Innovatie geeft Belgische economie zuurstof en goesting

BNP Paribas Fortis, ING en Securex
Publishing Partner

Publishing Partner verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

14 april 2016, 16:54 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 07:14

In de meeste landen vindt een verschuiving plaats van een industriële naar een moderne diensteneconomie. En dat is in België niet anders. Veel innoverende ondernemers begeven zich op de nieuwe markt(en) en denken en werken anders dan vroeger.

De voorbije jaren grepen in de Belgische maatschappij en economie enkele belangrijke veranderingen plaats. Denk aan de financiële en de economische crisis, en natuurlijk ook aan de huidige groeivertraging. Maar er zijn ook andere fenomenen die mogelijks met het voorgaande in verband staan.

Olivier Peeters, BNP Paribas Fortis.
Olivier Peeters, BNP Paribas Fortis.

Olivier Peeters is bij BNP Paribas Fortis België verantwoordelijk voor innovatie, zowel intern als extern. “Tot een tiental jaar geleden gingen velen na hun hogere studies automatisch werken voor een groot bedrijf. En ze bleven er zolang mogelijk. Nu overweegt vijftig procent van de afgestudeerden om in een kleine organisatie aan de slag te gaan. Ze veranderen vaker van werkgever of beslissen op een bepaald moment om een eigen zelfstandige activiteit uit te bouwen.”

Raf Spinoy, BNP Paribas Fortis.
Raf Spinoy, BNP Paribas Fortis.

1.000.000 zelfstandigen

“In ons land werken meer dan één miljoen mensen in een zelfstandig statuut”, verduidelijkt Raf Spinoy. Hij is als Director van De Ondernemersbank bij BNP Paribas Fortis verantwoordelijk voor het segment van kleine zelfstandigen, vrije beroepers en kmo’s met een omzet tot 7,5 miljoen euro. “Veel mensen beginnen eenmaal op pensioen nog een zelfstandige activiteit en flink wat loontrekkenden houden er een zelfstandig bijberoep op na. We mogen niet uit het oog verliezen dat best wel wat loontrekkenden tijdens de crisis hun job verloren hebben en toch nog een redelijk inkomen of pensioen willen of nodig hebben.”

Bernard Janssen, ING.
Bernard Janssen, ING.

Bernard Janssen is bij ING verantwoordelijk voor het segment professional banking, vooral gericht op vrije beroepers en kleine ondernemingen. “De toename van het aantal zelfstandigen tijdens de voorbije tien jaar bedraagt liefst 36%. Een groot gedeelte van die groei komt van medische vrije beroepers, vanwege de vergrijzing van de bevolking gekoppeld aan de forse vooruitgang van de geneeskunde. Veel ziektes krijgen een eerder chronisch dan acuut karakter. We leven dus met z’n allen langer en relatief gezond, maar we hebben ook langer medische verzorging nodig.”

Joëlle Boutefeu, Securex.
Joëlle Boutefeu, Securex.

Ondernemen uit pure passie

Ook als business coach bij Securex merkt Joëlle Boutefeu elke dag dat de arbeidsmarkt verandert. “En dat inderdaad almaar meer mensen zelfstandig worden. Opvallend is dat zelfstandigen in bijberoep sneller in aantal toenemen dan die in hoofdberoep. Blijkbaar cumuleren steeds meer mensen meer dan één job. Misschien omdat ze – na de crisissen – van hun passie of hobby (eindelijk) werk willen maken, zonder nochtans meteen alle zekerheid op te geven. Of omdat ze uit zijn op levenskwaliteit en afwisseling. Weinig bijberoepers worden overigens voltijds zelfstandig. De trends zijn duidelijk, maar een rigide arbeidswetgeving remt de evolutie nog wat af.”

Laat ervaren mensen samenwerken met pas afgestudeerden: die mix werkt!

“Opmerkelijk is dat almaar meer vijfendertig- en vijfenveertigjarigen beginnen te ondernemen”, zegt Olivier Peeters. “Vanuit een bewuste keuze of omdat ze hun job beu zijn, of hun werkgever. Tegelijk valt op dat innoverende bedrijven erg succesvol zijn als ervaren mensen samenwerken met jongere collega’s die pas van school komen. Die mix van ervaring, kennis, netwerk, goesting, leergierigheid en ambitie werkt! Ook grotere bedrijven zouden er goed aan doen om intern de ondernemingszin te bevorderen. Het is een prima manier om innovatieve ideeën kansen te geven en om sleur en burn-out een halt toe te roepen.”

Toename van het aantal zelfstandigen tussen 2010 en 2015*

Volgens een enquête uitgevoerd door het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) – in samenwerking met Securex en met de Koninklijke Vereniging van Accountants en Boekhouders (KVABB) – bouwt slechts 17% van de bijberoepers aan een zelfstandige activiteit uit noodzaak (voor de centen). De meesten doen het als hobby (25%) of uit passie (40%). Toch overweegt slechts 23% van de bijberoepers een zelfstandige activiteit in hoofdberoep: de financiële zekerheid als loontrekkende blijft belangrijk.

*In het jaar 2015 was de toename van de zelfstandigen in hoofdberoep iets hoger dan die van de bijberoepers.

Bron: Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ)