Franklin Templeton, een proactieve ESG-speler

Franklin Templeton
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

4 maart 2020, 10:38 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:11

Niet alleen is de wereld zelf heel VUCA geworden, ook de vermogensbeheerders én hun klanten houden steeds meer rekening met milieu-, sociale en governance-aspecten. Hoe die allemaal op elkaar doen aansluiten en tòch nog rendabele fondsen samenstellen? Franklin Templeton gaat graag de uitdaging aan!

Environmental, Social en Governance (ESG) speelt een almaar belangrijke rol bij de samenstelling van beleggingsfondsen. Investeerders worden gevoelig voor sociale en milieu-aspecten in hun beleggingen. Ze gaan niet goedschiks aandelen kopen van bedrijven waarvan de waarden niet stroken met hun persoonlijke ethische visie.

Bérengère Blaszczyk is head of distribution Frankrijk & Benelux bij Franklin Templeton. Deze wereldwijd actieve vermogensbeheerder levert in België een bijzonder gevarieerd aanbod aan fondsen waarmee het een maximale return wil geven aan zijn cliënten. “ESG speelt een sleutelrol in de manier waarop we onze producten samenstellen én naar onze klanten luisteren. Het basisidee hier is dat ESG-analyse helpt om beter geïnformeerde investeringsbeslissingen te nemen. Daarnaast kunnen klanten ook investeren in op maat gemaakte producten met een specifieke ESG-aanpak. Fondsen kunnen bijvoorbeeld worden afgestemd op bepaalde waarden, hetzij om ethische redenen (zoals de uitsluiting van controversiële sectoren zoals wapens of tabak) of fondsen die zich richten op specifieke ESG-thema’s.”

Bérengère Blaszczyk, head of distribution Frankrijk & Benelux bij Franklin Templeton
Bérengère Blaszczyk, head of distribution Frankrijk & Benelux bij Franklin Templeton

Het beheer van ESG-portefeuilles vergt een zeer actieve aanpak, vertelt Bérengère Blaszczyk: “Een proactief beheer is van cruciaal belang in een sterk en snel veranderende, onzekere markt. Die VUCA-omgeving vraagt veel van onze fondsbeheerders. De manier waarop we onze producten lanceren vereist dat we actief luisteren naar beleggers: we moeten ons voortdurend aanpassen aan de veranderingen in hun verwachtingen. Zo is inderdaad de vraag naar duurzame producten een duidelijke trend. Evident natuurlijk dat we daar graag op inspelen.”

ESG speelt een sleutelrol in de manier waarop we onze producten samenstellen én naar onze klanten luisteren.

Het vooroordeel bestaat dat zulke portefeuilles sectoren uitsluiten en minder financiële return opleveren. Een absoluut misverstand, horen we van Bérengère Blaszczyk: “Vroeger impliceerde duurzaam investeren inderdaad dat je allerlei sectoren uitsloot en dus mogelijk prestatiebronnen misliep. Vandaag is dit een veel bredere benadering – zo focussen we bijvoorbeeld vooral op het voorkomen van ESG-risico’s en het verbeteren van het prestatiepotentieel. Bedrijven die duurzaam handelen, doen het vandaag bovengemiddeld goed, wat resulteert in bovengemiddelde beurskoersen. Zo hebben we bijvoorbeeld een wereldwijd aandelenfonds dat de groene economie stimuleert, waarbij we zoeken naar bedrijven die gepositioneerd zijn om te profiteren van de wereldwijde overgang naar een koolstofarme economie, en hiervoor richten we ons niet alleen op de meest voor de hand liggende spelers in dit segment. We zijn bijvoorbeeld ook geïnteresseerd in geavanceerde halfgeleiders die worden gebruikt om de energie-efficiëntie te verbeteren. Deze kansen mogen niet onderschat worden.” Kortom: duurzaamheid en financieel rendement hoeven elkaar absoluut niet uit te sluiten.

Om de distributeurs goed op te leiden rond de portfolio’s en ESG-issues, heeft Franklin Templeton haar eigen ‘Academy’. Bérengère Blaszczyk: “dat is een mix van klassikale en online trainingen voor onze partners. We willen hen graag actief ondersteunen en dragen daarmee bij aan de bewustwording van het belang van ESG-thema’s.”

Wilt u meer weten over het ESG-aanbod van Franklin Templeton? Bezoek de website.