Cloud en gevoelige data: gaat dat wel samen?

Fujitsu
Fujitsu
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

8 juli 2019, 10:13 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:01

De meeste ondernemingen hebben een mogelijke migratie naar de cloud eerder al op tafel gelegd. Toch blijkt de cloud anno 2019 nog niet mainstream. Is de technologie klaar voor de meest kritische bedrijfsprocessen? Is uw onderneming een digitaal roofdier of toch eerder een digitale prooi?

Cloud computing leek tot voor kort de heilige graal van deze tijd. Vandaag heerst een meer genuanceerd beeld. “Het ideaal van de cloud zoals velen dat een decennium geleden voor ogen hadden, gelijkt in weinig op wat de cloud vandaag is”, legt Dirk Deridder, operationeel directeur IT bij Smals uit. “Er bestaan veel variëteiten, waardoor je eigenlijk moeilijk over ‘de cloud’ kunt spreken. Bovendien kiezen weinig organisaties voor technologie om de technologie. Schaalbaarheid en flexibiliteit mogen dan wel commercieel goed klinken, ze moeten ook hun nut bewijzen. De migratie naar de cloud hoort altijd een objectieve beslissing blijven, gebaseerd op een grondige analyse van alle voor- en nadelen.”

Dirk Deridder
Dirk Deridder© Jan Locus

Van obstakel tot opportuniteit

Die afweging pleit steeds vaker in het voordeel van cloudtoepassingen. “Het gebruik van de cloud nam vorig jaar in Europa met 34% toe”, zegt Mark Phillips, head of multi-cloud services bij Fujitsu. Hij meent dat de argumentatie drastisch is veranderd. “Twee jaar geleden noemden organisaties veiligheid de grootste hinderpaal. Nu beschouwen ze het als de tweede belangrijkste reden om net wél voor de cloud te kiezen. Zelfs het Pentagon zet zijn interne infrastructuur de komende tien jaar in de cloud en heeft daarvoor ettelijke miljarden dollars veil.”

Mark Phillips
Mark Phillips© Jan Locus

Dirk Haex, technical director bij Belnet, beaamt die bevinding vanuit de praktijk. “Uit de contacten met onze klanten en de stijging in de trafiek op het Belnet-netwerk, kunnen we afleiden dat de overheidsdiensten en de onderzoeks- en onderwijsinstellingen steeds vaker aankloppen bij mondiale providers. Voor onze partners is het cruciaal dat het gegevensverkeer tussen hun netwerkinfrastructuur en de cloudproviders op een betrouwbare, veilige en snelle manier verloopt. Belnet speelt hierop in door universiteiten, hogescholen en onderzoekscentra stapsgewijs een private toegang tot deze cloudspelers te verlenen, zonder tussenweg langs het commerciële internet. Hiervoor werken we nauw samen met het pan-Europese onderzoeksnetwerk Géant. In de toekomst willen we onze rol als facilitator en enabler hierin verder uitbreiden.”

Dirk Haex
Dirk Haex© Jan Locus

Hybride en multicloud

Michel Dalle, solution architect bij Fujitsu, ervaart dat Belgische organisaties een eerder conservatieve houding aannemen. “Het is niet de vraag of de cloud klaar is voor gevoelige processen”, stelt hij. “De vraag luidt eerder of die processen binnen jouw bedrijf wel klaar zijn voor de cloud. Organisaties evolueren steeds vaker naar een hybride model dat een eigen IT-infrastructuur met de cloud combineert. Die mengvorm biedt de nodige flexibiliteit om gevoelige data en klassieke workloads binnen een eigen infrastructuur of een lokaal datacenter te beheren, maar tegelijk ook gebruik te maken van de cloud. Bovendien kan je vanuit je eigen infrastructuur applicaties voorbereiden op een latere migratie naar de cloud.”

Michel Dalle
Michel Dalle© Jan Locus

Mark Phillips gelooft sterk in de kracht van multicloud: een oplossing die berust op verschillende cloudplatformen. Een organisatie combineert dan bijvoorbeeld Microsoft Azure met AWS van Amazon. “De perfecte cloudoplossing bestaat niet”, zegt hij. “Elke onderneming functioneert anders en binnen organisaties circuleren uiteenlopende datastromen. Door het mixen en combineren van technologieën en services van verschillende leveranciers kun je wel altijd de optimale keuze maken.” Of een bedrijf klaar is voor de cloud en de meest aangewezen oplossing hangt volgens de expert af van verschillende factoren. “De maturiteit is cruciaal: in welke mate is de organisatie en haar medewerkers er klaar voor om data en processen naar de cloud te verhuizen? En zijn die data en processen daar wel geschikt voor?” Mark Phillips onderscheidt daarbij zowel roofdieren als prooien. “De digitale transformatie zet zich in elke sector door. Je kunt toekijken vanaf de zijlijn of zelf het heft in handen nemen. Elke organisatie neemt een opportuniteit als de cloud dus best nauwkeurig onder de loep.”

Cloudstrategie

Bij de ontwikkeling van nieuwe applicaties gaat Smals steevast na of de cloud voordelen kan bieden. “We hebben weinig baat bij een migratie van alle bestaande workloads richting cloud”, zegt Dirk Deridder. “Het maximaal benutten van cloudpotentieel vraagt bovendien om specialistische kennis en vaardigheden die momenteel amper voorhanden zijn. De transformatie vergt in elke organisatie tijd.” De partners van Smals uit de sociale sector en overheidsdiensten hechten veel belang aan privacy en confidentialiteit. Smals opereert daardoor binnen een afgelijnd kader, dat niet altijd zomaar te rijmen valt met de cloud.

Cloud en gevoelige data: gaat dat wel samen?
© Jan Locus

“De shift naar de cloud vergt de aanpassing van bepaalde organisatie- en bedrijfsprocessen”, vult Dirk Haex aan. “Volgens onderzoeksbureau Gartner zal meer dan 75% van de middelgrote en grote ondernemingen tegen 2021 voor een hybride of multicloudstrategie kiezen. Er ligt in veel organisaties dus nog heel wat werk op de plank.” De stap naar de cloud brengt in ieder geval uitdagingen met zich mee. Maar met de nodige ondersteuning moet dat leiden tot een performante en veilige werkomgeving, met het multicloudconcept als basis.

Lees de trendstudie Where is Hybrid Heading? Klik hier

De deelnemers

Dirk Deridder is operationeel directeur IT-infrastructuur, systemen, services en ondersteuning bij Smals, de gemeenschappelijke ICT-organisatie van Belgische overheidsdiensten in de sociale zekerheid en volksgezondheid. Smals is een drijvende kracht achter G-Cloud, een cloudplatform voor de federale overheidsdiensten.

Dirk Haex is technisch directeur bij Belnet, het Belgische, nationale onderzoeksnetwerk. Belnet geldt als de bevoorrechte partner op het vlak van netwerk- en bijbehorende meerwaardediensten voor het hoger onderwijs, onderzoekscentra en overheidsdiensten.

Michel Dalle is solution architect bij Fujitsu met meer dan twintig jaar ervaring in bedrijfsapplicaties en IT architecturen voor Belgische en internationale klanten, en lead architect voor de Hybrid IT en Cloud Services practice in Fujitsu Belgie.

Mark Phillips is verantwoordelijk voor Fujitsu’s multicloudbusiness in de EMEA-regio. Mark is sinds 2007 bij Fujitsu aan de slag en heeft meer dan twintig jaar ervaring in de IT- en telecommunicatie-industrie.