Nieuw-Zeelandse logistieke dienstverlener Mainfreight strijkt neer in Gent

Flanders Investment & Trade
Trends Information Services

Trends Information Services verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

20 februari 2019, 14:40 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:02

In juni 2018 opende langs de E40 aan de afrit Zwijnaarde in Gent een nagelnieuw distributiecentrum officieel de deuren. Het moderne gebouw, dat maar liefst 10.000 vierkante meter beslaat, is de derde grote investering van het Nieuw-Zeelandse Mainfreight in Vlaanderen in minder dan twee jaar tijd. Goed voor een totaalbedrag van zo’n 21 miljoen euro en de creatie van ongeveer 100 nieuwe jobs.

“Elke investering die we doen, moet onze business voor minstens 100 jaar versterken. Ook in Vlaanderen is dat onze filosofie”, aldus Ben Fitts, CEO van Mainfreight Europe. “We werden voor het eerst actief in de regio in 2011, toen we de Wim Bosman Group overnamen. Sindsdien zijn we blijven investeren, onder andere in Genk en Evergem. Voor ons nieuwste distributiecentrum zochten we een locatie met een vlotte verbinding tussen internationale havens en uitstekende weginfrastructuur. Dat vonden we moeiteloos in Zwijnaarde.”

Nabijheid troef

“Niet alleen ligt Zwijnaarde vlak bij de Gentse haven,” gaat Ben Fitts verder, “ook de nabijheid van de E40 – een belangrijke verkeersader die heel Europa doorkruist – was doorslaggevend. Daarenboven ligt het nieuwe distributiecentrum op een boogscheut van onze kantoren en magazijnen in Evergem. Een belangrijke troef, want zo leggen onze vrachtwagens minder lange afstanden af en verlagen we onze impact op het milieu. Als klap op de vuurpijl zitten we in Zwijnaarde ook vlak bij de Universiteit Gent, een poel van talent én een mogelijke kennispartner.”

Logistieke hub

De Zwijnaardse site van Mainfreight doet dienst als internationaal groupage- en nationaal distributiecentrum. Van overal komen er goederen toe. In moderne ‘docking’-ruimtes worden die vervolgens zo vlot en efficiënt mogelijk op afzonderlijke vrachtwagens geladen. Daarna vertrekken ze naar tal van bestemmingen in Vlaanderen en de rest van Europa.

Ben Fitts, CEO van Mainfreight Europe
Ben Fitts, CEO van Mainfreight Europe© Flanders Investment & Trade

Efficiëntie was niet het enige aandachtspunt bij het ontwerpen van de nieuwe logistieke hub, ook de medewerkers stonden centraal. “Het gebouw moest de Mainfreight-mentaliteit uitstralen”, legt Ben Fitts uit. “Vandaar de grote raampartijen die de laadruimtes verbinden met de kantoren. Bovendien kan iedereen in een lichtrijke, open omgeving met elkaar samenwerken, praten, lunchen enzovoort. Zo maken we van het gebouw een aangename én inspirerende plek om te werken.”

De nabijheid van de Gentse haven, de E40 en de UGent waren doorslaggevend om ons nieuwe distributiecentrum in Zwijnaarde te bouwen.

Ben Fitts (Mainfreight)