Look&Fin verstrekt niet alleen leningen om de ontwikkeling van een vastgoedproject te financieren, het kan ook alternatieve oplossingen bedenken, zoals een instap in al afgewerkte projecten. "Bouwpromotoren hebben soms loten die ze minder snel verkocht krijgen. Vaak zijn die belangrijk om een mooie marge te kunnen realiseren en hun eigen vermogen weer aan te sterken", zegt François Jacquet, Head of Real Estate Development bij Look&Fin.

Look&Fin verstrekt een lening, bijvoorbeeld ten belope van 70% van de waarde van het goed voor gebouwde appartementen. Dat bedrag wordt gefinancierd door particuliere kredietgevers, in ruil voor een hypotheek in eerste rang op het goed, zodat de projectontwikkelaar het laatste deel van zijn banklening kan aflossen en niet hoeft te wachten voor hij een nieuw ontwikkelingsproject kan aanvatten.

François Jacquet, Head of Real Estate Development bij Look&Fin

Aantrekkelijke rente

François Jacquet benadrukt dat bij die transacties "aantrekkelijke tarieven kunnen worden aangeboden, van 2,5% tot 3% (tegen 6% tot 7% voor dossiers met minder waarborgen). Wij worden dan terugbetaald wanneer de verschillende loten zijn verkocht. Dat wij bij een vervroegde terugbetaling van de lening geen kosten in rekening brengen, helpt daarbij." Met dit systeem kan de projectontwikkelaar middelen vrijmaken die vastzitten in afgewerkte, maar nog niet verkochte projecten, en in zijn eigen tempo terugbetalen.

Bij die transacties kunnen aantrekkelijke tarieven worden aangeboden, van 2,5% tot 3%. - François Jacquet

Sinds begin dit jaar zijn vastgoeddossiers goed voor meer dan 50% van de financieringsdossiers die aan de particuliere gebruikers van het platform Look&Fin worden aangeboden, terwijl ze in de totale portefeuille zowat 30% vertegenwoordigen. Een voorbeeld van een recent project dat François Jacquet aanhaalt, is een financiering (van 1 miljoen euro) voor bouwpromotor Maçonnerie de Hesbaye om eigen vermogen vrij te maken dat vastzat in een lopend project, met 3% rente én een hypotheek in eerste rang.

Hij citeert ook drie grote projecten (meer dan 1 miljoen euro) in het Antwerpse, onder meer voor projectontwikkelaars Cores, Brody en Fides. "We kunnen echter ook investeren in kleinere projecten, vanaf 150.000 tot 200.000 euro. Vanwege het aantrekkelijke rendement en de waarborgen die kunnen worden verkregen, is er een grote en stabiele vraag naar dit soort dossiers."

Selectie

"Wij zijn erg voorzichtig bij de selectie van dossiers. Zo eisen wij bijvoorbeeld tien jaar ervaring als vastgoedpromotor en een solide staat van dienst in gerealiseerde projecten, zowel qua financiële constructie als bouwkundig." Wanneer het dossier volledig is, duurt het zowat anderhalve maand voor de bouwpromotor het geld op zijn rekening heeft.

Meer informatie op www.lookandfin.com

Look&Fin verstrekt niet alleen leningen om de ontwikkeling van een vastgoedproject te financieren, het kan ook alternatieve oplossingen bedenken, zoals een instap in al afgewerkte projecten. "Bouwpromotoren hebben soms loten die ze minder snel verkocht krijgen. Vaak zijn die belangrijk om een mooie marge te kunnen realiseren en hun eigen vermogen weer aan te sterken", zegt François Jacquet, Head of Real Estate Development bij Look&Fin.Look&Fin verstrekt een lening, bijvoorbeeld ten belope van 70% van de waarde van het goed voor gebouwde appartementen. Dat bedrag wordt gefinancierd door particuliere kredietgevers, in ruil voor een hypotheek in eerste rang op het goed, zodat de projectontwikkelaar het laatste deel van zijn banklening kan aflossen en niet hoeft te wachten voor hij een nieuw ontwikkelingsproject kan aanvatten.François Jacquet benadrukt dat bij die transacties "aantrekkelijke tarieven kunnen worden aangeboden, van 2,5% tot 3% (tegen 6% tot 7% voor dossiers met minder waarborgen). Wij worden dan terugbetaald wanneer de verschillende loten zijn verkocht. Dat wij bij een vervroegde terugbetaling van de lening geen kosten in rekening brengen, helpt daarbij." Met dit systeem kan de projectontwikkelaar middelen vrijmaken die vastzitten in afgewerkte, maar nog niet verkochte projecten, en in zijn eigen tempo terugbetalen.Sinds begin dit jaar zijn vastgoeddossiers goed voor meer dan 50% van de financieringsdossiers die aan de particuliere gebruikers van het platform Look&Fin worden aangeboden, terwijl ze in de totale portefeuille zowat 30% vertegenwoordigen. Een voorbeeld van een recent project dat François Jacquet aanhaalt, is een financiering (van 1 miljoen euro) voor bouwpromotor Maçonnerie de Hesbaye om eigen vermogen vrij te maken dat vastzat in een lopend project, met 3% rente én een hypotheek in eerste rang.Hij citeert ook drie grote projecten (meer dan 1 miljoen euro) in het Antwerpse, onder meer voor projectontwikkelaars Cores, Brody en Fides. "We kunnen echter ook investeren in kleinere projecten, vanaf 150.000 tot 200.000 euro. Vanwege het aantrekkelijke rendement en de waarborgen die kunnen worden verkregen, is er een grote en stabiele vraag naar dit soort dossiers." "Wij zijn erg voorzichtig bij de selectie van dossiers. Zo eisen wij bijvoorbeeld tien jaar ervaring als vastgoedpromotor en een solide staat van dienst in gerealiseerde projecten, zowel qua financiële constructie als bouwkundig." Wanneer het dossier volledig is, duurt het zowat anderhalve maand voor de bouwpromotor het geld op zijn rekening heeft.Meer informatie op www.lookandfin.com