The art of sharing

Literatuur De succesvolle Britse auteur Bernardine Evaristo neemt in 2023 de beloftevolle Ghanese schrijfster Ayesha Harruna Attah onder haar vleugels

Cultuur is een doorlopende vertoning. Tijdens een ceremonieel event in de Brooklyn Academy of Music (BAM) in New York werden, in het kader van het Rolex Arts Weekend, de tien namen onthuld van het Rolex Mentors and Protégés Arts Initiative, editie 2023-2024.

Hoe organiseer je een overdracht van ervaring en talent tussen verschillende generaties? In cycli van twee jaar verbindt het Rolex Mentors and Protégés Arts Initiative een gevestigde waarde (Mentor) met een jong talent (Protégé) uit dezelfde kunstdiscipline. Rolex startte dit programma van mentoraat in 2002 vanuit de overtuiging dat cultuur een continuüm is dat alle ervaringen en uitingen van alle tijden cumuleert. Kunstenaars laten zich, al dan niet bewust, inspireren op het voorgaande, zelfs als ze daartegen verzet plegen. Met dat initiatief faciliteert Rolex de transmissie van het culturele werelderfgoed.

Met de procedures van het Rolex Mentors and Protégés Initiative wordt niet gesold. Eerst zoekt een selectiecomité van kunstenaars en professionele kunstkenners (het wordt om de twee jaar ververst) internationaal gereputeerde artiesten, om de rol van mentor aan te nemen. Zodra iemand aanvaardt, beschrijft de mentor de selectiecriteria voor de protegé(e) met wie die wil samenwerken. Voor de selectie van de protegé(e)s stelt Rolex per discipline een comité samen. Dat detecteert onpartijdig en anoniem beloftevolle kunstenaars die beantwoorden aan het profiel dat de mentor uitzette. De aanbevolen kandidaten mogen dan voor het programma postuleren. Uit die sollicitaties kiest het selectiecomité drie à vier finalisten. Zij ontmoeten de mentor, die finaal beslist wie zijn/haar protegé(e) wordt.

Met dit initiatief faciliteert Rolex de transmissie van het culturele werelderfgoed

In de twee jaar van een editie brengen mentor en protegé(e) minimaal zes weken samen door (in coronavrije tijden). Ze bepalen volkomen vrij de modaliteiten van hun partnership. Veelal kiest de protegé(e) een project en helpt de mentor met raad en daad. Aan het einde van de cyclus nodigt Rolex de deelnemers uit om het resultaat van hun samenwerking te tonen tijdens een artistiek, voor het publiek opengesteld weekend – het Rolex Arts Weekend.

Beeldende kunst El Anatsui en Bronwyn Katz
Beeldende kunst El Anatsui en Bronwyn Katz

5 disciplines 5 mentors 5 protegé(e)s

BEELDENDE KUNST

Mentor

El Anatsui (Ghana) maakt de traditionele religies van zijn vaderland zichtbaar met beelden en monumentale installaties die schilderijen, tekeningen, textiel en sculpturen bundelen, maar alles is materiaal voor hem: het water en de wind, hout, klei, stenen, metaal, drukplaten, capsules van flessen,… Het grootste deel van zijn carrière werkte en doceerde El Anatsui in Nigeria.

Protegee

De Zuid-Afrikaanse Bronwyn Katz gebruikt voor haar werk (installaties, beelden, video’s, performances) natuurlijke en recyclagematerialen. Ze is een van de oprichters van iQhiya Collective, een netwerk van elf jonge, zwarte, vrouwelijke artiesten in Kaapstad en Johannesburg.

LITERATUUR

Mentor

Bernardine Evaristo (VK). Wat hebben we Girl, Woman, Other graag gelezen, waarmee ze als eerste zwarte Britse de Booker Prize won. Evaristo is ook de eerste zwarte voorzitter van de Royal Society of Literature. In 2010 nam The Times haar The Emperor’s Babe op in de lijst van beste 100 boeken van het decennium. On Never Giving Up was in 2021 haar eerste non-fictie werk.

Protegee

De Ghanese Ayesha Harruna Attah publiceerde al vijf romans: Harmattan Rain (2009), Saturday’s Shadows (2015), The Hundred Wells of Salaga (2018), The Deep Blue Between (2020) en Zainab Takes New York (2022), waarin ze vooroordelen over Afrikaanse gebruiken bestrijdt.

ARCHITECTUUR Mentor

Anne Lacaton (Frankrijk) was in 2021 samen met haar partner Jean-Philippe Vassal laureaat van de Pritzker-architectuurprijs. De jury prees hoe de verrijking van het menselijke leven altijd primeert voor het duo. Lacaton en Vassal bereiken een maximum aan luxe en ruimte met een minimum aan middelen. Hun projecten zijn democratisch, ecologisch en sociaal.

Protegee

De Libanees-Armeense Arine Aprahamian richtte in 2018 met haar man Adrian Müller het bureau voor architectuur en design MÜLLER APRAHAMIAN op, dat actief is in Beiroet, Londen en Erevan (Armenië). Hun onderzoeksproject Terraforma richt zich onder meer op het gebruik van leem.

FILM

Mentor

Jia Zhangke (China) wordt algemeen beschouwd als de leider van Sixth Generation-beweging, de groep voor experimentele films en de eerst plek van onafhankelijke filmproductie in China. Jia’s films tonen vaak de dagelijkse realiteit van Chinezen en hun sociale regressie in naam van de economische vooruitgang. In 2006 won hij in Venetië de Gouden Leeuw voor Still Life (over de bouw de Drieklovendam).

Protegé

De Filipijnse regisseur Rafael Manuel verdeelt zijn tijd tussen Amsterdam, Londen en Manilla. In 2020 ontving hij voor zijn kortfilm Filipiñana een Zilveren Beer in Berlijn. Van die kortfilm maakt hij nu een lange versie. In wording is ook de langspeelfilm Patrimonia.

ZANG

Mentor

Dianne Reeves (VS) koppelt jazz aan soul en won vijf Grammy’s: Best Jazz Vocal Performance voor de albums In the Moment (2001), The Calling (2002), A Little Moonlight (2003), Good Night, And Good Luck (2006) en Beautiful Life (2014). In 2018 benoemde de National Endowment for the Arts haar tot Jazz Master, de hoogste jazz-bekroning van de VS. Ze heeft een contract bij Blue Note.

Protegee

Song Yi Jeon, van oorsprong uit Zuid-Korea, zingt en componeert jazz. Ze studeerde klassieke compositie in Graz (Oostenrijk), jazzzang in Basel (Zwitserland) en aan het Berklee College of Music in de VS. In 2018 leverde ze met Movement of Lives haar eerste soloalbum af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content