De tien tophorloges uit Basel

Een opmerkelijke vaststelling tijdens de laatste Baselworld-beurs. Tussen de duizenden nieuwe tijdmeters die werden voorgesteld, bleef het traditionele mechanische uurwerk het meest gesofistikeerde gadget van allemaal. Onze favorieten in alle genres op een rijtje.

Voor Breitling is er met zijn nieuwe B55 Connected geen sprake van om van een horloge een extensie te maken die afhangt van een telefoon. Wel integendeel. Dankzij de tweeweg-communicatie vormen beide instrumenten een complementair paar. De belangrijkste troef van de smartphone is de grootte van het scherm en de ergonomie van de interface. Die kan je gebruiken voor het afstellen (juiste uur, tijdszones, alarmen, enz.) met winst aan comfort en snelheid. Omgekeerd kan je resultaten van de verschillende metingen (vluchttijden, enz.) downloaden van de chronograaf naar de smartphone om ze makkelijker te kunnen lezen, opslaan of doorsturen.

www.breitling.com

Analoog of digitaal

De tien tophorloges uit Basel

De Horological Smartwatch van Alpina (en zijn grote zus Frederique Constant) zijn compatibel met de smartphones Apple en Android. Ze genieten bovendien 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 van functies voor de follow-up van activiteiten en het registreren van slaap, dit dankzij het technologisch platform MotionX® van MMT. De tijd wordt op analoge wijze afgebeeld met geslepen of laserwijzers. De Zwitserse Horological Smartwatch heeft de look van een klassiek uurwerk en tegelijk de troeven van het quantified self met in het bijzonder een autonomie van meer dan twee jaar. De modellen voor hem en voor haar van de Zwitserse Horological Smartwatch zullen beschikbaar zijn vanaf juni 2015.

http://mmt.ch

Mode als pionier

De tien tophorloges uit Basel

De modewereld is vaak de voorloper van trends. Guess heeft de smartwatch misschien niet uitgevonden, toch behoort het merk tot de pioniers in de sector met de Guess Connect powered by Martian. Stemberichten omgezet in schriftelijke berichten, telefoonoproepen, stemgestuurde berichten, cameracontrole (selfies), zoeken van verloren smartphone, autonomie van 3 tot 5 dagen, aparte batterij voor horlogefunctie (kwartsmechanisme), Bluetooth-verbinding en compatibel met iOS en Android. Puike prestaties voor een modeproduct …

www.guess.com

Een luxeduik

De tien tophorloges uit Basel

De nieuwe Yacht-Master van Rolex is een variante op het nautische model Oyster Perpetual volledig in zwart en Everose-goud voorgesteld in 40 mm en 37 mm diameter. De kast bevat een draaiende binnenring met een nieuwe Cerachrom-schijf in zwart keramiek met gepolijste cijfers in reliëf op matte achtergrond. De esthetiek, de soepelheid en het comfort van een rubberen bandje worden hier verschaft door een zwart elastomeer dat bijzonder goed bestand is tegen aantasting van het milieu. Dit Oysterflex-bandje is aan de binnenzijden voorzien van een gebrevetteerd systeem met “zijkussentjes” die het uurwerk stabiliseren aan de pols.

www.rolex.com

Onverwacht

De tien tophorloges uit Basel

Het is niet de typische look van een Patek maar het is wel degelijk een Patek. Met de nieuwe Calatrava Pilot Travel Time – referentie 5524 – brengt Patek Philippe hulde aan de glorietijden van de verovering van de lucht, want deze familiemanufactuur uit Genève heeft haar steentje bijgedragen tot het avontuur. Dit stuk is geïnspireerd op een tijdmeter die bewaard is in het Musée de la Maison: een “horloge met uurhoek” of siderometer. Met dit instrument kon men – samen met een sextant en een radiosignaal – op eenvoudige, snelle en nauwkeurige wijze voor de criteria van toen de eigen positie bepalen. De versie 2015 is uitgerust met een tweede tijdszone, zeer handig bij reizen door de lucht.

