Het Internet of Things: wie het waagt, wint erbij

© Getty Images/iStockphoto
SAP
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

9 augustus 2017, 00:00 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 07:14

Eén van de meest beloftevolle technologische innovaties is het Internet of Things. Dankzij integratie van sensoren in tal van toestellen wordt het mogelijk automatisch data te genereren, verbruik en slijtage te analyseren en via nieuwe algoritmes zelfs beslissingsprocessen te automatiseren. Maar schuilt daar ook een businesscase in voor de industrie? Wij legden de vraag voor aan een panel van experts: Didier Heck (SAP), Alexis Malchair (Cisco), Brendan Mislin (Accenture) en Jan Vandenbosch (Delaware).

Het Internet of Things wordt door velen beschouwd als de grote doorbraak van digitale technologie in het dagelijkse leven. Zonder dat we het beseffen, heeft IoT reeds zijn intrede gedaan in onze onmiddellijke omgeving. Alexis Malchair van Cisco: “Voor ons is IoT een ‘enabler’ die bedrijven en organisaties helpt hun digitalisatie strategie te ondersteunen, en om zo hun business processen te optimaliseren of nieuwe innovatieve diensten te kunnen aanbieden. Een mooi praktijkvoorbeeld is hoe we het verkeer kunnen beïnvloeden om de mobiliteit te verbeteren.”

“Vandaag zit er in het wegdek van de meeste snelwegen een lus die detecteert hoeveel wagens er op die plek passeren. We combineren dat nu met informatie die sensoren langs die snelwegen capteren: Heeft het geregend? Ligt er ijs? En straks kunnen we glasvezelnetwerken gebruiken als sensor. Dan zullen we ook weten hoeveel auto’s er op welk baanvak rijden”, aldus Malchair. “Die data combineren we met informatie uit navigatiesystemen en apps zoals Waze. Zo brengen we nu al de files beter in beeld en gebruiken we de inzichten uit die data om automobilisten vroeger te waarschuwen en de richtsnelheid op de snelweg aan te passen.”

IoT is een ‘enabler’ die bedrijven en organisaties helpt om te digitaliseren.

Meer inzichten en voorspellingen

Brendan Mislin van Accenture.
Brendan Mislin van Accenture.© John Cassidy The Headshot Guy®

Brendan Mislin van Accenture heeft veel ervaring met IoT in industriële omgevingen, onder meer in de mijnindustrie: “Dat zijn vaak uitgestrekte gebieden waar heel wat materiaal en zware voertuigen worden ingezet. Wij hebben voor een klant alle medewerkers en voertuigen op zo’n terrein geconnecteerd. Alle data komen samen in één platform en die informatie is vervolgens via tablets te raadplegen door iedereen in de mijn. De operaties worden daardoor veel overzichtelijker, eenvoudiger en dus ook efficiënter.”

Maar dat was slechts de eerste stap. “Daarna hebben we ook analytics toegepast op die data. Een voorbeeld: door sensoren in de trucks en op de banden, die onder meer temperatuur, lading en bandenspanning meten, kunnen we de leeftijd van een band met gemiddeld 5 procent verlengen. A rato van 6 banden per truck, 100 trucks in de mijn en een kostprijs van 80.000 dollar per band, betekent dat een flinke kostenbesparing”, weet Mislin.

Predictive analytics zijn een belangrijk voordeel van IoT.

Dergelijke predictive analytics zijn een belangrijk voordeel van IoT. “Maar er wordt nog veel meer mogelijk”, stelt Didier Heck van SAP. “Ik denk aan de manier waarop Red Bull begonnen is om drankenautomaten op te volgen. Dankzij sensoren krijgen ze inzicht in hoe vaak drank wordt gekocht, wanneer de stock moet worden aangevuld, of het toestel nog genoeg koelt en ook of de koelkast niet wordt gestolen. Internet of Things zorgt eigenlijk voor de ultieme end-to-end digitale planning en opvolging.”

