Een ontbijt met profiel

Nespresso levert ontbijtrecepten. © Nespresso

Filip Claeys van De Jonkman. Chocolatier Jean-Philippe Darcis. David Martin van La Paix. Roger Van Damme van Het Gebaar. NESPRESSO vroeg vier chefs om elk twee ontbijtrecepten te leveren.

Belgen hebben graag grote koppen. Als het koffie betreft, tenminste. Kleine espresso’s zijn minder aan hen besteed. Het koffiemerk Nespresso speelt op die trend in met zijn aanbod aan Lungo-koffies. Het formaat daarvan sluit aan bij de wensen van de Belgen.

In de reeks Lungo Grand Cru lanceert Nespresso overigens een nieuwe koffie : de Envivo Lungo. Deze blend van een arabica uit India en een robusta uit Mexico is donker gebrand. Hierdoor ontstaan geroosterde tonen van hout en gekaramelliseerde peperkoek.

Met de verbreding van zijn aanbod diversifieert Nespresso koffie nog meer. De tijd dat we allemaal van dezelfde thermos dronken, behoort voorgoed tot het verleden. Elke Nespresso Lungo heeft zijn eigen aromaprofiel, waardoor iedereen kan kiezen wat hij lekker vindt.

De lancering van de Envivo Lungo gaat gepaard met een campagne om het ontbijt van de Belg te pimpen. Vier chefs (Filip Claeys, Jean-Philippe Darcis, David Martin en Roger Van Damme) leverden Nespresso ontbijtrecepten. Smakelijk !

www.nespresso.com

TEKST BEN HERREMANS

Een ontbijt met profiel

1. COCOTTE MET EI, ROOM & PATA NEGRA

Een recept van chocolatier Jean-Philippe Darcis

Ingrediënten

4 eieren – 150 ml room – 1/2 knoflookteentje – 20 g gezouten boter – 40 g pata negra (Spaanse ham) – 80 g hazelnoten – zout – peper – nootmuskaat – seizoenskruiden.

Bereiding

Neem vier ovenpotjes (ramequins) en zet ze in een ovenschaal.

Leg plakjes pata negra in de potjes. Verkruimel en rooster de hazelnoten en strooi ze erover.

Breng de room aan de kook in een pot.

Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en knoflook.

Laat nog 30 seconden koken op een matig vuur en zeef vervolgens de room.

Zodra de room dik wordt, giet u hem in de potjes en legt u er een ei op.

Giet kokend water in de ovenschaal tot de potjes voor 3/4 onder water staan.

Voeg een klontje boter, peper en zout toe.

Bak gedurende 8 minuten op 190 °C.

Het eiwit moet gestold zijn, maar het eigeel en de room moeten nog vloeibaar zijn.

Voeg wat fleur de sel toe en garneer met de seizoenskruiden.

Dien op met een toastje volkorenbrood en enkele geroosterde en verkruimelde hazelnootjes.

Leg een stukje Zwitserse Tête de Moine op het toastje.

PAIRING MET NESPRESSO

Envivo Lungo past perfect bij het geroosterde volkoren-brood, de eieren en de hazelnoten. Deze koffie bevat aroma’s van peperkoek en geroosterd brood die heel mooi samengaan met de smaak van geroosterde hazelnoot. De pata negra geeft extra kracht aan het gerecht en versterkt de volle smaak van de koffie.

Een ontbijt met profiel

2. GEMARINEERDE MAKREEL MET RADIJS, ZURE ROOM EN GEFRITUURDE LAVASSCHEUTJES

Een recept van Filip Claeys (De Jonkman)

Ingrediënten

2 st makreel – 12 st radijs – 8 st lavasscheutjes – 200 g zure room – 1 citroen – 1 limoen – 8 st radijs – bloem – 50 g olijfolie – 10 g wittewijnazijn (chardonnay- azijn) – 1/4 zuurdesembrood – 1 teentje look

Bereiding

Fileer de vis en verwijder de zij- en tussengraten. Brand de velkant af met een bunsenbrander. Kruid met peper en zout. Werk af met citroensap en olijfolie.

Was de radijsjes goed onder stromend water. Snij ze in de gewenste vorm. Maak aan met de witte- wijnvinaigrette. Kruid met peper en zeezout.

