De Europese staatshoofden en regeringsleiders nomineerden Christine Lagarde afgelopen zomer als nieuwe baas van de Europese Centrale Bank. De Française, die jarenlang aan het hoofd stond van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), begint vrijdag aan haar nieuwe taak. In een interview met RTL woensdagochtend blikte ze al vooruit.

Onder meer over de eurozone, waar volgens haar 'onvoldoende elementen van solidariteit in zitten'. 'We delen een munt, maar we delen op dit moment niet erg veel budgettaire politiek', zei ze. 'Er is op dit moment geen gezamenlijke begroting voor de eurozone, en dat kunnen we betreuren. Ik weet dat sommigen dat ook doen.' Lagarde echoot daarmee een standpunt van de Franse president Emmanuel Macron, die al langer ijvert voor een aparte eurozonebegroting.

Verder had Lagarde ook milde kritiek op EU-lidstaten als Nederland en Duitsland, die een begrotingsoverschot realiseren. De Europese budgettaire politiek was 'goed gecoördineerd in de jaren meteen na de crisis', maar 'sindsdien hebben de landen, en dan vooral zij die een begrotingsoverschot realiseren, niet echt de nodige inspanningen gedaan' om de groei te consolideren, zei ze. Volgens Lagarde hadden die landen het overschot moeten gebruiken om te investeren in infrastructuur, onderwijs en innovatie, maar is dat te weinig gebeurd.

De Europese staatshoofden en regeringsleiders nomineerden Christine Lagarde afgelopen zomer als nieuwe baas van de Europese Centrale Bank. De Française, die jarenlang aan het hoofd stond van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), begint vrijdag aan haar nieuwe taak. In een interview met RTL woensdagochtend blikte ze al vooruit.Onder meer over de eurozone, waar volgens haar 'onvoldoende elementen van solidariteit in zitten'. 'We delen een munt, maar we delen op dit moment niet erg veel budgettaire politiek', zei ze. 'Er is op dit moment geen gezamenlijke begroting voor de eurozone, en dat kunnen we betreuren. Ik weet dat sommigen dat ook doen.' Lagarde echoot daarmee een standpunt van de Franse president Emmanuel Macron, die al langer ijvert voor een aparte eurozonebegroting. Verder had Lagarde ook milde kritiek op EU-lidstaten als Nederland en Duitsland, die een begrotingsoverschot realiseren. De Europese budgettaire politiek was 'goed gecoördineerd in de jaren meteen na de crisis', maar 'sindsdien hebben de landen, en dan vooral zij die een begrotingsoverschot realiseren, niet echt de nodige inspanningen gedaan' om de groei te consolideren, zei ze. Volgens Lagarde hadden die landen het overschot moeten gebruiken om te investeren in infrastructuur, onderwijs en innovatie, maar is dat te weinig gebeurd.