“Samenwerken met start-ups versnelt innovatie”

© Vivian Hertz
BNP Paribas Fortis
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

22 juni 2017, 00:03 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 07:14

De wereld verandert dermate snel dat innovatie in grote ondernemingen geen evidente zaak is. Om het innovatieproces te versnellen en te kunnen inspelen op nieuwe verwachtingen van klanten, gaan steeds meer grote en multinationale bedrijven een partnership aan met start-ups.

BNP Paribas Fortis is zo’n grote onderneming die op verschillende vlakken de zeilen bijzet in tijden van disruptie. Enkele jaren geleden al richtte de bank een ‘Home for Innovation’ op, een interne incubator voor start-up initiatieven. “Wij willen de innovatie-gedachte laten leven bij alle medewerkers van de bank en hen de kans geven om innovatieve ideeën vorm te geven”, legt Olivier Peeters uit.

Daarnaast is de bank structureel partner van Co.Station, een organisatie die coworking ruimtes aanbiedt voor start-ups en scale-ups in Brussel en Gent, en hen bijstaat in het verder uitbouwen van hun onderneming. De bank is ook een van de trekkers van de internationale hackathon die de groep BNP Paribas jaarlijks organiseert. Begin juni vond de derde editie plaats, simultaan in maar liefst tien steden wereldwijd.

Een win-win voor bank en start-up

Olivier Peeters, BNP Paribas Fortis:
Olivier Peeters, BNP Paribas Fortis: “We willen samenwerken met start-ups en scale-ups om onze innovatie te versnellen.”© Vivian Hertz

De hackathon bracht in Brussel 17 start-ups en scale-ups bijeen, goed voor zo’n honderd jonge ondernemers. Olivier Peeters: “Die starters konden drie dagen lang overleggen met vijftig experts van de bank: zowel mensen uit de business, IT als marketing die kunnen vertellen wat de concrete noden zijn van de klanten. Vervolgens is het de bedoeling dat er samen ideeën worden uitgewerkt voor nieuwe producten en diensten.”

“We zien dat als een win-winsituatie voor beide partijen. We doen uiteraard een beroep op het talent van de fintech whizzkids, maar zelf hebben wij ook veel knowhow over het ontwikkelen van 100% veilige en betrouwbare applicaties. Voor start-ups en scale-ups betekent het dat ze op basis van hun eigen expertise iets zeer concreet kunnen ontwikkelen, hun product kunnen verbeteren en – wie weet – zelfs leverancier kunnen worden van de bank”, aldus Peeters.

Er zijn geen verliezers

Aan de hackathon gaat een uitgebreide scouting en screening vooraf. Uit ruim zestig kandidaten werden voor de editie 2017 uiteindelijk 17 start-ups en scale-ups geselecteerd uit België, Estland, Israël, Polen en de VS. Twee start-ups gingen aan de haal met de hoofdprijs: Smovin, een platform voor onlinebeheer van huurcontracten in de categorie B2C-oplossingen, en Smartbeam in de B2B-categorie met een platform dat kredieten en projecten van bouwpromotoren opvolgt. Zij krijgen nu de kans om hun idee te pitchen op de hoofdzetel van BNP Paribas in Parijs. Voorts werd aan Manual.to en Kudujad.io een aanmoedigingsprijs van 10.000 euro toegekend voor het ontwikkelen van een prototype. En start-up Say werd bekroond als team met de grootste inzet tijdens de hackathon. Het kreeg een trip naar Google Dublin aangeboden.

Het team van Smovin, een onlineplatform voor eigenaars die vastgoed verhuren, won in de categorie B2C-oplossingen.
Het team van Smovin, een onlineplatform voor eigenaars die vastgoed verhuren, won in de categorie B2C-oplossingen.© Vivian Hertz
Smartbeam, winnaar bij de B2B-oplossingen:
Smartbeam, winnaar bij de B2B-oplossingen: “We hebben ons project verder kunnen concretiseren dankzij de hackathon.”© Vivian Hertz

“Maar er zijn geen verliezers op dit event, want we merken dat de ideeën die tijdens een hackathon worden ontwikkeld soms in een volgende fase worden opgepikt in de bank”, legt Olivier Peeters uit. “Ik denk bijvoorbeeld aan Stumber, een start-up dat sociale netwerken bouwt voor organisaties en communities. Zij namen deel aan de vorige hackathon, maar wonnen niet. Uiteindelijk beslisten we om toch met hen in zee te gaan om een tool voor onze interne communicatie te ontwikkelen. Die samenwerking gaat nog altijd voort en leverde Stumber ook heel wat knowhow op over het reilen en het zeilen van een grote organisatie.”

MIT Innovator of the Year

BNP Paribas Fortis wil innovatie buiten haar organisatie op verschillende manieren een stimulans geven. Daarom ondersteunt het ook de Belgische editie van ‘MIT Innovators Under 35’. Voor het derde jaar op rij gaat het befaamde Amerikaanse MIT Institute op zoek naar de Belgische Innovator of the Year. De Belgische winnaar zal in het najaar deelnemen aan de Europese bijeenkomst waar de 35 meest innoverende jongeren uit Europa zullen samenkomen.

Lees hier de andere artikels uit dit dossier.