Wanneer je vader de voormalige wereldkampioen formule 1 Keke Rosberg is, dan kom je letterlijk uit een goede renstal. De Duitse Nico Rosberg - zijn vader is een Fin, maar hij nam de nationaliteit van zijn moeder aan en woont in Monaco - is dan ook een klepper van formaat in het F1-circuit. Zijn rivaliteit met zijn ploegmaat van het Mercedes AMG Petronas Formula One-team en drievoudig en regerend wereldkampioen Lewis Hamilton is nu al legendarisch. Maar terwijl de charisma-tische Hamilton positiviteit en levenslust uitstraalt, oogt de Duitse F1-piloot veeleer rationeel, bescheiden, flegmatisch. Wanneer Trends Style Nico Rosberg vraagt om zichzelf te beschrijven, twijfelt hij, denkt na en antwoordt dan: "Ik zie mezelf als rationeel, minder emotioneel. Zorgzaam ook, respectvol en eerlijk. En ik ben een uitdager."

Over uitdagen gesproken. Ga je Lewis Hamilton in het F1-seizoen 2016 uitdagen ? Hoe zit dat nu eigenlijk met die rivaliteit tussen jullie ?

Nico Rosberg : "Ook Lewis is een challenger; hij houdt me scherp. Het is een feit dat ik graag wil winnen, niet alleen op een F1-circuit maar ook daarbuiten. Racen is een constante uitdaging. Het is een gevecht. Tegelijkertijd zie ik het ook als een job en een passie. Dat heb ik uiteraard van mijn vader meegekregen. Ik heb enorm veel van mijn vader geleerd. Hij is een wijze man, die er altijd is op de momenten dat ik hem nodig heb."

Wat is de belangrijkste les die hij u geleerd heeft ?

"Ik kan er niet meteen één les of advies uit plukken, het zijn er uiteindelijk zoveel. Maar dít IWC-horloge (wijst naar zijn pols), dat ik op mijn 21e verjaardag van mijn vader kreeg, betekent zeer veel voor mij. Op de achterkant staan mijn naam gegraveerd en de datum in 2006 waarop hij het horloge heeft gegeven. IWC is altijd mijn favoriete horlogemerk geweest. Als tiener droeg ik wel goedkope horloges zoals de bekende Swatch-uurwerken maar deze IWC is mijn eerste echte mechanische horloge. Het voelt dan ook erg speciaal om ambassadeur van het merk te mogen zijn. Ook mijn vader is een absolute fan van het merk. Dat maakt het uiteraard nog uitzonderlijker. Vandaag ben ik hier in Genève als Brand Ambassador en daarom draag ik naast mijn eigen horloge, een IWC Big Pilot met grijze wijzerplaat en bruine lederen polsband aan mijn andere pols. Mijn absolute favoriet is evenwel de IWC Portugieser Perpetual Calendar met dezelfde kleurencombinatie, dus ook de grijze wijzerplaat en bruine lederen polsband. De afmetingen van het horloge, de stijl, de elegantie die het uitstraalt en de kleurencom-binatie : voor mij is dat absolute top."

DE MYSTIEK VAN HET MERK

Mag u als Brand Ambassador kiezen welk horloge u draagt ?

"In principe wel. Maar het is dit jaar precies tachtig jaar geleden dat IWC zijn eerste Pilot's Watch uitbracht. Met een horlogekast van 55 millimeter dia-meter was dit het grootste horloge dat IWC Schaffhausen ooit heeft gemaakt. Dit jaar onthult het merk de opvolgers : de Big Pilot's Heritage Watch 55 en de Big Pilot's Heritage Watch 48. Twee modellen die duidelijk op het historische model zijn geïnspireerd - niet alleen vanwege de enorme kastdiameter van 55 en 48 millimeter maar ook vanwege het design. Je begrijpt dus dat het de logica zelve is dat ik vandaag een Big Pilot draag."

