Drie buitenlandse topinvesteerders kraaiden victorie op de Foreign Investment Trophy 2019. Met deze plechtige prijsuitreiking onderstreept Flanders Investment & Trade (FIT) - het Vlaams agentschap voor internationaal ondernemen - voor de zevende keer op rij het sociaaleconomische belang van buitenlandse investeringen.

Vorig jaar investeerden buitenlandse bedrijven 4,24 miljard euro in Vlaamse vestigingen. Dat is een nieuw record én een verdubbeling tegenover 2017. "Bemoedigend nieuws", vindt Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder van Flanders Investment & Trade (FIT), het agentschap dat buitenlandse bedrijven overtuigt om in Vlaanderen te investeren. Om het belang van buitenlandse investeerders te onderstrepen, richt FIT de schijnwerpers op enkele opvallende projecten tijdens de zevende editie van de Foreign Investment Trophy.

Borealis ziet het groot in Vlaanderen. Het Oostenrijkse bedrijf investeert 1 miljard euro in de bouw van een nieuwe fabriek op zijn bestaande site in Kallo, in de haven van Antwerpen. Daar zal het vanaf de eerste helft van 2022 propaan omvormen tot propeen. Dat is een belangrijke chemische bouwsteen voor consumentenproducten zoals huishoudartikelen, gespecialiseerde verpakkingen, maar ook voor toepassingen in de energie- en auto-industrie, de gezondheidssector enzovoort.

'Better life, better packaging': met die filosofie in het achterhoofd trok het Chinese verpakkingsbedrijf CPMC in 2018 voor het eerst naar Vlaanderen. CPMC liet zijn oog vallen op Genk, waar landgenoot Haoneng enkele jaren eerder Illochroma overnam. In deze drukkerij worden etiketten voor bierflesjes, blikjes en andere drankverpakkingen gemaakt. De twee Chinese bedrijven richtten in Genk een joint venture op en bouwen er een nieuwe productiefaciliteit, die binnenkort officieel de deuren opent.

In juni 2018 opende langs de E40 aan de afrit Zwijnaarde in Gent een nagelnieuw distributiecentrum officieel de deuren. Het moderne gebouw, dat maar liefst 10.000 vierkante meter beslaat, is de derde grote investering van het Nieuw-Zeelandse Mainfreight in Vlaanderen in minder dan twee jaar tijd. Goed voor een totaalbedrag van zo'n 21 miljoen euro en de creatie van ongeveer 100 nieuwe jobs.

In 2018 tekende Nipro, een Japanse specialist in farmaceutica en medische technologie, voor een primeur in Vlaanderen. Het bedrijf besloot in Mechelen zijn allereerste medische onderzoeks- en opleidingscentrum buiten Japan op te richten. Samen met een nieuw hoofdkantoor was dit zogeheten 'institute for MEdical Practice' (iMEP) goed voor een investering van zo'n 24 miljoen euro. Bovendien schat Nipro het lokale medewerkersbestand jaarlijks met 10% te laten toenemen.

Vorig jaar vierde Daikin 45 jaar aanwezigheid in Vlaanderen. Toen de aircospecialist zich in 1973 in Oostende vestigde, was het een van de eerste Japanse bedrijven ooit om in onze regio te investeren. Sindsdien volgden de investeringsprojecten elkaar in ijltempo op. De Oostendse site groeide uit tot Daikin Europe: het hoofdkwartier van het Japanse bedrijf voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA). Compleet met een eigen academie en centrum voor onderzoek en ontwikkeling (O&O).

Vlaanderen is een van de thuismarkten van de multinationale bankengroep ING. "Dat is meteen de belangrijkste reden waarom wij de Foreign Investment Trophy van Flanders Investment & Trade steunen. We zijn verankerd in Vlaanderen en willen graag de bedrijven steunen die hier investeren", zegt Vanessa Temple, Head of Corporate Clients Belgium.