Op basis van deze sectoranalyses beoordeelt de kredietverzekeraar de economische gezondheid en prognoses van alle bedrijfstakken wereldwijd. "Wanneer we onze evaluatie van de politieke en commerciële risico's van het land combineren met de financiële gezondheid van de ondernemingen en de sectoranalyses krijgen we een totaalbeeld van de risico's die aan een transactie zijn verbonden", aldus Florence Thiéry en Matthieu Depreter, Country and Sector Risk Analysts bij Credendo. "Deze overkoepelende evaluatie is uiteraard van cruciaal belang voor ons als kredietverzekeraar, maar ook - en vooral - voor onze klanten. Belgische exportbedrijven zijn immers gebaat bij een nog beter risico-inzicht."

Een dertigtal sectoren uitgelicht

"We monitoren een dertigtal sectoren die zowat alle economische activiteiten vertegenwoordigen en aan veertien daarvan geven we een rating", vertelt Florence Thiéry. "De voornaamste Belgische exportsectoren, zoals de voedingsmiddelenindustrie en farmaceutica, maken deel uit van die groep. In onze ratings combineren we een evaluatie van de conjunctuurcyclus op basis van externe gegevens met financiële informatie gebundeld per sector en onze betalingservaring. We houden daarbij rekening met het risico doorheen de tijd, de huidige situatie en de vooruitzichten."

In tegenstelling tot de landenrisico's publiceert Credendo op dit ogenblik nog geen sectorratings. "We volgen de risico's per afzonderlijke sector nog niet zo lang op", legt Matthieu Depreter uit. "Onze methodologieën worden voortdurend bijgeschaafd en we nemen daarvoor liever de nodige tijd. Het is wel onze bedoeling om binnen afzienbare tijd onze sectorratings bekend te maken. Er zijn trouwens nu al sectoranalyses te vinden op onze website."

Domino-effect

Florence Thiéry benadrukt dat deze analyses inzicht verschaffen in het ontstaan van kettingreacties. "Zo heeft de COVID-19-crisis zwaar ingehakt op de toeristische sector. Het domino-effect van de pandemie heeft in landen die afhankelijk zijn van toerisme ook talloze andere sectoren in moeilijkheden gebracht. Het hernemen van de internationale vraag die volgde op de economische stilstand van 2020 leidde eveneens tot een forse stijging van de transportkosten van goederen uit Azië."

Download hier de whitepaper: de 5 sectoren met het grootste exportpotentieel.

Op basis van deze sectoranalyses beoordeelt de kredietverzekeraar de economische gezondheid en prognoses van alle bedrijfstakken wereldwijd. "Wanneer we onze evaluatie van de politieke en commerciële risico's van het land combineren met de financiële gezondheid van de ondernemingen en de sectoranalyses krijgen we een totaalbeeld van de risico's die aan een transactie zijn verbonden", aldus Florence Thiéry en Matthieu Depreter, Country and Sector Risk Analysts bij Credendo. "Deze overkoepelende evaluatie is uiteraard van cruciaal belang voor ons als kredietverzekeraar, maar ook - en vooral - voor onze klanten. Belgische exportbedrijven zijn immers gebaat bij een nog beter risico-inzicht.""We monitoren een dertigtal sectoren die zowat alle economische activiteiten vertegenwoordigen en aan veertien daarvan geven we een rating", vertelt Florence Thiéry. "De voornaamste Belgische exportsectoren, zoals de voedingsmiddelenindustrie en farmaceutica, maken deel uit van die groep. In onze ratings combineren we een evaluatie van de conjunctuurcyclus op basis van externe gegevens met financiële informatie gebundeld per sector en onze betalingservaring. We houden daarbij rekening met het risico doorheen de tijd, de huidige situatie en de vooruitzichten."In tegenstelling tot de landenrisico's publiceert Credendo op dit ogenblik nog geen sectorratings. "We volgen de risico's per afzonderlijke sector nog niet zo lang op", legt Matthieu Depreter uit. "Onze methodologieën worden voortdurend bijgeschaafd en we nemen daarvoor liever de nodige tijd. Het is wel onze bedoeling om binnen afzienbare tijd onze sectorratings bekend te maken. Er zijn trouwens nu al sectoranalyses te vinden op onze website."Florence Thiéry benadrukt dat deze analyses inzicht verschaffen in het ontstaan van kettingreacties. "Zo heeft de COVID-19-crisis zwaar ingehakt op de toeristische sector. Het domino-effect van de pandemie heeft in landen die afhankelijk zijn van toerisme ook talloze andere sectoren in moeilijkheden gebracht. Het hernemen van de internationale vraag die volgde op de economische stilstand van 2020 leidde eveneens tot een forse stijging van de transportkosten van goederen uit Azië."