Racepiloten associëren we doorgaans met de Ingenieur-horloges van IWC.

"Dat klopt, maar dat is een kwestie van persoonlijke smaak. Ik heb altijd al een voorkeur voor pilotenmodellen gehad."

Het is tachtig jaar geleden dat IWC zijn eerste Pilot's Watch uitbracht., PHOTOPRESS
Het is tachtig jaar geleden dat IWC zijn eerste Pilot's Watch uitbracht. © PHOTOPRESS

Wat betekent IWC voor u ?

"Het is echt mijn favoriete merk. Daarnaast heb ik dus via mijn vader een connectie met het merk, en die gaat ver terug in de tijd. Daar ben ik best trots op. IWC is tenslotte ook wereldwijd een van de topmerken en sinds jaar en dag partner van ons Mercedes AMG Petronas Formula One-team. Het is ook een cool merk omdat IWC zoveel connecties met top-acteurs heeft. Zopas ontmoette ik nog Christoph Waltz en Hilary Swank. Precies dit soort mensen zorgt ervoor dat er iets van mystiek rond het merk hangt. IWC neemt heel wat initiatieven om een sterke merkidentiteit neer te zetten."

Draagt u een horloge tijdens de race ?

"Neen. Om veiligheidsredenen, maar het is ook volstrekt nutteloos. Ik heb geen horloge nodig tijdens de race. Ik zou ook geen tijd hebben om erop te kijken. Tijdens de race moet ik ook niet modieus zijn, maar op mijn groene linkerhandschoen (Lewis Hamilton draagt witte handschoenen, n.v.d.r.) staat wel een afbeelding van een IWC Big Pilot's Watch. Dat vind ik wel cool."

DE CONNECTIE MET HET VOERTUIG

Wat drijft u als formule 1-racer ?

"Het is een fantastische job. Ik voel de drang om te winnen en ik beschik over een racewagen die me in staat stelt om te kunnen winnen. Dat zorgt voor een constante challenge. Maar naast die passie voel ik ook angst. Raar maar waar speelt angst een belangrijke rol in wat ik doe in de formule 1. Angst laat je namelijk toe om op een rationele manier de risico's te beheersen, die eigen zijn aan de formule 1. In deze sport is angst een middel om het beste uit jezelf te halen maar nooit roekeloos te worden. Mijn grootste angst ligt echter buiten het circuit : dat is de vrees dat er mijn familie iets zou overkomen."

Allicht is ook concentratie een middel om uw angst te beheersen.

"Om mijn lichaam op te warmen voor een wedstrijd, speel ik meestal een partijtje voetbal met mijn kinesist. Intussen is die praktijk in heel wat andere boxen van de pit al overgenomen. (glimlacht) Voorts ben ik gewoon aanwezig in het moment. Ongetwijfeld net zoals jij je interview hebt voorbereid. Je gaat neerzitten en denkt : wat wil ik over die man te weten komen, wat zou er interessant zijn voor de lezers ? Wanneer ik in mijn race-wagen stap, probeer ik een connectie met het voertuig te maken. Ik denk na over wat ik met de wagen moet doen en hoe het zal voelen. Net voor een kwalificatieronde focus ik me op die ene ronde dat ik in de volle aanval ga en de limieten opzoek. Ik focus me gewoon op het moment. Maar ik ben ook wel een beetje bijgelovig. Wanneer ik bijvoorbeeld een paar sokken aanheb tijdens de kwalificaties en de beste rondetijd rij waardoor ik in poleposition raak, dan wil ik diezelfde sokken ook dragen voor de wedstrijd zelf."

Nico Rosberg in actie en samen met zijn ploegmaat én grote concurrent Lewis Hamilton., ISOPIX
Nico Rosberg in actie en samen met zijn ploegmaat én grote concurrent Lewis Hamilton. © ISOPIX

Is wereldkampioen worden uw ultieme ambitie ?

