Best Managed Companies: waar zitten de kampioenen?

Nikolaas Tahon (links) en Manuel Hensman (rechts). © Thomas De Boever
Deloitte Private, SBS-EM & Econopolis
Publishing partner

Publishing partner verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

23 november 2017, 00:02 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:02

In de zoektocht naar en de begeleiding van de Best Managed Companies van België, doet Deloitte een beroep op de expertise en inbreng van onafhankelijke partners met een ijzersterke reputatie: Solvay Brussels School of Economics and Management en Econopolis.

“We zoeken bedrijven met een sterk financieel resultaat dat de resultante is van een heldere strategie, sterke competenties en een grote betrokkenheid van alle medewerkers. Het hele plaatje moet kloppen. Om het met een boutade te zeggen: wat ben je met de beste strategie ooit als niemand je volgt? Dan ben je beter af met een doordeweekse strategie die op uitmuntende wijze wordt uitgevoerd”, zegt Nikolaas Tahon, Managing Partner Deloitte Private. “Ik ben ervan overtuigd dat we bedrijven zullen ontdekken die op een nederige en bescheiden manier erg goed bezig zijn, maar toch onder de radar blijven. Noem het gerust de hidden champions, de verborgen kampioenen.”

“Ook in de manier waarop wij werken, willen we heel nederig zijn”, zegt professor Manuel Hensmans van de Solvay Brussels School of Economics and Management. “Ik bedoel: er bestaan al heel veel theorieën en er is een vloed van – meestal Amerikaanse – managementboeken, maar de context van de bedrijven die we voor ogen hebben, is meestal helemaal anders. Die typisch Belgische omgeving waarin bedrijven business doen, moeten we naar waarde schatten. We moeten starten vanuit de eigenheid van de bedrijven en hen de kans geven hun verhaal te vertellen en daarop voortbouwen. Ik kijk naar die bedrijven als naar verborgen juweeltjes, ongepolijste diamanten die we mooier kunnen maken. De kans is niet denkbeeldig dat wij als onderzoekers pas na een paar jaar de geknipte promising practices vinden die anders zijn dan de de typische, internationaal gelauwerde cases. Voor ons is het action research. In onze analyse besteden wij uiteraard aandacht aan processen en structuren, maar dat betekent niet dat we de verhalen en de passie uit het oog verliezen.”

Ik kijk naar die bedrijven als naar verborgen juweeltjes, ongepolijste diamanten die we mooier kunnen maken.

Geert Noels, CEO Econopolis.
Geert Noels, CEO Econopolis.© Thomas De Boever

Geert Noels (CEO Econopolis): “We willen private bedrijven die prachtprestaties leveren in de spotlight zetten, voor hun duidelijke strategie, hun oog voor talent en de gedrevenheid om het bedrijf te laten groeien. KMO’s gaan door verschillende groeifases die elk hun eigen uitdagingen hebben. Door de geselecteerde bedrijven te coachen en samen te brengen, willen we hen helpen om die groeifases op een duurzame manier te kunnen doorlopen door hen uit te dagen en een spiegel voor te houden.”

Bedoeling is ook om een community te bouwen rond en met de Best Managed Companies. “Nu al is daar vraag naar vanuit het bedrijfsleven”, zegt Tahon. “We zullen colloquia en business fora in het leven roepen waar die bedrijven hun best practices kunnen delen. Voor een klein bedrijf is het interessant om van een groot bedrijf te leren, maar dat geldt ook omgekeerd. Grote private bedrijven hebben wel oog voor kleinere en succesvolle spelers, die wendbaar zijn en waar ze nog iets van kunnen leren. We willen absoluut die kruisbestuiving.”

Noels: “Op die manier wisselen de Best Managed Companies informatie en tools uit die helpen om een topniveau te bereiken en te kunnen houden. Een rol die wij kunnen spelen is onder meer die van inspirator die verschillende trends en thema’s die in de internationale economie spelen ter tafel brengt.”

Hoe wordt een Best Managed Company verkozen?

– Het programma staat open voor alle private Belgische bedrijven die voldoen aan de deelnemingscriteria.

– De deelnemers worden geëvalueerd op in de markt gekende ‘best practices’ inzake strategie, talent management, gedrevenheid en financiële resultaten.

– Een team van coaches (vanuit Deloitte en haar partners) begeleidt de deelnemende bedrijven en hun leadership team doorheen de evaluatie door hen een spiegel voor te houden met ‘best practices’ die gangbaar zijn in de markt van het deelnemend bedrijf.

– Een onafhankelijke jury verkiest de Best Managed Companies. Bekendmaking van de laureaten op 27 april 2018.

– Bedrijven die graag de kennis en het framework van Best Managed Companies willen gebruiken om samen met hun managementteam op 1 dag tot een duidelijk actieplan te komen hoe het bedrijf kan versterken, kunnen deelnemen aan een Best Managed Companies lab sessie.

Inschrijven kan tot 30 november 2017 via www.bestmanaged.be

Are you a Best Managed Company? Bekijk hier de launch video:

Lees hier de andere artikels over Best Managed Companies 2018.