Na het faillissement van de Optima Bank zal er "een deficit zijn van 20 miljoen euro of hoger". Dat heeft curator Hans De Meyer woensdagmorgen gezegd in de Gentse rechtbank van koophandel tijdens de behandeling van het derdenverzet van ex-topman Jeroen Piqueur tegen het beschikkingsverbod op zijn privévermogen.

Optima Bank had de boeken neergelegd bij de Gentse rechtbank van koophandel, nadat een doorstartscenario uitgesloten was. De rechtbank van koophandel had na advies van de Nationale Bank de faillissementsvoorwaarden gecontroleerd en heeft vorige week woensdag het faillissement uitgesproken.

Woensdag werd het derdenverzet van ex-topman Jeroen Piqueur behandeld. De rechtbank van koophandel had de voorlopige bewindvoerders Geert Waeterloos en Frank Wijckmans aangesteld om erop toe te zien dat Piqueur zichzelf niet onvermogend maakte.

Beschekkingsverbod

De curatoren Geert Defreyne, Hans De Meyer en Matthias Gesquière gaven op de rechtbank voor het eerste een schatting van het tekort na het faillissement. "Er zal een deficit zijn van 20 miljoen euro of hoger", zei De Meyer. "Het sociaal passief (het bedrag voor de voormalige werknemers, nvdr.) zal 7,5 miljoen euro bruto bedragen. Daarnaast is er een bedrag van 13 miljoen euro van nog te ontvangen commissielonen in de verzekeringsportefeuille. Het is maar de vraag of we dat nog kunnen innen of overlaten." De curatoren vroegen de handhaving van het beschikkingsverbod op het privévermogen van Piqueur.

Benoit Allemeersch, de advocaat van Piqueur verzette zich daartegen. "Dit is een toxische beschikking", zei de advocaat. "Een totaal beschikkingsverbod op eenzijdig verzoekschrift, ik wist zelf niet dat dat mogelijk was in België. Dit is ongezien en volstrekt onwettig. Het is bovendien een doos van Pandora die geopend wordt, als we het principe gaan aanvaarden dat schuldeisers de beslagrechter omzeilen en een beschikkingsverbod kunnen krijgen, alleen door een niet nader onderbouwde vrees dat mijn cliënt activa zou wegmaken."

100.000 euro schadevergoeding

Al laat Piqueur het daar niet bij. Hij vraagt een schadevergoeding van 100.000 euro voor het beschikkingsverbod dat opgelegd werd op zijn privévermogen. Dat heeft advocaat Geert Lenssens, die gedupeerden van Optima vertegenwoordigt, gezegd in de Gentse rechtbank van koophandel tijdens de behandeling van het derdenverzet.

Piqueur heeft zich voor 20 miljoen euro borg gesteld tegenover de Optima Bank, zei Lenssens. "Die is bovendien gewaarborgd door een pand van 33 miljoen op zijn aandelen in het vastgoedbedrijf (Optima Global Estate, nvdr.). Maar misschien komt er een tweede faillissement en is het pand mogelijk waardeloos." De eis tot een schadevergoeding van Piqueur van 100.000 euro is volgens Lenssens totaal ongepast, gelet op de lagere bedragen die nabestaanden van dodelijke slachtoffers vaak toegekend krijgen.

De rechtbank beslist donderdag om 16 uur over het beschikkingsverbod.

(Belga/NS)

Na het faillissement van de Optima Bank zal er "een deficit zijn van 20 miljoen euro of hoger". Dat heeft curator Hans De Meyer woensdagmorgen gezegd in de Gentse rechtbank van koophandel tijdens de behandeling van het derdenverzet van ex-topman Jeroen Piqueur tegen het beschikkingsverbod op zijn privévermogen.Optima Bank had de boeken neergelegd bij de Gentse rechtbank van koophandel, nadat een doorstartscenario uitgesloten was. De rechtbank van koophandel had na advies van de Nationale Bank de faillissementsvoorwaarden gecontroleerd en heeft vorige week woensdag het faillissement uitgesproken. Woensdag werd het derdenverzet van ex-topman Jeroen Piqueur behandeld. De rechtbank van koophandel had de voorlopige bewindvoerders Geert Waeterloos en Frank Wijckmans aangesteld om erop toe te zien dat Piqueur zichzelf niet onvermogend maakte. De curatoren Geert Defreyne, Hans De Meyer en Matthias Gesquière gaven op de rechtbank voor het eerste een schatting van het tekort na het faillissement. "Er zal een deficit zijn van 20 miljoen euro of hoger", zei De Meyer. "Het sociaal passief (het bedrag voor de voormalige werknemers, nvdr.) zal 7,5 miljoen euro bruto bedragen. Daarnaast is er een bedrag van 13 miljoen euro van nog te ontvangen commissielonen in de verzekeringsportefeuille. Het is maar de vraag of we dat nog kunnen innen of overlaten." De curatoren vroegen de handhaving van het beschikkingsverbod op het privévermogen van Piqueur.Benoit Allemeersch, de advocaat van Piqueur verzette zich daartegen. "Dit is een toxische beschikking", zei de advocaat. "Een totaal beschikkingsverbod op eenzijdig verzoekschrift, ik wist zelf niet dat dat mogelijk was in België. Dit is ongezien en volstrekt onwettig. Het is bovendien een doos van Pandora die geopend wordt, als we het principe gaan aanvaarden dat schuldeisers de beslagrechter omzeilen en een beschikkingsverbod kunnen krijgen, alleen door een niet nader onderbouwde vrees dat mijn cliënt activa zou wegmaken."Al laat Piqueur het daar niet bij. Hij vraagt een schadevergoeding van 100.000 euro voor het beschikkingsverbod dat opgelegd werd op zijn privévermogen. Dat heeft advocaat Geert Lenssens, die gedupeerden van Optima vertegenwoordigt, gezegd in de Gentse rechtbank van koophandel tijdens de behandeling van het derdenverzet. Piqueur heeft zich voor 20 miljoen euro borg gesteld tegenover de Optima Bank, zei Lenssens. "Die is bovendien gewaarborgd door een pand van 33 miljoen op zijn aandelen in het vastgoedbedrijf (Optima Global Estate, nvdr.). Maar misschien komt er een tweede faillissement en is het pand mogelijk waardeloos." De eis tot een schadevergoeding van Piqueur van 100.000 euro is volgens Lenssens totaal ongepast, gelet op de lagere bedragen die nabestaanden van dodelijke slachtoffers vaak toegekend krijgen.De rechtbank beslist donderdag om 16 uur over het beschikkingsverbod. (Belga/NS)