Koffie: een sterk staaltje vakmanschap

© Karel Hemerijckx
De'Longhi
Information Services

Information Services verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

25 november 2020, 14:10 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:11

Elke verwoede koffiedrinker weet dat koffiebonen eerst een brandproces moeten doorstaan voor de daaruit voortvloeiende koffie drinkbaar wordt. Maar wie weet dat een koffieboon twee keer moet kraken voor die zichzelf een dark roast kan noemen? En wie weet welke roast de meeste cafeïne bevat?

De oorsprong

De smaak van koffie kan enorm variëren. Dat is eerst en vooral het gevolg van de soort koffieboon, aangezien er honderden variëteiten bestaan. En die variëteiten kunnen op zich ook nog eens variëren in smaak door drie factoren: de regio waarin ze gecultiveerd worden, de ouderdom van de boon en de grofheid van de maling. De grootste verandering in smaak en aroma wordt echter teweeggebracht door de branding van de boon. En dat proces is puur vakmanschap, uitgevoerd door de koffiebrander.

Op de rooster gelegd

Koffie branden is geen eenvoudig proces. Het gebeurt in drie opeenvolgende fasen die elk hun eigen functie hebben: de droogfase, de bruiningsfase en uiteindelijk de brandfase. De bonen worden eerst en vooral gedurende vier tot acht minuten gedroogd op een temperatuur van 180 graden Celsius. Daarna volgt de bruiningsfase, die de eerste van later honderden aromatische verbindingen veroorzaakt. Tijdens die fase begint de koffieboon ook langzaamaan uit te zetten, en wanneer de boon uiteindelijk voor de eerste keer kraakt (gewoonlijk bij een temperatuur van ongeveer 180 tot 205 graden Celsius), begint de derde en laatste fase. Die brandfase beslaat slechts 15 tot 25 procent van het volledige brandproces, waarbij de koffiebrander de keuze maakt tussen een light, medium of dark roast.

Koffie: een sterk staaltje vakmanschap
© Getty Images

Light roast

Bij de lichtste roast bereiken de koffiebonen de laagste interne temperatuur van de drie roasts: 180 tot 205 graden Celsius. Het roosteren van de light roast-bonen stopt dus al net na de eerste kraak. Daardoor zijn ze eerder lichtbruin van kleur en hebben ze een grovere korreligheid. Verder zijn deze bonen te onderscheiden door een lichtere, meer aromatische body en een zuurtegraad die iets meer uitgesproken is dan bij de twee andere roasts. Heeft de koffiebrander zijn werk goed uitgevoerd, dan zijn er nog bepaalde nuances (bijvoorbeeld fruit of chocolade) van de originele boon te herkennen. Onthoud ten slotte dat de light roast meer cafeïne bevat dan de overige roasts, ook al kan de lichtere smaak doen misleiden.

Medium roast

Bij de medium roast bereiken de bonen een iets hogere interne temperatuur van 210 tot 220 graden Celsius. Het roosteren stopt hier net voor ze een tweede keer kraken. De langere roostertijd zorgt voor een mooie bruine kleur en iets meer ‘body’, maar nu wel zonder de korreligheid zoals bij de lichtere roast. De zuurtegraad is hier ook meer evenwichtig, net zoals het aroma en smaak. Deze bonen bevatten minder cafeïne dan de light roast-bonen, maar meer dan de dark roast-bonen.

Koffie: een sterk staaltje vakmanschap
© Karel Hemerijckx

Dark roast

De bonen die een dark roast ondergaan, worden uiteraard het langst gebrand en bereiken een temperatuur van maar liefst 240 graden Celsius, net na de tweede kraak. Dat resulteert in een diep donkerbruine kleur en die typische olieachtige glans die ook op te merken is in de koffie zelf. Mogelijke smaaknuances komen bij de dark roast voort uit het brandproces, en niet uit de originele boon zoals bij de lichtste roast, waardoor de body iets voller en bitterder smaakt. De dark roast, ook wel gangbaar als ‘French roast’ of ‘Italian roast’, is veruit de populairste op het Europese vasteland. Bovendien is die variant ook veruit de beste basis voor een goede espresso.

Een goede espresso vraagt een stevige, intense boon. Welke boon? Ontdek het in de video.

De gustibus et coloribus…

Over smaken en kleuren discussieert men niet. Over de juiste roast dus ook niet. Dé perfecte roast bestaat niet, die hangt volledig af van de persoonlijke voorkeur van de koffiedrinker. Welke roast ook wordt geprefereerd, een degelijke espressomachine is een must. De slimste toestellen op de markt zijn zelfs zodanig geavanceerd dat ze koffie op maat kunnen zetten. De PrimaDonna Soul van De’Longhi met zijn Bean Adapt Technology is daar een goed voorbeeld van. Na het doorgeven van de favoriete boon en de gewenste soort koffie via de bijhorende app, berekent het automatisch alle instellingen volledig op maat. Meteen zijn al die zorgen over de optimale maalgraad, waterdruk en temperatuur verdwenen en staat de koffie klaar in een handomdraai.

Koffie: een sterk staaltje vakmanschap
© De’Longhi

Wil je thuis ook het perfecte kopje koffie zetten? Bij elke aankoop van een toptoestel van De’Longhi ontvang je gratis een coffee workshop aan huis en welkomstpakket. Klik hier voor meer info.