The playlist

© MARLEEN DANIËLS

Ontwerper Charles Kaisin (50) is vooral bekend van zijn op origami gebaseerde K-Bench uit 2007. Intussen werkt hij voor prestigieuze labels als Delvaux en Hermès en maakt hij furore met zijn ‘Surrealist diners’, waar hij al zijn creativiteit bundelt in spectaculaire feesten.

1 Het Noorden

“Ik plan een vijftal keer per jaar een vijfdaagse creatieve retraite in Scandinavië. Daar maak ik lange wandelingen of geniet ik in de zomer van het zwemmen in de meren. Daarnaast werk ik. Ik hou van de respectvolle manier waarop ze daar met de natuur omgaan. De tuinen zijn er niet afgebakend, er staan geen lelijke reclameborden in het straatbeeld. We huren meestal een architecturaal pareltje. Zo sliepen we al in een huis in de bomen in Denemarken of in een mooi ingericht huis van het vuilnisbakkenlabel VIPP.”

2 Culinair

“Ik koop nooit kant-en-klaar eten in de supermarkt. Ik kook graag met seizoensproducten en daarvoor gaan we elke zondag naar de markt in Watermaal-Bosvoorde of naar het duurzame dorp Be Here in Tour & Taxis. Uit eten doen we ook graag, onder andere in Barge, een restaurant van twee jonge chefs die hun sporen hebben verdiend in sterrenrestaurants. Ik zie graag hoe onze buurt (de Handelskaai in Brussel, nvdr) bougeert met de komst van het Kanal Centre Pompidou. Op de Zavel ga ik ook graag naar Brasserie Saint-Martin of naar Dans la Forêt in Ukkel.”

1 Het Noorden
1 Het Noorden© MARLEEN DANIËLS

www.be-here.be, www.bargerestaurant.be, www.danslaforet.be

3 Film

“Ik hou van films. Triangle of Sadness van Ruben Ostlund vond ik een hele goede film. Het is een levend schilderij van de sociale actualiteit. Ook de film Mascarade van de Franse cineast Nicolas Bedos staat op mijn lijstje.”

4 Kunst

“We houden ervan artiesten te ontdekken. Mijn lievelingsmusea zijn Louisiana (Denemarken), Tate Modern, Centre Pompidou en Museum Voorlinden in Den Haag. Qua galeries kom ik graag bij Xavier Hufkens en in de vestigingen van Continua. Op dit moment loopt er in de Parijse galerie een expo van Adel Abdessemed, van wie we ook werk hebben.”

www.louisiana.dk, www.tate.org.uk, www.centrepompidou.fr, www.voorlinden.nl, www.xavierhufkens.com, www.galleriacontinua.com

5 Sport

“Ik zwem veel en graag. Als het kan ook in meren, de zee of rivieren. In Basel heb ik zo’n drijvend rugzakje gekocht om een eind de Rijn af te zwemmen. Ik ben iemand met heel veel energie. Ik wijt dat aan het feit dat ik met heel veel liefde ben opgevoed door mijn moeder. Mijn vader is vroeg overleden, maar mijn moeder heeft me alles geleerd wat er te leren viel: naaien, breien, koken, bakken en vooral doorzettingsvermogen.”

6 Altijd bijleren

“Mijn werk en leven vloeien in elkaar over, ik ben altijd bezig, maar ik ontspan me ook door te werken. Ik leer altijd bij en daar hou ik van. Als ik aan een nieuw project begin, absorbeer ik enorm veel info, ik ga naar de archieven van het bedrijf in kwestie kijken, ik leer bij tot ik het DNA van het merk begin te vatten.

Na mijn architectuurstudie heb ik een jaar in Gedimai aan de kunstuniversiteit van Kyoto gestudeerd. Daar volg je een opleiding in alle kunsten tegelijkertijd: muziek, beeldende kunst, architectuur, design – iedereen werkt samen. Wat ik daar vooral heb geleerd, is anders om te gaan met tijd. Wij zijn hier verslaafd aan kronos, een tijd die per definitie onderverdeeld is in cesuren. In Japan is dat niet zo. Daar draait het leven om je best doen om een zo goed mogelijk mens te zijn. Zij zien de tijd cyclisch. Als het sakura is, het vijfdaagse lentefeest, stopt de tijd. Dat heeft me beïnvloed in die zin dat ik er meer oog voor subtiliteit heb gekregen.

2 Culinair
2 Culinair© MARLEEN DANIËLS

“Ik ben op dit moment bezig met een installatie van een 12 meter grote kerstman die bestaat uit in origami gevouwen vredesduiven voor het Glatt-winkelcentrum in Zürich. De kerstman heeft zijn armen open. Het is een subtiele verwijzing naar de vluchtelingencrisis. Voor mij is iedereen welkom. Ik zie hier om de hoek aan het Klein Kasteeltje mensen ‘s nachts op straat slapen en vraag me af hoever het is gekomen met onze cultuur.”

3 Film
3 Film© MARLEEN DANIËLS
4 Kunst
4 Kunst© MARLEEN DANIËLS
5 Sport
5 Sport© MARLEEN DANIËLS
6 Altijd bijleren
6 Altijd bijleren© MARLEEN DANIËLS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content