www.patek.com

Nieuwe certificatie

De tien tophorloges uit Basel

Met zijn wijzerplaat, vaak “12 pans” (12 streepjes) genoemd, en zijn geribbelde binnenring, is het design van de nieuwe Globemaster geïnspireerd op de allereerste Constellation-modellen van Omega. Met het Institut Fédéral de Métrologie (METAS) in Zwitserland lanceert Omega hier een nieuw certificatieproces. De Globemaster is het eerste uurwerk dat aan deze tests werd onderworpen. Die meten niet enkel de prestatie van een tijdmeter in dagelijkse gebruiksomstandigheden, ze testen ook de werking ervan wanneer hij wordt blootgesteld aan intense magnetische velden (15.000 gauss). Elk horlogemerk kan zijn uurwerken voortaan onderwerpen aan deze tests en de titel ontvangen van “Master Chronometer”.

www.omega.com

Recht uit het hart

De tien tophorloges uit Basel

De Longines Pulsometer Chronograph, geïnspireerd op een tijdmeter met vooral medische functies uit begin van de jaren 1920, kan de hartslag meten. Deze monopoussoir chronograaf is voorzien van een witgelakte wijzerplaat met contrasterende zwartgeverfde Arabische cijfers, een wijzer in blauw getint staal van het type “Breguet” en een hartslagschaal in het rood. Doorheen de transparante bodem van de stalen kast met diameter 40mm is het mechanisme met kolomwiel dat ETA exclusief voor Longines vervaardigde, te bewonderen.

www.longines.com

Een nieuwe wind

De tien tophorloges uit Basel

Tag-Heuer verraste dit jaar met betaalbare instapprijzen – enfin, alles is relatief… -, een nieuwe mechanisch vervaardigde chronograaf en een smartwatch voorzien voor eind dit jaar. Dit is een model dat wel eens het grote publiek zou kunnen bekoren: de Formula 1 Cristiano Ronaldo, een kwartschronograaf die nauwkeurig is tot een tiende van een seconde met een groene wijzerplaat, symbool van de grasmat waar CR7 het best scoort. Kast in zwart titaancarbide behandeld staal. Gravure aan de achterzijde met een voetbal waarop “CR7” staat. Ronda 5040D-mechanisme en groen/zwart NATO-bandje.

www.tag-heuer.com

Mechanisch juweel

De tien tophorloges uit Basel

Dit model Mademoiselle Privé Coromandel Glyptique van Chanel is een juweeltje vervaardigd in Zwitserland met een kast in wit goud volledig bezet met diamanten. Een wijzerplaat in onyx, versierd met een miniatuur in beige goud, koraal, wit en violet paarlemoer, gemaakt volgens de techniek van de glyptiek. Wijzers en kroon in wit goud, die laatste is volledig bezet met diamanten. Bandje in zwarte Amerikaanse alligator (Mississipiensis). Opwindmechanisme met een gangreserve van 42 uur.

www.chanel.com

Thuis en elders

De tien tophorloges uit Basel

De nieuwe Escale Répétition Minutes Worldtime van Louis Vuitton stelt een nagelnieuwe combinatie voor van de Répétition Minutes en de Worldtime in één kast, in roze goud met een diameter van 44 mm. De afstelling van de tijdzone thuis gebeurt door de gegraveerde “V” op een van de strepen van de kroon te zetten, tegenover de wijzerplaat. In die positie wordt de nagel aan het uiteinde van de kroon een monopoussoir die de “home time” kan afstellen. Op acht uur wordt een discreet hendeltje in roze goud omgevormd tot een grendeltje dat het mechanisme voor minutenherhaling voor het uur van de oorspronkelijke plek kan inschakelen. Achtendertig kleuren werden een voor een met olieverf aangebracht met kleine opeenvolgende penseelstreken vooraleer in de oven van 100° gefixeerd te worden.

www.louisvuitton.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content