Op pensioen

An Bogaerts

“I have never liked the word retirement”, zegt Serena Williams in haar intussen legendarische open brief in het septembernummer van het modemagazine Vogue. Ik vind ‘retirement’ persoonlijk nog meevallen. ‘Pensioen’, dàt klinkt pas oud en versleten. Williams beschrijft in Vogue de kwelling die ze voelt nu ze het tennisracket aan de haak hangt. Enerzijds wil ze helemaal niet stoppen, anderzijds voelt ze de nood aan iets nieuws, een uitbreiding van haar gezin bijvoorbeeld. De kans is groot dat Williams nadien resoluut voor de mode-industrie zal kiezen. In 2018 richtte ze al haar eigen modelabel S by Serena op. Dat ze haar afscheid aankondigt in een modeblad en niet in een sportmagazine, spreekt boekdelen.

Sport en mode is al vaak een succesvol huwelijk gebleken. René Lacoste was een bekende tennisspeler, en ook Stan Smith was ooit tennisser alvorens hij de naam van de bestverkochte sneaker ter wereld werd. En wie lanceert er dit najaar een collectie bij H&M? Jane Fonda, de koningin der aerobics. Op haar 84ste wil ze van geen ‘retirement’ weten.

Belgiës Olympische atletiektrots élodie Ouédraogo koos na haar sportpensioen ook voor een modecarrière en richtte samen met haar teamgenote Olivia Borlée UNRUN4254 op. “Ik bevind me op een markt die volledig verzadigd is”, moet ze toegeven. En toch zet ze door. Want dat is het wat sportmensen onderscheidt: een onvermoeibaar doorzettingsvermogen. Al duiken er in dit nummer ook heel wat mindere sportieve goden op die hardnekkig hun eigen toekomst uitbouwen. Quin Lewis is een diplomaat op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, maar in zijn vrije tijd volgt hij nauwgezet de modetrends. Op één been. Letterlijk. Chef Kobe Desramaults zei zijn Belgische sterrenstatus vaarwel om te gaan herbronnen in Sicilië – zowel persoonlijk als professioneel. Hij bouwt er aan een nieuwe topzaak en voelt de druk alweer toenemen. Het kunnen leven met die constante druk om te presteren, ook daar weten topsporters alles van. Serena Williams stelt dat ‘ze de beste matchen van haar leven’ speelde terwijl ze dacht aan de kritiek en negativiteit die haar soms konden overvallen. élodie daarentegen ervaart vooral de verpletterende verantwoordelijkheid van het moederschap. Zij loopt de stress er nog steeds met succes af. In de zomer elke dag liefst vijftien kilometer nog voor de dag goed en wel begonnen is. Niet slecht voor een gepensioneerde.

an.bogaerts@roularta.be

insta @trendsstylemagazine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content