Oplossing voor diverse problemen

Jan Vandenbosch van Delaware.
Jan Vandenbosch van Delaware.© Jan Locus

Jan Vandenbosch van Delaware kijkt nog een stap verder: “We weten dat door de krapte op de arbeidsmarkt veel bedrijven moeite hebben om voldoende ingenieurs of goed opgeleide technici te vinden. Tegelijk is er een uitstroom van de babyboomgeneratie die met pensioen gaat. Om te vermijden dat kennis en expertise uit een bedrijf wegvloeit, kan je met augmented reality data van sensoren en machines visualiseren op smartglasses of hololens brillen en die aanvullen met informatie over herstellingen en onderhoud.”

“Daardoor hoeft niet meer iedereen opgeleid te worden om elk type machine te kennen: de technologie zal de technicus assisteren om het onderhoud uit te voeren. Je zal dus veel meer kunnen doen met een beperktere groep mensen. Zo’n toepassingen worden trouwens een noodzaak in een wereld waar machines steeds complexer worden”, aldus Vandenbosch.

Toepassingen die op het Internet of Things gebaseerd zijn, zullen dus helpen om diverse problemen waar bedrijven mee geconfronteerd worden te verhelpen. “De technologie evolueert nog steeds aan hoog tempo”, weet Brendan Mislin. “Enerzijds worden de sensoren, de kwaliteit van de data en de netwerken die voor connectiviteit zorgen steeds beter. We moeten ertoe komen dat je meteen met die gegevens aan de slag kan, zodat niet alles in de cloud moet worden opgeslagen. Anderzijds leren we elke dag hoe we nog slimmere zaken kunnen doen met de data. Door betere analytics, door het toepassen van machine learning en artificiële intelligentie.”

De toekomst oogt veelbelovend, maar…

Didier Heck van SAP.
Didier Heck van SAP.© Jan Locus

Waar dat finaal toe gaat leiden, is vandaag moeilijk te voorspellen. Maar de toekomst oogt veelbelovend. Didier Heck: “Wanneer bedrijven op een goeie manier de juiste inzichten halen uit de data die IoT oplevert en die kennis weten te integreren in hun bedrijfsprocessen, worden compleet nieuwe businessmodellen ‘as a service’ mogelijk. Dan koop je als bedrijf geen machine meer, maar sluit je wel een contract voor gegarandeerde prestaties. De leverancier zorgt voor businesscontinuïteit, onderhoud en vervanging.”

Het Internet of Things heeft nood aan standaarden.

Toch zijn er nog een aantal hinderpalen uit de weg te ruimen. “Cybersecurity is een belangrijke bekommernis”, stelt Alexis Malchair. “Net daarom heeft Internet of Things, net zoals bij het internet destijds, nood aan standaarden. Daardoor zullen we de nodige beveiliging kunnen inbouwen in de systemen. We hebben immers nood aan verschillende systemen en keuzevrijheid of interoperabiliteit. Zo kan elke industrie zijn eigen applicaties ontwikkelen.”

Alexis Malchair van Cisco.
Alexis Malchair van Cisco.© Jan Locus

En last but not least is er ook de discussie over wie eigenaar is van de data en welke privacy er wordt gegarandeerd. Jan Vandenbosch: “Voor mij gaat die vraag vooral over vertrouwen: heb ik als klant voldoende vertrouwen in mijn leverancier en in wat hij mij kan bieden? Als die ervoor zorgt dat ik dankzij het delen van mijn data een beter product of betere service krijg, levert dat effectief een voordeel op. Natuurlijk wil niet iedereen al zijn expertise over bijvoorbeeld het optimaliseren van een apparaat delen. Maar een gebrek aan vertrouwen zou er wel eens toe kunnen leiden dat je als bedrijf de trein mist…”

Meer weten?

Schrijf je nu in voor het SAP Forum ‘The Digital Shift’ op 6 september op de Heizel in Brussel. Inschrijven kan via www.digitalshift.be

Lees hier de andere artikels uit dit dossier.