De wereldwijde handel lijkt in een negatieve spiraal te zitten. Het aanslepende conflict tussen de Amerikaanse president Trump en China, oplopende overheidsschulden in heel wat ontwikkelende economieën en politieke spanningen in diverse regio's wegen op de verre export. Het is een risicovolle cocktail die alle grote handelsmogendheden treft.

Bovendien duiken er nieuwe conflicthaarden op, die te maken hebben met de klimaatdoelstellingen. Denken we maar aan de discussies als gevolg van de zware bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. "De toenemende onzekerheid wereldwijd wakkert het gevaar van een echte recessie aan", waarschuwen de experts van Credendo, dat financiële oplossingen, informatie en advies biedt voor exporterende ondernemingen.

Historisch hoog oplopende schulden

Tijdens haar jaarlijkse Credendo Trade Forum maakt de organisatie een balans op van de economische toestand in de wereld. Nabil Jijakli, Group Deputy CEO: "We beleven tijden waarin de wereldeconomie bijzonder snel evolueert en steeds meer conflicten en spanningen de handelsrelaties beïnvloeden. Het is afwachten hoe de Europese Unie hierop zal reageren."

"We zijn dan ook verheugd dat Declan Costello, het nummer twee van het Europese Directoraat-Generaal voor Economische en Financiële Zaken, een keynote komt geven. Hij zal focussen op de prioriteiten van de nieuwe Europese Commissie, die begin november aantreedt."

Bertrand Piccard, Solar Impulse
Bertrand Piccard © Solar Impulse

Tijdens het Trade Forum zal er ook gedebatteerd worden over de historisch hoog oplopende particuliere en overheidsschulden. "Er rijzen veel vragen, omdat het fenomeen zich voordoet zowel in mature economieën als in ontwikkelingslanden. In welke mate moeten we ons zorgen maken over de schuldenproblematiek? Anderzijds zijn er veel liquiditeiten en lage rentevoeten: wat is de impact daarvan op de lange termijn? We vragen het aan Declan Costello, Pernille Henneberg, vicevoorzitter van het Global Economics-team van Citi, en Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis", vertelt Jijakli.

Bertrand Piccard als tweede keynote

De tweede keynote van de dag is Bertrand Piccard, voorzitter van de Solar Impulse Foundation. "De klimaatverandering is een thema dat sterk leeft wereldwijd en iedereen raakt, maar dat ook de economische relaties en wereldhandel zal beïnvloeden de komende jaren. Bertrand Piccard komt uitleggen hoe je concreet en op een efficiënte manier aan oplossingen kan werken voor de lange termijn."

Credendo nodigde ook Jean-Luc Maurange (CEO van Johan Cockerill), Philippe Van Troeye (CEO van Engie Benelux), Caroline Ven (CEO van de Blue Cluster) en Stephan Windels (Business Unit Manager Eoly bij Colruyt) uit om hun visie op energietransitie en duurzame ontwikkeling te geven tijdens een panelgesprek. "Wij willen tonen dat de oplossingen van de bedrijven zullen komen, en dat ze daar vandaag al mee bezig zijn", besluit Nabil Jijakli.

Het Credendo Trade Forum heeft plaats op woensdag 13 november vanaf 12.30 u. in het Auditorium van de Nationale Bank in Brussel. Een gedetailleerd programma en registratieformulier vindt u hier.

De wereldwijde handel lijkt in een negatieve spiraal te zitten. Het aanslepende conflict tussen de Amerikaanse president Trump en China, oplopende overheidsschulden in heel wat ontwikkelende economieën en politieke spanningen in diverse regio's wegen op de verre export. Het is een risicovolle cocktail die alle grote handelsmogendheden treft.Bovendien duiken er nieuwe conflicthaarden op, die te maken hebben met de klimaatdoelstellingen. Denken we maar aan de discussies als gevolg van de zware bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. "De toenemende onzekerheid wereldwijd wakkert het gevaar van een echte recessie aan", waarschuwen de experts van Credendo, dat financiële oplossingen, informatie en advies biedt voor exporterende ondernemingen.Tijdens haar jaarlijkse Credendo Trade Forum maakt de organisatie een balans op van de economische toestand in de wereld. Nabil Jijakli, Group Deputy CEO: "We beleven tijden waarin de wereldeconomie bijzonder snel evolueert en steeds meer conflicten en spanningen de handelsrelaties beïnvloeden. Het is afwachten hoe de Europese Unie hierop zal reageren.""We zijn dan ook verheugd dat Declan Costello, het nummer twee van het Europese Directoraat-Generaal voor Economische en Financiële Zaken, een keynote komt geven. Hij zal focussen op de prioriteiten van de nieuwe Europese Commissie, die begin november aantreedt."Tijdens het Trade Forum zal er ook gedebatteerd worden over de historisch hoog oplopende particuliere en overheidsschulden. "Er rijzen veel vragen, omdat het fenomeen zich voordoet zowel in mature economieën als in ontwikkelingslanden. In welke mate moeten we ons zorgen maken over de schuldenproblematiek? Anderzijds zijn er veel liquiditeiten en lage rentevoeten: wat is de impact daarvan op de lange termijn? We vragen het aan Declan Costello, Pernille Henneberg, vicevoorzitter van het Global Economics-team van Citi, en Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis", vertelt Jijakli.De tweede keynote van de dag is Bertrand Piccard, voorzitter van de Solar Impulse Foundation. "De klimaatverandering is een thema dat sterk leeft wereldwijd en iedereen raakt, maar dat ook de economische relaties en wereldhandel zal beïnvloeden de komende jaren. Bertrand Piccard komt uitleggen hoe je concreet en op een efficiënte manier aan oplossingen kan werken voor de lange termijn."Credendo nodigde ook Jean-Luc Maurange (CEO van Johan Cockerill), Philippe Van Troeye (CEO van Engie Benelux), Caroline Ven (CEO van de Blue Cluster) en Stephan Windels (Business Unit Manager Eoly bij Colruyt) uit om hun visie op energietransitie en duurzame ontwikkeling te geven tijdens een panelgesprek. "Wij willen tonen dat de oplossingen van de bedrijven zullen komen, en dat ze daar vandaag al mee bezig zijn", besluit Nabil Jijakli.Het Credendo Trade Forum heeft plaats op woensdag 13 november vanaf 12.30 u. in het Auditorium van de Nationale Bank in Brussel. Een gedetailleerd programma en registratieformulier vindt u hier.