"Uiteraard. Ik ben al twee keer tweede geworden in het wereldkampioenschap F1, dus behoort het tot de mogelijk-heden. Maar mijn ambitie is ook om zo lang mogelijk in de racesport te blijven. Succes en passie zijn de sleutelwoorden. Over mijn parcours na mijn racecarrière denk ik nog niet veel na. Ik ben tenslotte nog jong."

Kan succes zonder passie ?

"Moeilijk, maar soms kan succes ook de passie voor iets aanwakkeren. Ik denk dat de twee elementen erg sterk samenhangen. Ik denk dat het succes in de formule 1 mij ook almaar verder stuwt. Ik herinner me dat ik het ongelooflijk vond toen ik als jonge autocoureur mijn eerste races won. Het gevoel dat je bij een overwinning krijgt, is moeilijk te beschrijven. Elke keer als ik de start neem, is winnen eigenlijk de enige optie." ?

TEKST ANJA VAN DER BORGHT

www.iwc.com

IN VOLLE VLUCHT

In 2016 breidt IWC zijn aanbod pilotenhorloges uit met kleinere Pilot's Watches, zonder dat het daarbij evenwel zijn historische erfgoed verwaarloost. De stijlvolle Pilot's Watch Mark XVIII en de elegante Pilot's Watch Automatic 36 moeten vrouwen en mannen met een fijnere pols en een voorliefde voor elegantie en bescheidenheid aanspreken. Tegelijkertijd introduceert het huis de grote en authentieke Big Pilot's Heritage Watch, een horloge dat sterk doet denken aan de Big Pilot's Watch B-Uhr uit 1940. Nog een ander stuk dat perfect past in de wereld van vliegeniers en globetrotters is de Pilot's Watch Timezoner Chronograph, het eerste uurwerk waarbij de tijdzone, met inbegrip van de datum, eenvoudigweg kan worden ingesteld door aan de lunette te draaien. En tot slot zijn er zoals elk jaar de exclusieve en fel gelimiteerde 'Antoine de Saint Exupéry'- en 'Le Petit Prince'-collecties. Maar ook behoudt IWC zijn link met de luchtvaart. Behalve schrijver was Antoine de Saint-Exupéry piloot in de Franse luchtmacht.

