Van kok naar elektricien: het verhaal van Yannick bij EREA

Yannick Bellon (27) werkt op de dienst customer support en de technische binnendienst bij transformatorfabrikant EREA. Voordien was hij tien jaar aan de slag in een heel ander beroep, nl. als kok. "Bij EREA word ik aangemoedigd om bij te leren en kansen te grijpen."

Jonge 'parels' kijken ogen uit bij Picanol in Ieper

Enkele jongeren mochten onlangs op bezoek in de fabriek van de Picanol Group in Ieper. Daar ontdekten ze dat ook de maakindustrie voor spitstechnologie staat en volop kansen biedt om digitale competenties te ontwikkelen.

Digitale competenties: werf in beweging

Brussel en Wallonië leiden in hun competentiecentra van de technologische industrie jaarlijks 38.000 mensen op. Het doel is personeel en werkzoekenden bij of om te scholen, rekening houdend met de nieuwe eisen van de arbeidsmarkt. Die evolueren heel snel als gevolg van de digitale transformatie van de ondernemingen.

Samenwerken met robots, hoe pakken we dat aan?

"De samenwerking tussen mens en robot heeft een groot potentieel om maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden." Dat zegt Bram Vanderborght, professor Robotica aan de VUB. "Er zijn wel nog een aantal technologische ontwikkelingen en antwoorden op ethische vragen nodig om dat mogelijk te maken."