Champagneproducent Piper-Heidsieck: ‘Rosé is geen rode limonade’

© iStock

Piper-Heidsieck heeft een nieuwe keldermeester: voortaan bepaalt Émilien Boutillat de huisstijl van een van de beroemdste producenten uit de Champagnestreek.

Émilien Boutillat (30) stapt als de nieuwe keldermeester van Piper-Heidsieck in de voetsporen van Régis Camus, die vandaag Chef de Caves is van Rare Champagne, Piper-Heidsiecks prestigelijn van uitzonderlijke cru’s. Camus won in twintig jaar tijd acht keer de International Wine Challenge-titel van Beste Keldermeester. ‘Ik ben dan ook een grote bewonderaar van Camus’, laat Émilien Boutillat optekenen. ‘De manier waarop hij relaties onderhoudt met onze wijnbouwers, om zo een duurzame vinicultuur op te bouwen waarmee we de kwaliteit van onze champagnes verzekeren, is iets om naar op te kijken.’

Strengere milieuwetgeving

De steeds strenger wordende milieuwetgeving maakt het wijnbouwers veel moeilijker dan in Camus’ tijd – pakweg tien tot twintig jaar geleden – om productiedoelen te halen. Boutillat bouwde zijn expertise op bij wijnproducenten uit Zuid-Afrika, Chili, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Frankrijk, en werkte nadien bij champagneproducenten Cattier en Armand de Brignac. Hij zal die ervaring gebruiken om Piper-Heidsiecks leveranciers te helpen om aan duurzame wijnbouw te doen, met milieuvriendelijke technieken. ‘Émilien zal garant staan voor het behoud van de stijl en expertise van Piper-Heidsieck’, aldus Benoit Collard, Piper-Heidsiecks CEO. ‘Met de keuze voor dit jonge talent willen we onze authenticiteit bewaren – een authenticiteit die sinds 1785 ons handelskenmerk is.’

Op basis van drie druiven

Émilien Boutillat kwam net op tijd aan boord voor de belangrijkste periode van het jaar: de oogst, wanneer de druiven beoordeeld worden op hun kwaliteit. Dit is niet alleen een intensieve periode voor de keldermeester en zijn team, die jaar na jaar dezelfde kwaliteit in de fles moeten presenteren. Ook de wijnbouwers lopen dan op de toppen van hun tenen. Ook van hen wordt immers veel verwacht. Piper-Heidsieck neemt druiven af van een vierhonderdtal wijngaarden, verspreid over de Champagnestreek. De hoofdrolspelers in Piper-Heidsiecks assemblages zijn de levendige chardonnaydruif, de fruitige en vlezige pinot meunier, en de krachtige pinot noir. ‘Dat zijn de puzzelstukjes waarmee we onze champagnes vorm geven’, doceert Camus. ‘Pinot noir geeft structuur aan de champagne, chardonnay en pinot meunier zorgen voor fruitige toetsen.’

Wijnen voor de bibliotheek

De Cuvée Brut, de Rosé Sauvage en de Cuvée Sublime vormen de speerpunten van Piper-Heidsiecks aanbod. ‘De Cuvée Brut, die we elk jaar uitbrengen, is het vlaggenschip van dit huis’, vervolgt Camus. ‘Wat het oogstjaar van de bestanddelen ook is, de smaak van deze champagne moet altijd hetzelfde zijn. Daarom is onze “bibliotheek” van reservewijnen zo belangrijk. Als we een slecht jaar hebben in de Champagnestreek, kunnen we een sobere wijn toch nog volume, fraîcheur en kracht geven, dankzij de goeie wijnen van voorgaande jaren.’ De luchtige, levendige brut sans année is fris en krokant, met toetsen van amandelen, peren en verse hazelnoten, maar hij heeft ook body en kracht.

Rosé is geen rode limonade

‘Zeventien jaar geleden was Piper-Heidsieck de eerste om een roséchampagne op de markt te brengen’, vertelt Camus over de Rosé Sauvage. ‘Hij werd maar lauw onthaald. Één magazine had het zelfs over “rode limonade”. Ik werd rood tot achter mijn oren toen ik dat las (grinnikt). Maar intussen is onze rosé al vaak geïmiteerd. Nu is het zelfs één van onze populairste producten.’ De Rosé Sauvage is een assemblage van witte en rode wijnen, waarin de rode wijnen het overwicht hebben, vandaar de intense kleur van deze champagne. De Rosé Sauvage is een gastronomische wijn met een rijke smaak, en een afdronk met kruidige en rokerige toetsen, die goed samengaat met vleesgerechten of Japanse bereidingen.

Tot slot is er de Cuvée Sublime; een assemblage van chardonnay en pinot meunier, plus pinot-noirdruiven uit de prestigieuze Petite- en Grande Montagnegebieden in de omstreken van Reims. Het is een demi-sec die zich perfect leent tot degustatie bij blauwe kazen of desserts. We proeven vanille, rum, exotisch fruit en geroosterde ananas.

De analyse van de wijnen

Nu is het aan Émilien Boutillat om deze cuvees verder uit te bouwen. ‘Ten vroegste begin augustus, ten laatste begin oktober vindt de oogst plaats’, zegt hij. ‘Dan krijgt elke druivensoort per cru een wijnvat toegewezen.’ In november proeft zijn team dagelijks 25 tot 30 staaltjes. Van januari tot mei analyseren ze de wijnen, en kiezen ze welke cru’s meteen gebruikt worden voor non-vintage-expressies, welke verder rijpen in de bibliotheek van reservewijnen, en welke goed genoeg zijn om zich verder te ontwikkelen tot de gegeerde vintage-expressies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content