Zorgeloos van uw pensioen genieten en dezelfde levensstandaard behouden als voordien: met de huidige plannen van de overheid lijkt dat eerder een utopie dan toekomstige realiteit. Het wettelijke pensioen (de eerste pensioenpijler) schiet te kort, maar ook aanvullend kapitaal is niet altijd voldoende.

Een aanvullend pensioen via een pensioenfonds of spaarverzekering - het extra pensioenkapitaal dat sommige Belgen opbouwen via hun werkgever (de tweede pensioenpijler) - of fiscaal voordelig pensioensparen (de derde pensioenpijler) verhogen uw pensioen met gemiddeld 17 procent. Dat is mooi, maar nog steeds te weinig om uw koopkracht te behouden.

Extra rendement

Eigen spaar- en beleggingsinitiatieven zijn de manier om uw kapitaal te verhogen. Met rentevoeten lager dan ooit, is sparen echter de minst gunstige optie. Iets risicovoller, maar met zicht op meer winst, is het om een persoonlijk beleggingsplan in fondsen op te stellen. Geen verlies van koopkracht door de oplopende inflatie zoals bij het sparen via een spaarrekening, maar zorgvuldig gespreide activa volgens een bedrag dat u zelf bepaalt.

Begrenzingen aan uw belegging zijn er niet. In tegenstelling tot bij pensioensparen - dat kan voor maximaal 1230 euro per jaar - zet u voor uw beleggingen jaarlijks opzij wat u wil. Een groot beginkapitaal is niet nodig. Bij MeDirect stapt u in vanaf 2.500 euro. Maandelijkse stortingen kunnen daarna vanaf 100 euro.

Spreiden is de boodschap

Met een beleggingsfonds legt u niet al uw eieren in een mand. Spreiden - in dit geval over aandelen en obligaties - is bij beleggen de boodschap. Een beleggingsplan gaat daarin nog een stap verder. Uw belegging blijft dan niet binnen één beleggingsfonds, maar wordt gespreid over een tiental fondsen. Op regelmatige tijdstippen, meestal maandelijks, belegt u een vooraf bepaald bedrag bij verschillende beleggingsfondsen.

Periodiek beleggen kan bovendien ook via online vermogensbeheer. Uw beleggingsportefeuille wordt dan volledig voor u beheerd door experts. Dat betekent nog meer professioneel beheer en nog minder zorgen.

Hoe vroeger, hoe beter

Hoe vroeger u start, hoe meer u van uw kapitaal kan genieten tijdens uw pensioen. Een investering van 10.000 euro met een jaarlijks rendement van 5 procent levert zo na een jaar bijvoorbeeld 10.500 euro op. Na twintig jaar wordt dat een kapitaal van 26.533 euro.

Bouwt u voldoende kapitaal op binnen uw vierde pensioenpijler, dan kunt u overwegen om vroeger van uw verdiende rust te genieten. Niet iedereen staat te springen om tot zijn 67ste aan de slag te blijven.

Van instap- of uitstapkosten zoals bij traditionele banken is bij MeDirect geen sprake. Integendeel, want bij uw instap hoort een premie tot 500 euro. Zo krijgt uw pensioenplan meteen een stevige boost.

Op zoek naar een gespreid beleggingsplan zonder instap- en uitstapkosten? Meer informatie vindt u hier.

Zorgeloos van uw pensioen genieten en dezelfde levensstandaard behouden als voordien: met de huidige plannen van de overheid lijkt dat eerder een utopie dan toekomstige realiteit. Het wettelijke pensioen (de eerste pensioenpijler) schiet te kort, maar ook aanvullend kapitaal is niet altijd voldoende.Een aanvullend pensioen via een pensioenfonds of spaarverzekering - het extra pensioenkapitaal dat sommige Belgen opbouwen via hun werkgever (de tweede pensioenpijler) - of fiscaal voordelig pensioensparen (de derde pensioenpijler) verhogen uw pensioen met gemiddeld 17 procent. Dat is mooi, maar nog steeds te weinig om uw koopkracht te behouden.Eigen spaar- en beleggingsinitiatieven zijn de manier om uw kapitaal te verhogen. Met rentevoeten lager dan ooit, is sparen echter de minst gunstige optie. Iets risicovoller, maar met zicht op meer winst, is het om een persoonlijk beleggingsplan in fondsen op te stellen. Geen verlies van koopkracht door de oplopende inflatie zoals bij het sparen via een spaarrekening, maar zorgvuldig gespreide activa volgens een bedrag dat u zelf bepaalt.Begrenzingen aan uw belegging zijn er niet. In tegenstelling tot bij pensioensparen - dat kan voor maximaal 1230 euro per jaar - zet u voor uw beleggingen jaarlijks opzij wat u wil. Een groot beginkapitaal is niet nodig. Bij MeDirect stapt u in vanaf 2.500 euro. Maandelijkse stortingen kunnen daarna vanaf 100 euro.Met een beleggingsfonds legt u niet al uw eieren in een mand. Spreiden - in dit geval over aandelen en obligaties - is bij beleggen de boodschap. Een beleggingsplan gaat daarin nog een stap verder. Uw belegging blijft dan niet binnen één beleggingsfonds, maar wordt gespreid over een tiental fondsen. Op regelmatige tijdstippen, meestal maandelijks, belegt u een vooraf bepaald bedrag bij verschillende beleggingsfondsen.Periodiek beleggen kan bovendien ook via online vermogensbeheer. Uw beleggingsportefeuille wordt dan volledig voor u beheerd door experts. Dat betekent nog meer professioneel beheer en nog minder zorgen.Hoe vroeger u start, hoe meer u van uw kapitaal kan genieten tijdens uw pensioen. Een investering van 10.000 euro met een jaarlijks rendement van 5 procent levert zo na een jaar bijvoorbeeld 10.500 euro op. Na twintig jaar wordt dat een kapitaal van 26.533 euro.Bouwt u voldoende kapitaal op binnen uw vierde pensioenpijler, dan kunt u overwegen om vroeger van uw verdiende rust te genieten. Niet iedereen staat te springen om tot zijn 67ste aan de slag te blijven.Van instap- of uitstapkosten zoals bij traditionele banken is bij MeDirect geen sprake. Integendeel, want bij uw instap hoort een premie tot 500 euro. Zo krijgt uw pensioenplan meteen een stevige boost.