“Groei halen uit je data vergt een flexibele IT-infrastructuur”

© Getty Images/iStockphoto
SAP
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

5 september 2017, 13:56 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 07:14

Hoe meer de digitalisering van de economie zich doorzet, hoe groter het belang van data wordt. Voor vele bedrijven is data vandaag al één van hun belangrijkste activa. Wanneer uit big data de juiste gegevens en inzichten kunnen worden gepuurd, lijken de mogelijkheden om te innoveren en te transformeren schier oneindig. “Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan”, stelt Sven Schoenaerts van Netapp. “Eén van de uitdagingen is om de juiste data snel en accuraat te kunnen ontsluiten en voldoende rekenkracht te kunnen aanspreken om ermee aan de slag te gaan.”

Niet big data maar wel smart data vormt de sleutel tot groei voor bedrijven. Sven Schoenaerts: “De technologie laat toe om er vandaag al heel wat mee te doen. Dankzij IOT kan je bijvoorbeeld in een productieomgeving vanop afstand informatie over machines verzamelen. Met predictive analytics kan je het onderhoud veel beter plannen of de levenscyclus van de machine optimaliseren. Een ander voorbeeld zien we in fysieke winkels waar de flow en het gedrag van klanten in kaart kan worden gebracht aan de hand van diverse data.”

De voordelen van de cloud

Op die manier openen de nieuwe inzichten mogelijkheden voor innovatie en toekomstige groei. “Bedrijven zijn al lang bezig met het verzamelen en opslaan van gegevens over hun klanten. Maar de belangrijkste vraag is nu hoe je daar waarde uit haalt en hoe je de inzichten snel genoeg kan vertalen naar producten en diensten. En dan kom je snel uit bij de vraag welke IT-infrastructuur nodig is voor dat soort datamanagement.”

Sven Schoenaerts van Netapp.
Sven Schoenaerts van Netapp.

Netapp heeft op dat vlak een mooie track record. Al 25 jaar specialiseert het zich in oplossingen voor datamanagement voor kmo’s en grote bedrijven. “Vandaag betekent het dat we onze klanten helpen om hun infrastructuur zo flexibel mogelijk te maken en om optimaal in te spelen op de mogelijkheden die de cloud biedt”, legt Schoenaerts uit. “Daar kan je snel over rekenkracht of computing power beschikken om analyses uit te voeren. De opslagcapaciteit is snel aanpasbaar. En de cloud wordt ook beschouwd als een veilige opslagplaats met ruime back-upmogelijkheden.”

De belangrijkste vraag is hoe je waarde uit je klantengegevens haalt en die kan vertalen naar producten en diensten.

De migratie naar cloudtoepassingen is dus een logisch gevolg van de toename van datavolumes en de nood aan meer en complexere analytics. “Maar toch is de public cloud niet zaligmakend. De vraag is vooral: welke noden heeft het bedrijf? Heb je analytics die wekelijks, maandelijks of maar één keer per kwartaal moeten draaien? Zijn er zeer gevoelige of kritische data die je het liefst op eigen, lokale servers laat draaien? Het zijn die zaken die bepalen welke keuzes je maakt uit een public cloud, een private cloud of een hybrid cloud-combinatie met eigen servers. Zo bouw je aan wat wij een ‘next generation datacenter’ noemen.”

Automatiseren en flexibiliseren

Sommige bedrijven zijn geneigd om voor cloudtoepassingen te kiezen omdat ze er een goedkoper alternatief in zien voor een eigen datacenter. “Maar dat mag niet de enige reden zijn. Want als je in je eigen bedrijf op een even efficiënte manier de zaken kan runnen op eigen servers, is het best mogelijk dat het goedkoper is dan de cloud”, stelt de managing director van Netapp Benelux. “Dus de vraag voor de IT-afdeling is: kan ze het beheer van de infrastructuur voldoende automatiseren en flexibel maken, zodat ze kan inspelen op de noden van de business?”

Met FlexPod kunnen bedrijven hun infrastructuur en datamanagement aanpassen aan de nieuwe noden.

Om bedrijven te ondersteunen in hun digitalisering en migratie naar cloudtoepassingen hebben Netapp en Cisco de handen in elkaar geslagen. Sven Schoenaerts: “We zijn grote gebruikers van elkaars technologieën. Met FlexPod bieden we bedrijven onze gezamenlijke knowhow aan om hun infrastructuur en datamanagement aan te passen aan de nieuwe noden. Wij zijn dus een enabler voor wie in de cloud wil gaan, zonder zich zorgen te maken over de migratie en verdere evolutie van de infrastructuur.”

Die uitdaging om meer waarde uit data te halen, geldt niet alleen voor bedrijven maar ook voor overheden. “Binnen de federale overheid hebben wij de standaard geleverd voor de G-cloud, de government cloud, die sinds begin 2016 operationeel is. Dit geeft de federale ministeries en instellingen enorme mogelijkheden. De nieuwe datafabriek maakt het mogelijk om veel meer data uit te wisselen, te controleren en zelfs ter beschikking te stellen van derden. Op welke locatie die data fysiek staan, is daarbij niet meer van belang”, besluit Schoenaerts.

Lees hier de andere artikels uit dit dossier.