Breast International Group stimuleert de wereldwijde samenwerking tussen de verschillende onderzoeksgroepen in de strijd tegen borstkanker, om zo sneller resultaten te kunnen boeken. Ook wordt daardoor vermeden dat onderzoekers los van elkaar naar dezelfde oplossingen zoeken en leidt het initiatief tot een betere besteding van financiële en menselijke middelen. "De internationale samenwerking tussen academische onderzoeksgroepen heeft ervoor gezorgd dat we sneller vooruitgang konden boeken in het borstkankeronderzoek ", legt professor Martine Piccart uit. Het uitgebreide netwerk van onderzoekers heeft een belangrijke impact op de efficiëntie van het klinische onderzoek: daardoor werden er meer wetenschappelijke ontdekkingen gerealiseerd die daadwerkelijk een verschil maken voor de mensen die getroffen werden door de verschillende vormen van borstkanker.

Het kerstboomontwerp van designers Muller Van Severen.

Een concreet project van BIG is " BIG Time for a Baby ", dat onderzoek doet naar de mogelijkheid om zwanger te worden na een borstkanker. " De meeste borstkankers bij jonge vrouwen zijn hormonaal gerelateerd ", legt professor Piccart uit. " In het kader van hun behandeling moeten ze gedurende vijf tot tien jaar een hormoontherapie volgen, wat nefaste gevolgen heeft voor hun vruchtbaarheid. ". Deze onderzoeksprojecten zijn extreem duur en fondsenwerving is dan ook levensnoodzakelijk voor BIG. Daarom werd het evenement "The Designers Christmas Trees" in het leven geroepen, dat ondertussen al aan zijn derde editie toe is in Brussel: grote namen uit de Belgische mode, design, hedendaagse kunst en architectuur leven hun artistieke bijdrage voor een herinterpretatie van de traditionele kerstboom.

Het kerstboomontwerp van conceptueel kunstenaar Koen Vanmechelen., Etienne Tordoir & Peter Schultz/Catwalkpictures
Het kerstboomontwerp van conceptueel kunstenaar Koen Vanmechelen. © Etienne Tordoir & Peter Schultz/Catwalkpictures

Een hele rits bekende creatievelingen scharen zich achter het initiatief : modeontwerper Elvis Pompilio, het ontwerpersduo A.F. Vandevorst, zilversmid Nedda El-Asmar, beeldend kunstenaars Hans Op de Beeck en Edith Dekyndt, architect Glenn Sestig, conceptuele kunstenaar Koen Vanmechelen, designers Muller Van Severen en Hervé Van der Straeten, street art kunstenaars Oli-B en Somey, het luxe prêt-à-porter huis Maison Ullens, handtassenontwerpster Clio Goldbrenner en, als special guest, de Engelse modeontwerpster Stella McCartney. Die laatste zet zich als jarenlang in voor de strijd tegen borstkanker.

De originele kerstbomen worden momenteel tentoongesteld in Galerie Rivoli in Brussel. Eind deze maand worden ze tijdens een veiling aan de man gebracht op een galadiner in The Hotel. Verschillende Belgische topchefs staan die avond in voor een verrukkelijk zesgangenmenu.

Praktisch:

De kerstbomen worden nog tot 27 november tentoongesteld in Galerie Rivoli (Waterloosesteenweg 690 in Brussel) en tijdens de Nocturnes van de Zavel van 26 tot 29 november. Iedereen kan tijdens de expositie een bod uitbrengen op een van de kunstwerken en kan daarvoor contact nemen met BIG.

Gala-avond en veiling op maandag 30 november in The Hotel. Brussels.

Alle informatie en reservaties op www.BIGagainstbreathcancer.org

De vereniging BIG

Het grootste wereldwijde onderzoeksnetwerk in de strijd tegen borstkanker ;

56 deelnemende onderzoeksgroepen ;

Meer dan 3000 ziekenhuizen en meer dan 10.000 artsen en vorsers uit alle continenten.

Tekst: Nathalie Marchal

Breast International Group stimuleert de wereldwijde samenwerking tussen de verschillende onderzoeksgroepen in de strijd tegen borstkanker, om zo sneller resultaten te kunnen boeken. Ook wordt daardoor vermeden dat onderzoekers los van elkaar naar dezelfde oplossingen zoeken en leidt het initiatief tot een betere besteding van financiële en menselijke middelen. "De internationale samenwerking tussen academische onderzoeksgroepen heeft ervoor gezorgd dat we sneller vooruitgang konden boeken in het borstkankeronderzoek ", legt professor Martine Piccart uit. Het uitgebreide netwerk van onderzoekers heeft een belangrijke impact op de efficiëntie van het klinische onderzoek: daardoor werden er meer wetenschappelijke ontdekkingen gerealiseerd die daadwerkelijk een verschil maken voor de mensen die getroffen werden door de verschillende vormen van borstkanker. Een concreet project van BIG is " BIG Time for a Baby ", dat onderzoek doet naar de mogelijkheid om zwanger te worden na een borstkanker. " De meeste borstkankers bij jonge vrouwen zijn hormonaal gerelateerd ", legt professor Piccart uit. " In het kader van hun behandeling moeten ze gedurende vijf tot tien jaar een hormoontherapie volgen, wat nefaste gevolgen heeft voor hun vruchtbaarheid. ". Deze onderzoeksprojecten zijn extreem duur en fondsenwerving is dan ook levensnoodzakelijk voor BIG. Daarom werd het evenement "The Designers Christmas Trees" in het leven geroepen, dat ondertussen al aan zijn derde editie toe is in Brussel: grote namen uit de Belgische mode, design, hedendaagse kunst en architectuur leven hun artistieke bijdrage voor een herinterpretatie van de traditionele kerstboom. Een hele rits bekende creatievelingen scharen zich achter het initiatief : modeontwerper Elvis Pompilio, het ontwerpersduo A.F. Vandevorst, zilversmid Nedda El-Asmar, beeldend kunstenaars Hans Op de Beeck en Edith Dekyndt, architect Glenn Sestig, conceptuele kunstenaar Koen Vanmechelen, designers Muller Van Severen en Hervé Van der Straeten, street art kunstenaars Oli-B en Somey, het luxe prêt-à-porter huis Maison Ullens, handtassenontwerpster Clio Goldbrenner en, als special guest, de Engelse modeontwerpster Stella McCartney. Die laatste zet zich als jarenlang in voor de strijd tegen borstkanker.De originele kerstbomen worden momenteel tentoongesteld in Galerie Rivoli in Brussel. Eind deze maand worden ze tijdens een veiling aan de man gebracht op een galadiner in The Hotel. Verschillende Belgische topchefs staan die avond in voor een verrukkelijk zesgangenmenu.Tekst: Nathalie Marchal