Meng de olijfolie en de chardonnayazijn. Kruid met peper en zout.

Meng de zure room. Kruid af met peper, zout, limoensap en limoenrasp.

Snij mooie balkjes zuurdesembrood in de gewenste vorm. Bak ze mooi aan in een pan met maisolie en een mespunt look tot ze goudbruin zijn. Reinig de lavasscheutjes onder stromend water zodat ze zandvrij zijn. Droog mooi af. Frituur ze op 150 °C gedurende 5 minuten tot ze goudbruin zijn.

Leg de gemarineerde makreel in het midden van het bord. Plaats er de zure room, het zuurdesembrood en de radijsjes naast. Werk af met radijsbloemetjes en gefrituurde lavasscheutjes.

PAIRING MET NESPRESSO

De Vivalto Lungo is een rijke en complexe koffie gemaakt van twee arabica’s uit Zuid-Amerika en Oost-Afrika. De geroosterde en houtachtige toetsen gaan perfect samen met het ziltige, gebrande van de gemarineerde vis en gebakken zuurdesembrood. De florale aroma’s van de koffie zijn in mooie harmonie met de rijke frisse smaak van de zure room.

Een ontbijt met profiel

3. MADELEINES MET NOTEN

Een recept van David Martin (La Paix)

Ingrediënten

3 eieren – 150 g suiker – 210 g bloem – smaakmakers : geraspte sinaasappelschil, vanillestokjes of andere smaakmaker naar wens – 1 zakje bakpoeder – 100 g gesmolten boter – 50 g melk – 1 Envivo Lungo – 50 g notenpoeder

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Smelt de boter op een zacht vuurtje.

Klop de eieren op met de suiker.

Voeg de gekozen smaakmaker, 50 g melk en de Envivo Lungo toe.

Doe er ook de bloem, het notenpoeder en het bakpoeder bij. Voeg tot slot de boter en de rest van de melk toe. Laat het geheel 15 minuten rusten.

Beboter de madeleinevormen en vul ze voor drie kwart met het deeg.

Bak de madeleines ± 12 minuten in de oven op 200 °C.

Haal de madeleines meteen uit de vormen wanneer ze klaar zijn.

PAIRING MET NESPRESSO

De robuuste Envivo Lungo is intens en zit boorde-vol karakter. Hij vormt een bijna perfecte combinatie met het aroma van de noten. Bijna, want voor het perfecte evenwicht zorgen de tedere smaken van melk en vanille.

Een ontbijt met profiel

4. KLEINE LUCHTIGE WAFELTJES MET DIP VAN GRIEKSE YOGHURT EN GRANOLA VAN PURE CHOCOLADE

Een recept van Roger Van Damme (Het Gebaar)

Ingrediënten

25 g verse gist – 50 cl melk – 50 cl Fortissio Lungo – 4 eidooiers – 600 g bloem – 4 eiwitten – 200 g gesmolten boter, lauw – 1 snuifje zout

Bereiding

Meng de gist met melk en koffie (zorg ervoor dat de koffie niet meer te warm is).

Klop de eidooiers met de hand of in een keukenmachine schuimig en voeg toe.

Doe de bloem erbij en klop het beslag luchtig met een garde.

Klop vervolgens de eiwitten met de hand of in de keukenmachine tot een wit schuim en spatel voorzichtig door het beslag.

Voeg boter toe en een snuifje zout.

Dek het deeg af met een vochtige handdoek.

Laat 45 minuten rusten.

Schep met een soeplepel het beslag in een heet wafelijzer.

Bak de wafels goudbruin.

Serveer de wafeltjes in driehoekjes met apart op tafel een schaaltje met Griekse yoghurt en een schaaltje met granola van pure chocolade.

PAIRING MET NESPRESSO

Omdat de Fortissio Lungo bij de bereiding van de wafels werd gebruikt, smaken de wafels al naar de koffie die u erbij drinkt. De topping van Griekse yoghurt vult de ronde smaak aan maar verzacht enigszins de aanwezige mouttoetsen. De gistsmaak die een wafel met zich meebrengt, vult juist die moutaccenten weer aan. De granola van pure chocolade begeleidt de bitterheid in de koffie. Het is dus perfect in balans.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content