Hoe sterk zijn uw vacatureteksten? 6 gouden tips van digital recruiters

Randstad
Trends Information Services

Trends Information Services verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

3 juni 2019, 10:38 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:01

Ondanks de krappe arbeidsmarkt, laten nog heel wat werkgevers een aantal quick wins liggen tijdens het rekruteringsproces. Eén van die quick wins zijn de vacatureteksten. Nog té veel vacatures vertrekken enkel vanuit de noden van de werkgever. De digital recruiters van Randstad deden de test en daaruit bleek dat geoptimaliseerde online vacatures maar liefst 40% meer clicks van geïnteresseerden opleveren! Wat zijn hun tips?

1. Vermeld het exacte loon

Kandidaten willen bij het doornemen van vacatures snel een antwoord op de vraag “what is in it for me”? Hoe sneller dat duidelijk wordt in de vacature, hoe beter die scoort. Onze online experts stellen vast dat vacatureteksten die het loon vermelden steevast het best scoren. Vermeld niet zomaar ‘een marktconform loon’, maar concrete cijfers. In België is het vermelden van het exacte loon in vacatures nog steeds een zeker taboe. Maar vacatures die het loon toch vermelden, trekken duidelijk meer kandidaten aan.

2. Plaats niet meer dan vier eisen voor kandidaten

Denk vanuit de kandidaat en niet vanuit jezelf als werkgever. Het is een bekend advies, maar hoe pas je dat precies toe? Trap niet in de val van een vacaturetekst met een ellenlange eisenbundel en een te beperkt aanbod. Hanteer daarbij de regel van vier criteria. Bevatten vacatureteksten meer dan vier elementen die je je toekomstige werknemer aanbiedt, dan scoort de vacature opmerkelijk beter dan het gemiddelde. Omgekeerd, als je overdrijft in je eisen (meer dan vier eisen voor kandidaten), dan scoren de vacatures slechter dan gemiddeld.

3. Gebruik een functietitel die zegt waar het op staat

Een sterke vacaturetekst is fijn, maar levert je niets op als werkzoekenden hem niet vinden. Daarom kan je er maar beter voor zorgen dat vacatures respect hebben voor de SEO-regels (die bepalen de ranking in zoekmotoren). De meeste werkzoekenden zoeken in Google door functietitel en een regio in te voeren. Onze experts zijn unaniem over de beste aanpak: vermijd hippe functietitels en gebruik geen bijvoeglijke naamwoorden. Dat een finance manager analytisch sterk moet zijn, lezen geïnteresseerden graag in de vacature, maar plaats het nog niet in de functietitel.

Zeg op die manier waar het op staat en gebruik de meest voorkomende benaming voor de functie. Geen customer loyalty officer, maar gewoon een call center agent. Het bevordert niet enkel de zoekresultaten in Google positief, maar het zorgt er ook voor dat werkzoekende doorklikken omdat ze meteen begrijpen wat de job inhoudt.

Vermeld niet zomaar ‘een marktconform loon’, maar concrete cijfers. In online vacatures is het salaris minder een taboe en niet verrassend trekken net die vacatures meer kandidaten aan.

4. Leg uit wat je bedrijf naast loon aantrekkelijk maakt

Hoe belangrijk loon ook is, het is niet het enige dat werkzoekenden drijft. Controleer of je vacature iets zegt over de top vijf van kenmerken die een werkgever aantrekkelijk maken: loon, werksfeer, werkzekerheid, het evenwicht tussen werk en privé en flexibele werkregelingen. Volgens het Randstad Employer Brand Research 2019 [WT2] zijn die punten bepalend voor je werkgeversmerk, maar verdient loon toch altijd dat tikje extra aandacht.

5. Gebruik een foto van de werkomgeving

Kandidaten willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van hun toekomstige werkplek. Een bedrijfsprofiel met kerninfo over je bedrijf helpt, maar breng de werkplek ook in beeld. Gebruik een foto die goed weergeeft hoe de werkplek eruitziet.

6. Sluit af met een concrete oproep

De best scorende vacatureteksten doen een concrete oproep aan het einde. Het lijkt evident, maar de ‘call to action’ wordt toch vaak vergeten. Beperk je daarbij niet tot een adres en vergeet niet om mensen op te roepen om zich kandidaat te stellen voor de functie.

Geen tijd om zelf werk te maken van een optimaal rekruteringsproces? Neem contact op!