Wanneer je vader de voormalige wereldkampioen formule 1 Keke Rosberg is, dan kom je letterlijk uit een goede renstal. De Duitse Nico Rosberg - zijn vader is een Fin, maar hij nam de nationaliteit van zijn moeder aan en woont in Monaco - is dan ook een klepper van formaat in het F1-circuit. Zijn rivaliteit met zijn ploegmaat van het Mercedes AMG Petronas Formula One-team en drievoudig en regerend wereldkampioen Lewis Hamilton is nu al legendarisch. Maar terwijl de charisma-tische Hamilton positiviteit en levenslust uitstraalt, oogt de Duitse F1-piloot veeleer rationeel, bescheiden, flegmatisch. Wanneer Trends Style Nico Rosberg vraagt om zichzelf te beschrijven, twijfelt hij, denkt na en antwoordt dan: "Ik zie mezelf als rationeel, minder emotioneel. Zorgzaam ook, respectvol en eerlijk. En ik ben een uitdager."Over uitdagen gesproken. Ga je Lewis Hamilton in het F1-seizoen 2016 uitdagen ? Hoe zit dat nu eigenlijk met die rivaliteit tussen jullie ? Nico Rosberg : "Ook Lewis is een challenger; hij houdt me scherp. Het is een feit dat ik graag wil winnen, niet alleen op een F1-circuit maar ook daarbuiten. Racen is een constante uitdaging. Het is een gevecht. Tegelijkertijd zie ik het ook als een job en een passie. Dat heb ik uiteraard van mijn vader meegekregen. Ik heb enorm veel van mijn vader geleerd. Hij is een wijze man, die er altijd is op de momenten dat ik hem nodig heb." Wat is de belangrijkste les die hij u geleerd heeft ?"Ik kan er niet meteen één les of advies uit plukken, het zijn er uiteindelijk zoveel. Maar dít IWC-horloge (wijst naar zijn pols), dat ik op mijn 21e verjaardag van mijn vader kreeg, betekent zeer veel voor mij. Op de achterkant staan mijn naam gegraveerd en de datum in 2006 waarop hij het horloge heeft gegeven. IWC is altijd mijn favoriete horlogemerk geweest. Als tiener droeg ik wel goedkope horloges zoals de bekende Swatch-uurwerken maar deze IWC is mijn eerste echte mechanische horloge. Het voelt dan ook erg speciaal om ambassadeur van het merk te mogen zijn. Ook mijn vader is een absolute fan van het merk. Dat maakt het uiteraard nog uitzonderlijker. Vandaag ben ik hier in Genève als Brand Ambassador en daarom draag ik naast mijn eigen horloge, een IWC Big Pilot met grijze wijzerplaat en bruine lederen polsband aan mijn andere pols. Mijn absolute favoriet is evenwel de IWC Portugieser Perpetual Calendar met dezelfde kleurencombinatie, dus ook de grijze wijzerplaat en bruine lederen polsband. De afmetingen van het horloge, de stijl, de elegantie die het uitstraalt en de kleurencom-binatie : voor mij is dat absolute top."Mag u als Brand Ambassador kiezen welk horloge u draagt ?"In principe wel. Maar het is dit jaar precies tachtig jaar geleden dat IWC zijn eerste Pilot's Watch uitbracht. Met een horlogekast van 55 millimeter dia-meter was dit het grootste horloge dat IWC Schaffhausen ooit heeft gemaakt. Dit jaar onthult het merk de opvolgers : de Big Pilot's Heritage Watch 55 en de Big Pilot's Heritage Watch 48. Twee modellen die duidelijk op het historische model zijn geïnspireerd - niet alleen vanwege de enorme kastdiameter van 55 en 48 millimeter maar ook vanwege het design. Je begrijpt dus dat het de logica zelve is dat ik vandaag een Big Pilot draag."Racepiloten associëren we doorgaans met de Ingenieur-horloges van IWC."Dat klopt, maar dat is een kwestie van persoonlijke smaak. Ik heb altijd al een voorkeur voor pilotenmodellen gehad."Wat betekent IWC voor u ?"Het is echt mijn favoriete merk. Daarnaast heb ik dus via mijn vader een connectie met het merk, en die gaat ver terug in de tijd. Daar ben ik best trots op. IWC is tenslotte ook wereldwijd een van de topmerken en sinds jaar en dag partner van ons Mercedes AMG Petronas Formula One-team. Het is ook een cool merk omdat IWC zoveel connecties met top-acteurs heeft. Zopas ontmoette ik nog Christoph Waltz en Hilary Swank. Precies dit soort mensen zorgt ervoor dat er iets van mystiek rond het merk hangt. IWC neemt heel wat initiatieven om een sterke