BNP Paribas Fortis om samen nieuwe en nog betere financiële diensten te ontwikkelen. In de categorie B2B-oplossingen werd Smartbeam uitgeroepen tot laureaat. Smartbeam is pas enkele weken oud. De start-up werd opgericht door Caroline Basecqz, een ondernemende jongedame die thuis is in de bouwsector: "Ik ben mijn loopbaan begonnen in de bouwsector. Vervolgens was ik betrokken bij een construction tech start-up in Silicon Valley. Maar ik wou toch liever een eigen bedrijf runnen en daarom ben ik teruggekeerd naar België."De intentie van Smartbeam is om een platform te bouwen voor projectontwikkelaars, zodat ze hun bouwprojecten gemakkelijk kunnen opvolgen en beheren. "Dat zijn vaak erg complexe projecten met veel betrokken partijen. Het beheer en de opvolging van een bouwproject is daarom een tijdrovende klus. Onze bedoeling is om met een onlineplatform de opvolging tussen projectontwikkelaars, aannemers en andere leveranciers te faciliteren."Een bijkomende dimensieTijdens de hackathon kreeg het idee nog een extra dimensie. Caroline Basecqz: "Na gesprekken met experts van de bank bleek dat ook hun opvolging van investeringskredieten sterk aansluit bij wat wij willen bouwen. Dus hebben we ons project verder uitgewerkt en ook de link gelegd met de rapportage naar de kredietverleners of investeerders. De brainstorms en contacten met de experts waren zeer leerrijk."Het intussen vierkoppige team van Smartbeam is dan ook erg opgetogen over zijn deelname aan de hackathon: "Dit was een fantastische ervaring, omdat je uitgedaagd wordt om te brainstormen en in korte tijd je project nog concreter te maken. We hebben daar veel uit geleerd. Als jong team is het ook fijn om te zien dat we dit kunnen. En ook de contacten met de andere start-ups waren heel interessant", aldus Caroline.Jury onder de indrukDe start-ups en scale-ups die deelnamen aan de hackathon mochten hun idee pitchen bij een jury die bestond uit managers van BNP Paribas Fortis en een aantal externe experts. Wim De Waele van fintech accelerator B-Hive: "Ik heb hier toch wel puike dingen gezien. De meeste pitches waren vlot en to the point. Algemeen viel het me op dat hier veel deelnemers waren die al een valabele propositie of technologie voor financiële diensten hadden uitgewerkt. We hebben met de jury een intensieve discussie gehad over de winnaars, maar vrij snel was er toch een consensus over de meest waardevolle projecten. Smartbeam was daar één van."Smartbeam krijgt de komende maanden de kans om zijn project verder uit te werken in nauwe samenwerking met experts van BNP Paribas Fortis. Begin december mag het team ook naar Parijs om zijn idee te pitchen bij de top van de groep BNP Paribas. Die brengt dan alle winnaars van de internationale hackathon bijeen, die simultaan plaatsvond in tien landen.Lees hier de andere artikels uit dit dossier.