Door de wind, door de regen: zo overleeft je huid de herfst

04/10/17 om 15:14 - Bijgewerkt op 01/12/17 om 10:39

Je smeert elke ochtend braafjes een voedende crème en bent daar wellicht best trots op. Maar nu het steeds kouder wordt, moeten er ook wat zaken veranderen aan de manier waarop je je lichaam verzorgt. Vijf handige tips.

Door de wind, door de regen: zo overleeft je huid de herfst

© Getty Images/iStockphoto

Je baard heeft extra aandacht nodig

De manen op je onderkaak zijn niet zo happig op koude temperaturen, en een veelvoorkomend probleem tijdens de herfst- en wintermaanden is baardroos. Met dat euvel reken je af door een anti-roos shampoo te gebruiken, al zijn de huidreacties op 'harde' shampoos als Head & Shoulders vaak verschillend van persoon tot persoon.

Een eenvoudige manier om uit te testen of je huid bestand is tegen het product, is door een kleine hoeveelheid op een gemakkelijk te verbergen plek te smeren en de shampoo daar vijf minuten te laten zitten. Reageert je huid niet op het product, dan kan je het ook zonder zorgen in je baard gebruiken. Als de shampoo toch sporen achterlaat, is het veiliger om over te schakelen op een product dat speciaal voor je baard ontworpen werd.

Je gaat als volgt te werk: was je gezicht eerst met een zachte reiniger alvorens de shampoo in je baard te masseren. Laat het product daar vijf minuten zitten, was grondig uit en ga tenslotte met een kam door je baard om de bloeddoorstroming te bevorderen. Een hydraterende olie kan je baard ook helpen beschermen.

Verander van dagcrème

We schreven het hier eerder al, maar koude temperaturen vragen om een andere dagcrème. De vochtigheidsgraad ligt immers een pak lager als de temperaturen beginnen dalen (zeker als het vriest) en je huid krijgt het dan zwaar te verduren.

Dat wil ook zeggen dat het laagje voedende crème dat je tijdens de zomermaanden smeerde misschien niet meer volstaat. Vera Rogiers, professor toxicologie aan de VUB legde aan Knack Weekend.be uit dat glycerol (een ingrediënt dat in heel wat dagcrèmes verwerkt zit) de boosdoener is.

'Glycerol trekt water aan' zegt ze, 'en wanneer de omgeving weinig vocht bevat, gaat het ingrediënt dus water halen uit de onderliggende lagen van de huid in plaats van uit de lucht.' Een beter alternatief voor barre temperaturen is een water-in-olie emulsie, in plaats van de olie-in-water emulsie die de meeste dagcrèmes bevatten. De blauwe doos van Nivea is daar de meest gekende voorbeeld van.

Hou je zonnecrème bij de hand

Als je 's ochtends de gordijnen opentrekt en de zon nergens te bespeuren is, is het verleidelijk om ook de flacon zonnecrème gewoon in de kast te laten staan. Maar ook wanneer de zon zich niet laat zien, kan ze schade aanrichten (daar is de afdruk van je skibril na enkele dagen in de sneeuw een tekenend voorbeeld van.)

Ultraviolette (UV) stralen van de zon kunnen namelijk ook dan nog huidveroudering en zonnebrand veroorzaken, zeker als je naar bergachtige gebieden trekt. En ook je lippen kunnen het tijdens de winter lastig krijgen. Lippenbalsem met UV-bescherming is je redding.

Als het jeukt, moet je scrubben

Dat je huid tijdens de koudere maanden wat trekkeriger en jeukerig aanvoelt, is niet abnormaal. Als we de verwarming weer wat warmer draaien, daalt ook de luchtvochtigheid en laat dat nu net zijn wat onze huid nodig heeft om zich in opperbeste conditie te voelen.

Dat probleem pak je aan door je gewone zeep in te ruilen voor een variant met scrubdeeltjes. Zo worden dode - en dus jeukende - huidcellen snel weggeschrobd én wordt de bloeddoorstroming aangemoedigd zodat huidbeschadiging hersteld kan worden.

Drink voldoende water

Het zou inmiddels vanzelfsprekend moeten zijn, maar Pumpkin Spiced Lattes volstaan niet om de herfst door te komen. Zeker als het kouder wordt en je dus niet meer hijgend achter een fles water moet lopen, is het belangrijk om te monitoren dat je dagelijks genoeg water drinkt (zo'n 1,5 tot 2 liter per dag). Je huid is er je dankbaar voor, maar een gehydrateerd lichaam is ook beter bestand tegen ziektes. En een chocolademelk smaakt nu eenmaal beter zonder verkoudheid.

Wil je regelmatig op de hoogte gebracht worden van wat er beweegt op vlak van stijl en business? Klik dan door naar onze Facebookpagina of abonneer je op de wekelijkse nieuwsbrief van Trends Style.

Nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief van Trends Style en ontvang wekelijks een update van het belangrijkste lifestyle nieuws in uw mailbox!

Onze partners