merkidentiteit neer te zetten."Draagt u een horloge tijdens de race ?"Neen. Om veiligheidsredenen, maar het is ook volstrekt nutteloos. Ik heb geen horloge nodig tijdens de race. Ik zou ook geen tijd hebben om erop te kijken. Tijdens de race moet ik ook niet modieus zijn, maar op mijn groene linkerhandschoen (Lewis Hamilton draagt witte handschoenen, n.v.d.r.) staat wel een afbeelding van een IWC Big Pilot's Watch. Dat vind ik wel cool."Wat drijft u als formule 1-racer ? "Het is een fantastische job. Ik voel de drang om te winnen en ik beschik over een racewagen die me in staat stelt om te kunnen winnen. Dat zorgt voor een constante challenge. Maar naast die passie voel ik ook angst. Raar maar waar speelt angst een belangrijke rol in wat ik doe in de formule 1. Angst laat je namelijk toe om op een rationele manier de risico's te beheersen, die eigen zijn aan de formule 1. In deze sport is angst een middel om het beste uit jezelf te halen maar nooit roekeloos te worden. Mijn grootste angst ligt echter buiten het circuit : dat is de vrees dat er mijn familie iets zou overkomen." Allicht is ook concentratie een middel om uw angst te beheersen."Om mijn lichaam op te warmen voor een wedstrijd, speel ik meestal een partijtje voetbal met mijn kinesist. Intussen is die praktijk in heel wat andere boxen van de pit al overgenomen. (glimlacht) Voorts ben ik gewoon aanwezig in het moment. Ongetwijfeld net zoals jij je interview hebt voorbereid. Je gaat neerzitten en denkt : wat wil ik over die man te weten komen, wat zou er interessant zijn voor de lezers ? Wanneer ik in mijn race-wagen stap, probeer ik een connectie met het voertuig te maken. Ik denk na over wat ik met de wagen moet doen en hoe het zal voelen. Net voor een kwalificatieronde focus ik me op die ene ronde dat ik in de volle aanval ga en de limieten opzoek. Ik focus me gewoon op het moment. Maar ik ben ook wel een beetje bijgelovig. Wanneer ik bijvoorbeeld een paar sokken aanheb tijdens de kwalificaties en de beste rondetijd rij waardoor ik in poleposition raak, dan wil ik diezelfde sokken ook dragen voor de wedstrijd zelf."Is wereldkampioen worden uw ultieme ambitie ?"Uiteraard. Ik ben al twee keer tweede geworden in het wereldkampioenschap F1, dus behoort het tot de mogelijk-heden. Maar mijn ambitie is ook om zo lang mogelijk in de racesport te blijven. Succes en passie zijn de sleutelwoorden. Over mijn parcours na mijn racecarrière denk ik nog niet veel na. Ik ben tenslotte nog jong."Kan succes zonder passie ?"Moeilijk, maar soms kan succes ook de passie voor iets aanwakkeren. Ik denk dat de twee elementen erg sterk samenhangen. Ik denk dat het succes in de formule 1 mij ook almaar verder stuwt. Ik herinner me dat ik het ongelooflijk vond toen ik als jonge autocoureur mijn eerste races won. Het gevoel dat je bij een overwinning krijgt, is moeilijk te beschrijven. Elke keer als ik de start neem, is winnen eigenlijk de enige optie." ?TEKST ANJA VAN DER BORGHTwww.iwc.comIN VOLLE VLUCHTIn 2016 breidt IWC zijn aanbod pilotenhorloges uit met kleinere Pilot's Watches, zonder dat het daarbij evenwel zijn historische erfgoed verwaarloost. De stijlvolle Pilot's Watch Mark XVIII en de elegante Pilot's Watch Automatic 36 moeten vrouwen en mannen met een fijnere pols en een voorliefde voor elegantie en bescheidenheid aanspreken. Tegelijkertijd introduceert het huis de grote en authentieke Big Pilot's Heritage Watch, een horloge dat sterk doet denken aan de Big Pilot's Watch B-Uhr uit 1940. Nog een ander stuk dat perfect past in de wereld van vliegeniers en globetrotters is de Pilot's Watch Timezoner Chronograph, het eerste uurwerk waarbij de tijdzone, met inbegrip van de datum, eenvoudigweg kan worden ingesteld door aan de lunette te draaien. En tot slot zijn er zoals elk jaar de exclusieve en fel gelimiteerde 'Antoine de Saint Exupéry'- en 'Le Petit Prince'-collecties. Maar ook behoudt IWC zijn link met de luchtvaart. Behalve schrijver was Antoine de Saint-Exupéry piloot in de Franse luchtmacht.