Het zijn stuk voor stuk sleutelmomenten in het leven: een eigen huis kopen en afbetalen, kinderen die studeren en beslissen op eigen benen te staan, kleinkinderen voor wie je iets aan de kant wil zetten. Misschien droom je ervan een wereldreis te maken of ga je met pensioen en heb je eindelijk tijd om met die coole oldtimer rond te toeren. Aan elk van die doelen en dromen is een financiële inspanning verbonden. In functie van je doelstellingen en de termijnen die daarmee samenhangen, kun je voor ieder 'project' een horizon bepalen.

Bij de term 'horizon' denken we hier meteen aan 'beleggingshorizon'. Want is dat niet wat we uiteindelijk allemaal nastreven: onze doelstellingen realiseren door er onze spaarinspanningen op af te stemmen - en bij voorkeur tegelijk ook nog van wat extra rendement te genieten? De beleggingshorizon is belangrijk omdat ze de termijn bepaalt waarop je een bepaald bedrag bij elkaar wil krijgen. Bij beleggen geldt echter eigenlijk maar één gulden regel: hoe vroeger je ermee begint, hoe beter de resultaten die je ermee kunt behalen.

Stap voor stap

Beleggen is niet alleen een werk van lange adem, het gaat ook om regelmaat en een stukje zelfdiscipline. Door voldoende ver vooruit te plannen, kun je een langetermijnstrategie uitwerken, in functie van concrete, toekomstige doelstellingen. Dat geeft je de mogelijkheid om stap voor stap en gespreid doorheen de tijd het gewenste extra kapitaal op te bouwen. Wie maandelijks een klein bedrag belegt, haalt op termijn meer rendement dan wie in één keer een groot bedrag investeert. Zo spreid je de aankoop van je portefeuille, waardoor je die makkelijker kunt afstemmen op je andere maandelijkse verplichtingen, zoals de aflossing van een woonkrediet. Tegelijk zorgt een gespreide instap ook voor een spreiding van het risico dat aan beleggen verbonden is.

"De beleggingshorizon bepaalt de termijn waarop je een bepaald bedrag bij elkaar wilt krijgen."

Verder behoud je altijd de nodige flexibiliteit, in functie van de sleutelmomenten in je leven. Je bepaalt zelf de parameters: zowel het bedrag dat je wil beleggen (vaak kun je al instappen vanaf 25 euro), als de frequentie waarmee je je kapitaal opbouwt (per maand, per kwartaal, halfjaarlijks of jaarlijks). Beschik je op korte termijn over een groter bedrag dat je kan beleggen - bijvoorbeeld via een erfenis - dan kun je ook die instap spreiden, bijvoorbeeld over zes of twaalf maanden.

Het zijn stuk voor stuk sleutelmomenten in het leven: een eigen huis kopen en afbetalen, kinderen die studeren en beslissen op eigen benen te staan, kleinkinderen voor wie je iets aan de kant wil zetten. Misschien droom je ervan een wereldreis te maken of ga je met pensioen en heb je eindelijk tijd om met die coole oldtimer rond te toeren. Aan elk van die doelen en dromen is een financiële inspanning verbonden. In functie van je doelstellingen en de termijnen die daarmee samenhangen, kun je voor ieder 'project' een horizon bepalen.Bij de term 'horizon' denken we hier meteen aan 'beleggingshorizon'. Want is dat niet wat we uiteindelijk allemaal nastreven: onze doelstellingen realiseren door er onze spaarinspanningen op af te stemmen - en bij voorkeur tegelijk ook nog van wat extra rendement te genieten? De beleggingshorizon is belangrijk omdat ze de termijn bepaalt waarop je een bepaald bedrag bij elkaar wil krijgen. Bij beleggen geldt echter eigenlijk maar één gulden regel: hoe vroeger je ermee begint, hoe beter de resultaten die je ermee kunt behalen.Stap voor stapBeleggen is niet alleen een werk van lange adem, het gaat ook om regelmaat en een stukje zelfdiscipline. Door voldoende ver vooruit te plannen, kun je een langetermijnstrategie uitwerken, in functie van concrete, toekomstige doelstellingen. Dat geeft je de mogelijkheid om stap voor stap en gespreid doorheen de tijd het gewenste extra kapitaal op te bouwen. Wie maandelijks een klein bedrag belegt, haalt op termijn meer rendement dan wie in één keer een groot bedrag investeert. Zo spreid je de aankoop van je portefeuille, waardoor je die makkelijker kunt afstemmen op je andere maandelijkse verplichtingen, zoals de aflossing van een woonkrediet. Tegelijk zorgt een gespreide instap ook voor een spreiding van het risico dat aan beleggen verbonden is.Verder behoud je altijd de nodige flexibiliteit, in functie van de sleutelmomenten in je leven. Je bepaalt zelf de parameters: zowel het bedrag dat je wil beleggen (vaak kun je al instappen vanaf 25 euro), als de frequentie waarmee je je kapitaal opbouwt (per maand, per kwartaal, halfjaarlijks of jaarlijks). Beschik je op korte termijn over een groter bedrag dat je kan beleggen - bijvoorbeeld via een erfenis - dan kun je ook die instap spreiden, bijvoorbeeld over zes of twaalf maanden.