"We willen verandering brengen in hoe mensen naar plastics kijken", vertelt Thomas Van De Velde, vicepresident van Hydrocarbons & Energy bij Borealis. "Voor ons is plastic een waardevol materiaal dat niet zomaar mag worden weggegooid na gebruik, en al zeker niet in het milieu. Daarom draagt Borealis zo veel mogelijk bij aan de circulaire economie. We ontwerpen bijvoorbeeld producten die recycleerbaar zijn. Ook recycleren we zelf plastics in speciaal daarvoor uitgeruste fabrieken in Duitsland en Oostenrijk. Bovendien zijn we een van de oprichters van Project Stop, een initiatief voor afvalinzameling in Indonesië dat plastic uit onze oceanen wil weren."

Duurzame inspanningen

Ook in de nieuwe fabriek in Kallo zal duurzaamheid centraal staan - en niet alleen op het vlak van recyclen. "We nemen een actieve rol op in de transitie naar duurzame energie", aldus Thomas Van De Velde. "Zo staan er nu al windturbines op onze site in Kallo. Die leveren ongeveer 15% van de elektriciteit die we nodig hebben. In de nabije toekomst willen we al onze installaties grotendeels op hernieuwbare energiebronnen laten werken."

Thomas Van De Velde, vicepresident van Hydrocarbons & Energy bij Borealis, Flanders Investment & Trade
Thomas Van De Velde, vicepresident van Hydrocarbons & Energy bij Borealis © Flanders Investment & Trade

Haveninfrastructuur

Dat Borealis zijn nieuwste fabriek in de haven van Antwerpen onderbrengt, is geen toeval. "Het lokale transportnetwerk en de logistieke infrastructuur gaven de doorslag", weet Thomas Van De Velde. "Vanuit Kallo kunnen we al het propaan dat we nodig hebben, per schip laten aanvoeren. Zodra de schepen in de Antwerpse haven arriveren, vloeit het gas naar onze opslagtanks. Dat gebeurt vlot én veilig via het uitgebreide ondergrondse netwerk van pijpleidingen in de haven."

Petrochemische cluster

Omgekeerd heeft ook de haven baat bij de komst van een grote investeerder zoals Borealis. Thomas Van De Velde: "Dat we 1 miljard euro investeren, onderstreept het belang van Antwerpen als Europa's grootste geïntegreerde petrochemische cluster. Met de fabriek creëren we zo'n 100 extra jobs. Maar tijdens de bouw van de faciliteit zullen tot wel 1.500 mensen in de weer zijn op de werf."

Borealis mocht de Foreign Investment of the Year Trophy 2019 mee naar huis nemen. Vlaams minister-president Geert Bourgeois overhandigde de trofee aan Thomas Van De Velde, vicepresident van Hydrocarbons & Energy bij Borealis. De Oostenrijkse multinational pompt maar liefst 1 miljard euro in de bouw van een nieuwe propeenfabriek op zijn bestaande site in Kallo, in de haven van Antwerpen. "Met deze investering zet Borealis de Antwerpse haven nog steviger op de kaart als Europa's grootste geïntegreerde petrochemische cluster", aldus de minister-president.

"We willen verandering brengen in hoe mensen naar plastics kijken", vertelt Thomas Van De Velde, vicepresident van Hydrocarbons & Energy bij Borealis. "Voor ons is plastic een waardevol materiaal dat niet zomaar mag worden weggegooid na gebruik, en al zeker niet in het milieu. Daarom draagt Borealis zo veel mogelijk bij aan de circulaire economie. We ontwerpen bijvoorbeeld producten die recycleerbaar zijn. Ook recycleren we zelf plastics in speciaal daarvoor uitgeruste fabrieken in Duitsland en Oostenrijk. Bovendien zijn we een van de oprichters van Project Stop, een initiatief voor afvalinzameling in Indonesië dat plastic uit onze oceanen wil weren."Ook in de nieuwe fabriek in Kallo zal duurzaamheid centraal staan - en niet alleen op het vlak van recyclen. "We nemen een actieve rol op in de transitie naar duurzame energie", aldus Thomas Van De Velde. "Zo staan er nu al windturbines op onze site in Kallo. Die leveren ongeveer 15% van de elektriciteit die we nodig hebben. In de nabije toekomst willen we al onze installaties grotendeels op hernieuwbare energiebronnen laten werken."Dat Borealis zijn nieuwste fabriek in de haven van Antwerpen onderbrengt, is geen toeval. "Het lokale transportnetwerk en de logistieke infrastructuur gaven de doorslag", weet Thomas Van De Velde. "Vanuit Kallo kunnen we al het propaan dat we nodig hebben, per schip laten aanvoeren. Zodra de schepen in de Antwerpse haven arriveren, vloeit het gas naar onze opslagtanks. Dat gebeurt vlot én veilig via het uitgebreide ondergrondse netwerk van pijpleidingen in de haven."Omgekeerd heeft ook de haven baat bij de komst van een grote investeerder zoals Borealis. Thomas Van De Velde: "Dat we 1 miljard euro investeren, onderstreept het belang van Antwerpen als Europa's grootste geïntegreerde petrochemische cluster. Met de fabriek creëren we zo'n 100 extra jobs. Maar tijdens de bouw van de faciliteit zullen tot wel 1.500 mensen in de weer zijn op de werf."