Steeds meer nieuwe uitdagingen voor exporteurs

Steeds meer nieuwe uitdagingen voor exporteurs

De wereldhandel staat op een keerpunt, en de onzekerheid neemt toe. Toch blijven 8 op de 10 Belgische bedrijven positief gestemd over het algemeen economisch klimaat. Maar als onzekerheid het nieuwe normaal wordt, hoe doe je dan zaken in het buitenland?

VIDEO: Wat zijn de risico's voor export naar verre bestemmingen?

Mithra Pharmaceuticals, een Luiks biotechbedrijf gespecialisserd in vrouwelijke gezondheid, exporteert naar een dertigtal landen. Voornamelijk naar landen binnen de Europese Unie, maar ook naar verdere exportbestemmingen zoals Brazilië, Japan, Zuid-Korea... Momenteel onderhandelen ze ook met potentiële partners in de Verenigde Staten. Maar wat zijn de risico's van exporteren naar verre bestemmingen? En hoe ga je om met de digitalisatie?

VIDEO: Hoe bereiden exportbedrijven zich voor op de brexit?

Sioen Industries is wereldmarktleider op gebied van technisch textiel (o.a. vrachtwagenzeilen) en Europese marktleider in hoogtechnologische beschermkledij. Zij exporteren voornamelijk naar onze buurlanden, maar hebben klanten over de hele wereld. Hoe bereiden zij zich voor op de brexit en de stijgende dollarkoers en handelsbeperkingen?

VIDEO: Wat zijn de risico's van export?

CNH Industrial uit Zedelgem maakt oogstmachines voor de Europese markt, Oekraïne, Oezbekistan, Kazachstan en Turkmenistan. Het exporteren van deze machines brengt echter ook risico's met zich mee. Debiteurs hangen namelijk af van commodityprijzen zoals de graanprijs die jaarlijks schommelt. Dankzij de hulp van Credendo kunnen zij die risico's tot een minimum beperken.

"Digitalisering maakindustrie is onze corebusiness"

"Digitalisering maakindustrie is onze corebusiness"

Machinebouwer LVD werkt samen met internationale onderzoeksinstituten en is een absolute voorloper in de transformatie van de maakindustrie naar Industrie 4.0. Deze multinational haalt bijna 50% van zijn omzet uit verre export en bewaakt de risico's dan ook zorgvuldig.

"Digitalisering is groeimotor voor onze export"

"Digitalisering is groeimotor voor onze export"

Belgische ondernemingen behoren in veel sectoren tot de wereldtop en zijn vaak voorlopers op het vlak van innovatie en digitalisering. In een kleinere Europese economie zoals België zijn dergelijke groeibedrijven aangewezen op export. Newtec uit Sint-Niklaas is zo'n wereldleider die sterk groeit dankzij export, maar tegelijk waakzaam blijft voor de risico's.

Wordt blockchain een gamechanger voor exporterende bedrijven?

Wordt blockchain een gamechanger voor exporterende bedrijven?

Bedrijven die willen exporteren, worden in veel gevallen nog geconfronteerd met administratieve rompslomp. Digitale innovatie kan internationaal zakendoen sneller en efficiënter maken. Credendo houdt de vinger aan de pols van die evoluties.

"Een groeiscenario voor Afrika"

"Een groeiscenario voor Afrika"

Hoewel de wereldhandel onder druk komt te staan door oplopende spanningen en protectionisme, zien experts nog altijd potentieel in een aantal opkomende economieën. Zo wordt veel verwacht van Afrika, dat een sterke demografische groei kent.

"Geografische spreiding is de beste strategie"

"Geografische spreiding is de beste strategie"

De Belgische export beleeft hoogdagen: in 2017 werden recordcijfers neergezet. Maar het gros van onze export blijft binnen de Europese Unie, terwijl de grootste economische groei vandaag elders te vinden is.

"De economische wereldorde wordt in vraag gesteld"

"De economische wereldorde wordt in vraag gesteld"

Het geloof in een vrije wereldhandel kreeg de voorbije maanden een knauw als gevolg van de protectionistische koers van de Amerikaanse president Trump. Tegelijk zijn er oplopende spanningen in het Midden-Oosten. Wat betekent dit voor de Belgische export?