Terre Bleue wil zijn verantwoordelijkheid in de samenleving opnemen, benadrukt CEO Dirk Perquy. Daarom schenkt het modemerk elk jaar via Ondernemers voor Ondernemers een percentage van de bedrijfswinst aan twee organisaties die actief zijn in ontwikkelingslanden: Incofin, een sociale investeringsmaatschappij, en Protos, dat water- en sanitaire programma's opstart.

Dirk Perquy: "Van thuis uit kreeg ik mee dat je iets moest proberen terug te doen voor de samenleving. Als ondernemer wil ik iets aan de grote ongelijkheid doen. Onze visie daarop: duurzame ontwikkeling en ondernemerschap een duwtje in de rug geven. We richten ons op vrouwen in het Zuiden, omdat ze heel erg begaan zijn met de opvoeding en de scholing van de kinderen. Vergeet niet dat scholing daar de hoeksteen is van duurzame evolutie. De link met water is ook belangrijk, want water is nu eenmaal het begin van alle leven."

Als ondernemer wil ik iets aan de grote ongelijkheid doen.

"Zo kwamen we terecht bij Ondernemers voor Ondernemers, waar de combinatie vrouwelijk ondernemerschap en water mogelijk was. Waarom precies? Daar zijn twee redenen voor. We vinden ecologie heel belangrijk. Alleen als je daar aandacht aan besteedt, ben je met duurzame welvaart bezig. Ten tweede: voor voedselproductie heb je water nodig. En voedsel is ook een belangrijk element in duurzame ontwikkeling."

1% VAN ONS WATER IS ZOET WATER

Dirk Perquy: "We kozen om te doneren aan Protos, een ngo-partner van Ondernemers voor Ondernemers. Protos is gespecialiseerd in waterprogramma's. Samen met zo'n vier andere organisaties hebben we een volledig project gefinancierd in Burundi, onder de gemeenschappelijke noemer 'water'. Dat houdt concreet in: waterwinning, -zuivering, -irrigatie. Zo wordt landbouw mogelijk gemaakt in droge gebieden en wordt er aandacht besteed aan hygiëne. Want zuiver drinkwater is essentieel om te overleven. Ook in Ituri (Democratische Republiek Congo) hebben we een project van Protos financieel gesteund."

Hoewel de aarde voor het grootste deel uit water bestaat, is minder dan 1% daarvan zoet water. Sinds 1982 bouwde Protos, in samenwerking met de lokale ngo-partner CIDRI, meer dan tien drinkwatersystemen in de regio van Ituri. Zo kregen 400.000 mensen toegang tot drinkbaar water. Het Protos-programma loopt permanent: de bestaande systemen worden onderhouden en er worden nieuwe drink-watersystemen aangelegd. Daarnaast besteedt Protos veel aandacht aan het verbeteren van de sanitaire voorzieningen van de bevolking, onder andere in ziekenhuizen en scholen, en wordt het belang van een goede sanitaire hygiëne via vormingen en trainingen aangeleerd. ?

www.protos.ngo

www.ondernemersvoorondernemers.be

www.incofin.com

TEKST JILL GOETHALS

Terre Bleue wil zijn verantwoordelijkheid in de samenleving opnemen, benadrukt CEO Dirk Perquy. Daarom schenkt het modemerk elk jaar via Ondernemers voor Ondernemers een percentage van de bedrijfswinst aan twee organisaties die actief zijn in ontwikkelingslanden: Incofin, een sociale investeringsmaatschappij, en Protos, dat water- en sanitaire programma's opstart.Dirk Perquy: "Van thuis uit kreeg ik mee dat je iets moest proberen terug te doen voor de samenleving. Als ondernemer wil ik iets aan de grote ongelijkheid doen. Onze visie daarop: duurzame ontwikkeling en ondernemerschap een duwtje in de rug geven. We richten ons op vrouwen in het Zuiden, omdat ze heel erg begaan zijn met de opvoeding en de scholing van de kinderen. Vergeet niet dat scholing daar de hoeksteen is van duurzame evolutie. De link met water is ook belangrijk, want water is nu eenmaal het begin van alle leven.""Zo kwamen we terecht bij Ondernemers voor Ondernemers, waar de combinatie vrouwelijk ondernemerschap en water mogelijk was. Waarom precies? Daar zijn twee redenen voor. We vinden ecologie heel belangrijk. Alleen als je daar aandacht aan besteedt, ben je met duurzame welvaart bezig. Ten tweede: voor voedselproductie heb je water nodig. En voedsel is ook een belangrijk element in duurzame ontwikkeling."Dirk Perquy: "We kozen om te doneren aan Protos, een ngo-partner van Ondernemers voor Ondernemers. Protos is gespecialiseerd in waterprogramma's. Samen met zo'n vier andere organisaties hebben we een volledig project gefinancierd in Burundi, onder de gemeenschappelijke noemer 'water'. Dat houdt concreet in: waterwinning, -zuivering, -irrigatie. Zo wordt landbouw mogelijk gemaakt in droge gebieden en wordt er aandacht besteed aan hygiëne. Want zuiver drinkwater is essentieel om te overleven. Ook in Ituri (Democratische Republiek Congo) hebben we een project van Protos financieel gesteund."Hoewel de aarde voor het grootste deel uit water bestaat, is minder dan 1% daarvan zoet water. Sinds 1982 bouwde Protos, in samenwerking met de lokale ngo-partner CIDRI, meer dan tien drinkwatersystemen in de regio van Ituri. Zo kregen 400.000 mensen toegang tot drinkbaar water. Het Protos-programma loopt permanent: de bestaande systemen worden onderhouden en er worden nieuwe drink-watersystemen aangelegd. Daarnaast besteedt Protos veel aandacht aan het verbeteren van de sanitaire voorzieningen van de bevolking, onder andere in ziekenhuizen en scholen, en wordt het belang van een goede sanitaire hygiëne via vormingen en trainingen aangeleerd. ?www.protos.ngowww.ondernemersvoorondernemers.bewww.incofin.comTEKST JILL GOETHALS