Het nieuwe medische centrum kreeg in 2018 al meer dan 400 Nipro-medewerkers en externe medische professionals en studenten over de vloer. De cursisten ontdekken er niet alleen de recentste medische apparatuur en technologieën van het Japanse bedrijf, maar ook innovatieve medische praktijken en behandelingsmethoden. "Onze doelstelling is om elk jaar minstens 1.000 cursisten uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika naar het nieuwe iMEP-opleidingscentrum aan te trekken", vertelt Serge Kemps, CEO van Nipro Medical Europe.

Hoogopgeleid talent

Serge Kemps, CEO van Nipro Medical Europe, Flanders Investment & Trade
Serge Kemps, CEO van Nipro Medical Europe © Flanders Investment & Trade

Naast het iMEP-centrum besloot Nipro ook een nieuw hoofdkantoor in Mechelen onder te brengen. Vanuit het gebouw stuurt het Japanse bedrijf zijn activiteiten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika aan. Waarom hier? Serge Kemps: "De transportinfrastructuur en centrale ligging speelden zeker mee, maar de mensen gaven de doorslag. In Vlaanderen vindt een innovatieve onderneming zoals Nipro makkelijker hoogopgeleide medewerkers en talent. Bovendien zijn de Vlaamse universiteiten en universitaire ziekenhuizen heel toegankelijk om mee samen te werken."

Ondernemende medewerkers

Wel is de manier van werken in Vlaanderen ietwat anders dan in Japan. Al hoeft dat geen obstakel te zijn. Serge Kemps: "Doorgaans hebben medewerkers hier een ondernemend karakter. Dat stimuleren we nog meer door jong talent al relatief vroeg in hun carrière de kans te geven om grote projecten en verantwoordelijkheden te dragen. Typisch ligt in Japan zo'n weinig-hiërarchische aanpak minder voor de hand; ons moederbedrijf wijkt daar sterk van af. Nipro Japan gelooft in gemotiveerde mensen en draagt 'willingness' hoog in het vaandel. Op dat gebied hebben ze een zeer goede match gevonden met het ondernemerschap, dat we hier binnen Nipro Medical Europe promoten. We worden hiervoor enorm geapprecieerd, en zeker ook omdat we goeie resultaten kunnen voorleggen. "

Nieuwe stamceltherapie

De komst van het iMEP-centrum is niet de enige interessante ontwikkeling bij Nipro. "We werken momenteel aan een nieuwe therapie waarbij we de stamcellen van een verlamde patiënt modificeren en vervolgens opnieuw in het lichaam injecteren om de mobiliteit te verbeteren", vertelt Serge Kemps. "Bij sommige patiënten zijn we er zelfs al in geslaagd om hen weer te helpen lopen. In Japan worden de klinische testen voor deze medische techniek binnenkort afgerond. Nadien kunnen we de therapie ook naar Europa brengen - met Vlaanderen als uitvalbasis."

De infrastructuur en centrale ligging speelden zeker mee in de beslissing om in Vlaanderen te investeren, maar de mensen gaven de doorslag.

Serge Kemps (Nipro Medical Europe)
Het nieuwe medische centrum kreeg in 2018 al meer dan 400 Nipro-medewerkers en externe medische professionals en studenten over de vloer. De cursisten ontdekken er niet alleen de recentste medische apparatuur en technologieën van het Japanse bedrijf, maar ook innovatieve medische praktijken en behandelingsmethoden. "Onze doelstelling is om elk jaar minstens 1.000 cursisten uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika naar het nieuwe iMEP-opleidingscentrum aan te trekken", vertelt Serge Kemps, CEO van Nipro Medical Europe.Naast het iMEP-centrum besloot Nipro ook een nieuw hoofdkantoor in Mechelen onder te brengen. Vanuit het gebouw stuurt het Japanse bedrijf zijn activiteiten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika aan. Waarom hier? Serge Kemps: "De transportinfrastructuur en centrale ligging speelden zeker mee, maar de mensen gaven de doorslag. In Vlaanderen vindt een innovatieve onderneming zoals Nipro makkelijker hoogopgeleide medewerkers en talent. Bovendien zijn de Vlaamse universiteiten en universitaire ziekenhuizen heel toegankelijk om mee samen te werken."Wel is de manier van werken in Vlaanderen ietwat anders dan in Japan. Al hoeft dat geen obstakel te zijn. Serge Kemps: "Doorgaans hebben medewerkers hier een ondernemend karakter. Dat stimuleren we nog meer door jong talent al relatief vroeg in hun carrière de kans te geven om grote projecten en verantwoordelijkheden te dragen. Typisch ligt in Japan zo'n weinig-hiërarchische aanpak minder voor de hand; ons moederbedrijf wijkt daar sterk van af. Nipro Japan gelooft in gemotiveerde mensen en draagt 'willingness' hoog in het vaandel. Op dat gebied hebben ze een zeer goede match gevonden met het ondernemerschap, dat we hier binnen Nipro Medical Europe promoten. We worden hiervoor enorm geapprecieerd, en zeker ook omdat we goeie resultaten kunnen voorleggen. "De komst van het iMEP-centrum is niet de enige interessante ontwikkeling bij Nipro. "We werken momenteel aan een nieuwe therapie waarbij we de stamcellen van een verlamde patiënt modificeren en vervolgens opnieuw in het lichaam injecteren om de mobiliteit te verbeteren", vertelt Serge Kemps. "Bij sommige patiënten zijn we er zelfs al in geslaagd om hen weer te helpen lopen. In Japan worden de klinische testen voor deze medische techniek binnenkort afgerond. Nadien kunnen we de therapie ook naar Europa brengen - met Vlaanderen als uitvalbasis."